konu hakkındaki görüşüne göre, Türkiye kesin olarak. Dâru'l-İslâm'dır. Dâru'l Harb'i Dâru'l-Harb yapan en önemli kâide, o yerin. harb yeri olmasıdır, yani savaşmaktır.
Değerli Kardeşimiz; Üstad Hazretlerine göre Türkiye dâru'l-harb değil, dâru'l-İslamdır.
Demek ki Şafiî mezhebine göre değil Türkiye; Yugoslavya, Bulgaristan, Yunanistan, Buhara, Semerkant, Kırım bile «dârülharp» değil, «dârülislâm»dır. İmam-ı Şafiî'ye göre, bir diyarın «dârülharp» olması için, Müslümanların idaresi altına hiç girmemiş olması ve Müslümanlarla sulh halinde olmaması lâzımdır.
Dârülharp veya Dârü'l-harb (Arapça: دار الحرب), İslam fıkhında bir kavram. Müslüman olmayan bir hükümdarın egemen olduğu yerler ve Müslümanlarla gayrimüslimler arasında henüz barış akdedilmemiş olan memleketler İslam hukukunda Darülharb sayılır.
Buna göre faiz ve diğer haramlar -aksi bir delil olmaması durumunda- Dâru' l-İslâm'da olduğu gibi Dâru' l-Harb'te de haramdır.
İlgili 43 soru bulundu
Diyanet'ten TOKİ fetvası: Kamu bankasının faizi caizdir.
Faiz, dünyada da ahirette de azabı çetin olan büyük bir günahtır. Aziz Kardeşlerim! Faiz haramdır; çünkü İslam'ın hukuk ve ahlâk sisteminin temelinde yer alan “Hak” kavramına aykırıdır. Faiz kul hakkını hiçe sayarak, insanları kolaylıkla aldatmanın yolunu açar.
Genel olarak İslâm hukukunda kâfir ve İslâm düşmanı yöneticilerin hâkimiyet ve yönetimleri altındaki toprakları anlatmada kullanılır. Bu terim, Kur'ân-ı Kerim'de zikredilmemekte, ancak hadis-i şeriflerde geçmektedir.
Dar-ül-harbde, kâfirlerin mallarını faizle, kumarla, fasid beyle almak helâldir. Bu yollarla Müslümanın zarar etmesi helâl değildir. (İbni Âbidin) [Demek ki faiz vermek caiz olmadığı gibi, kaybetme ihtimali varsa, kumar ve diğer şans oyunlarını oynamak da haram oluyor.]
Türkiye darül harptir, buraya vergi verilmez, zekât verilmez, faizli alış-verişte haram olmaz.
Türkiye İslam devletidir ve Cuma namazı kılmak şartlarını taşıyna her müslümana farzdır. Ancak Türkiye'nin İslam Devleti olmadığını söyleyenlerin iddiasını doğru sayarsak durum ne olur? Bu kanaate göre; ülkemiz Islam ahkâmıyla idare edilmediği için, "dâr-ı harpt" tir, Allah`ın ahkâmını reddedenler mü`min değildir.
Zimmî, sözleşme gereği vatandaşlık hakkı kazanan ve her türlü hakları Dârulislam (İslami Devleti) tarafından garanti edilen vatandaş demektir. Müste'men ise, kendisine eman (güvence) verilen yabancı demektir. İslam hukukunda gerek zimmî, gerekse müste'men, dînî ve hukukî bütün haklara sahiptir.
Biz bankayı sömürmüyoruz. Bunun için, Almanya gibi gayrimüslim ülkelerde bankadan paranın faizini almak caizdir, günah değildir) diyor.
Darül İslâm Devleti (anlamı "İslam Yurdu"), Endonezya'da bir İslam devletinin kurulmasını amaçlayan bir İslamcı gruptu. 1942'de karizmatik bir radikal Müslüman siyasetçi Sekarmadji Maridjan Kartosoewirjo tarafından koordine edilen bir grup Müslüman milis tarafından kurulmuştu.
Darülkurra, Orta Çağ İslam ülkelerinde, Kur'an okuma yöntemlerini (tecvidi) öğreten medrese bölümüdür. Ayrıca, Cami, mescit gibi yerlerin hemen yanında yapılan kuran okuma yeridir. Bir tek kubbesi olan, iki göz revaklı, fevkâni bir yapı olan Darül-kurra'nın kubbesi medrese kubbelesiyle aynı düzeydedir.
Peygamber'in bi'setin ilk yıllarında Mekke'de İslâmiyet'i tebliğ ettiği ev. İslâm tarihinde Dârülislâm diye de bilinen bu ev, ilk müslümanlardan Erkam b. Ebü'l-Erkam el-Mahzûmî'ye aitti.
Bu itibarla bir Müslümanın haç üretmesi, satın alması ve Müslümanlara veya gayrimüslimlere satması caiz değildir.
“Zor durumdaki bir Müslüman'ın domuz eti satan bir markette çalışması ve müşterilerine bu eti satması caiz midir?” soruna Sistani, “Domuz etini helâl zannedenlere dahi, doğrudan ve bir sebep olmadıkça satmak caiz değildir” yanıtını verdi.
Darül kelimesi dar kelimesinden türemiş olarak Arapça bir sözcüktür. Ev ya da Mahalle ile beraber kavmin konakladığı yer şeklinde ifade edilebilir. Aynı zamanda İslam hukuku açısından bir anlamı bulunur. Bu anlam ise, 'İslami ya da İslam dışı bir yönetim altındaki ülke,' biçiminde ifade edilmektedir.
Cevap: Aynı şekilde Müslüman'ın hali hazırda ve gelecekte kendisinin ve ailesinin şer'i hükümleri yerine getirmesine herhangi bir engel teşkil etmemesi durumunda, Müslüman olmayan bir ülkeye yerleşmesi caizdir.
Müslüman olmayan bir devletin hâkimiyeti altındaki topraklar için kullanılan fıkıh terimi.
Darül Erkam ismi de evin sahibinden gelmektedir. Darü'l Erkam Hz. Muhammed ve ilk Müslümanların toplanıp bir araya geldikleri bir evdi. O dönemde Mekkeli müşrikler Darü'l Nedve adı verilen yerde toplanarak Müslümanların aleyhine kararlar alıyorlardı ve bunun sonucunda harekete geçiyorlardı.
Oysa Allah, alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Bundan böyle kime Rabbinden bir öğüt gelir de (o öğüte uyarak) faizden vazgeçerse, artık önceden aldığı onun olur. Durumu da Allah'a kalmıştır. (Allah, onu affeder.)
"Kurulumuz, halkımızla paylaştığı görüşünde, öncelikle faizin kesin olarak haram kılındığını, konut veya araç satın almak için faizli kredi kullanmanın caiz olmadığını çok açık ve kesin bir dille belirtmiştir.
Günümüzde sayıca az bazı yazarlar tarafından riba ile faiz arasında mahiyet ve buna bağlı olarak hüküm farkı olduğu iddiaları mevcut olmakla birlikte bu iki terim arasında esasa ilişkin bir fark bulunmamaktadır. Dolayısıyla İslâm'da faiz, orijinal adıyla riba, kesin olarak haram kılınmış bir getiridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri