Yoğurtlu tarhana çorbasının yapılışı oldukça kolay. Önce yoğurt ve tarhana karıştırılıp az su ilavesiyle açılıyor ve kısık ateşte kesilmemesi için sürekli karıştırılarak ısıtılıyor. Ardından sıcak su parça parça ve her seferinde sizim gibi akıtılarak ekleniyor ve bu sırada yine çorba karıştırılmaya devam ediyor.
önce büyük bir tencereye suyla yoğurdu iyice çırpıp koyun ocağı açın sürekli karıştırın, yoksa kesilir, biraz ılındıktan sonra yavaş yavaş yarmayı eklemeye başlayın tuzunu ilave edin koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edin yarmalar yumuşayıp koyulaşınca altını kapatın.
Tarhana yoğurt suyunda bulunan laktik asit bakterileri tarafından fermente edilir. Süzme yoğurt kullanıldığında ise bakteri miktarı azalacağı için mayalanma işlemi uzayabilir.
İçine bir diş sarımsağı küçücük doğrayalım, tuzunu bırakalım ve tarhanamızı ekleyelim. Karıştıra karıştıra kaynayana kadar karıştıralım, diğer yandan bir kase yoğurda bir yumurta kırıp el blendırıyla çırpıp, kaynayan tarhana çorbamıza ekleyelim. Beraberce bir taşım kaynayınca kasemize alalım.
Derin bir tencereye; en alta domates üstüne soğan Ve sarımsaklarımız, kabuğu soyulmuş-dilimlenmiş havuçlarımız, en üste kırmızı biberlerimiz Ve yeşilliklerimiz basılarak yerleştirilir. Üzerine 1 su bardağı su eklenerek, Tuz Ve baharatlarıda katılıp, tenceremizin kapağı kapalı yumuşayıncaya kadar pişirilir.
İlgili 37 soru bulundu
Fazla suyu süzüyoruz ki, tarhana çok fazla un çekmesin ve rengi daha kırmızı olsun. Bu şekilde tarhana daha aromatik bir kokuya sahip oluyor.
Yoğurdun üzerine 4 yemek kaşığı toz tarhana ekleyin. Yoğurt ve tarhanayı çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırın.
Yıkadığınız buğdayı ayranın içine dökün. Ocağa alin kısık ateşte kaynayana kadar hiç bırakmadan karıştırın. Kaynayınca yine kısık ateşte ara ara karıştırarak buğdaylar yumuşayıp kıvamı katılaşana kadar işleme devam edin. Eğer kavanoza koyacaksanız sıcak sıcak hemen koyup ağzını sıkıca kapatın.
Soğan, domates, biber, maydanoz ve taze naneyi güzelce yıkayıp incecik doğrayalım. 1 litre kadar suyu üzerine döküp ezilecek kıvamı yakalayana kadar pişirelim. Ardından haşlanmış nohutu ekleyerek, blenderdan geçirelim ve süzelim. Karışımı geniş bir kaseye alıp, yoğurt ve tuzu dökerek karıştıralım.
Piştikten sonra salça kıvamına gelene kadar rondodan geçiriliyor. İçerisine yoğurt, tuz ve un ilave edilip iyice yoğruluyor.
Tarhanada bolca probiyotik ve vitamin oluşmasını sağlamak için yapmanız gerekense doğal bir maya (tarhana veya ekşi maya) kullanmak, tarhanayı her gün besleyip yoğurmak ve fermantasyon sürecinde uygun sıcaklıkta ve güneş görmeyecek şekilde bekletmektir.
Tarhananın kıvamını bulması için hamurunu hazırladıktan sonra mutlaka bir süre bekletmeli, hemen kurutma işlemine başlamamalısınız. Ortalama 2 ila 7 gün arasında bekletiliyor olsa da tarhanada ekşimsi bir lezzet yakalamayı seviyorsanız bekletme süresini kontrollü bir şekilde daha da uzatabilirsiniz.
Bozkır yemek kültüründe ayrı bir yeri bulunan “ un tarhanası” nın yapılışı şu şekildedir: Süzme yoğurt, kırmızı biber, domates, yeşil biber, sarımsak, nane, kekik, soğan, yumurta, isteğe göre nohut, mercimek ilavesi yapılan bir karışım hazırlanır. Bu karışım robot gibi araçlarla inceltilerek unla beraber yoğrulur.
Tarhanayı kavanozlara ya da buzdolabı poşetlerine doldurup buzdolabında saklayın. Pişireceğiniz zaman, 6 kişi için 12 tepeleme yemek kaşığı tarhanayı tencereye koyun. Üzerine 8 su bardağı soğuk su ilave edin. Orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak kaynayıp katılaşıncaya kadar pişirin.
Tarhana bir kâseye konularak bir bardak su ile ıslatılır, bir tencereye bir çorba kaşığı yağ konularak eritilir içine ezilmiş salça, dövülmüş sarımsak katılarak karıştırılır. Sonra üzerine 6 bardak su dökülerek tekrar karıştırılır. Tencere orta ateşte ısıtmaya bırakılır.
Tencereye sıcak su alalım ve içine tarhanaları atıp blenderdan çekelim ve ocağa koyup kaynayana kadar pişirelim. Sos tavasına yağ, biber salçası, nane ve ezilmiş sarımsakları koyup 2 dk pişirip kaynayan çorbanın içine sosu ilave edip tuzunu ekleyip 10 dk kadar pişirelim. Servis tabağına alalım.
Süt kaynarken tarhana dağılaktır. Kaynamaya başladıktan sonra indirmeye yakın el kararı tuz ve 1 çay kaşığı ucu kadar karabiber eklenir. Ve sıcak ikram edilir. Afiyet hatta şifa olsun.
Hamur en az sabah akşam olmak üzere her gün yoğurulmaya devam edilir. Eğer çok cıvık olmuşsa un ilave edilebilir veya temiz mutfak bezi örterek fazla suyunu çekmesi sağlanır. Hamur yoğurma işlemi yaklaşık on gün boyunca devam eder. Bu süre sonunda hamurun kabarması bitecek ve tarhana tamamen tadını alacaktır.
Un büyükçe bir kaba konur, ekşi maya salça ve yoğurt kontrollü bir şekilde ilave edilerek yoğrulur. Malzeme yarı unlu kalmalıdır. Böyle olması tarhanayı dökme aşamasında size kolaylık sağlayacak. Tarhana yapımında kesinlikle hazır maya ve hazır yoğurt kullanmayın ki probiyotik olsun.
Tarhana çorbası: Tarhana çorbasına Karabiber, nane, pul biber ve kırmızı biber ilave edilir.
Yapılışı : Kırmızı biber, yeşil biber, domates ve soğanı iri parçalar halinde tencereye doğrayın. Üzerine haşlanmış nohut ve tarhana otunu koyun. 1 su bardağı su ekleyip ocağa alın. Kapağını kapatıp 30 dakika kadar pişirin.
Soğan, domates, biber, nane ve maydanozu yıkayıp ince ince doğrayıp geniş bir tencereye alın. Üzerine 1 litre kadar su ilave edip yumuşana kadar pişirin. Daha sonra haşlanmış nohutu da ekleyin. Malzemeler iyice yumuşayınca blender'dan geçirerek ezin.
Tarhana tam buğday unu, yoğurt, kırmızı biber (kapya), soğan, nane, domates, kaya tuzu ile yoğrulan hamurun doğal ortamda fermente edilmesi ve bu fermente edilen hamurun küçük parçalar şeklinde serilerek doğal ortamda kurutulması, katkı ve koruyucu madde kullanılmadan elde edilen şifalı ve besleyici bir gıdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri