Ülkemiz Dünya Çelik Derneği verilerine göre demir-çelik üretiminde Dünyada 8.sırada olmasına rağmen, demir-çelik ihracatında ilk 10 ülke arasında bulunmamaktadır. Demir-Çelik üretiminde ve demir-çelik sektör ihracatında Çin ilk sırada bulunmaktadır.
Dünyada elli kadar ülkede demir cevheri üretilmektedir. Avustralya, Brezilya, Çin, Hindistan ve Rusya dünya demir cevheri üretiminin yaklaşık %80'ini gerçekleştirmektedir.
Türkiye, 2022 yılında dünya ham çelik üretimi sıralamasında bir sıra geriye düştü. Dünya Çelik Birliği (worldsteel) tarafından yayımlanan verilere göre, 2021 yılında Almanya'yı geçerek 7'inci sıraya yükselen Türkiye, 2022 yılında yeniden 8'nci sıraya geriledi.
Hintli çelik üreticisi ArcelorMittal, 2019 yılında 97,31 milyon ton üretim gerçekleştirerek en fazla ham çelik üretimi yapan firma konumunu sürdürdü. Zirveyi zorlayan Çinli Baowu Group 95,47 milyon ton ile ArcelorMittal'i takip ederken, listede Japonya merkezli Nippon Steel, Çinli HBIS Group ve G.
Şimdilerde dünyanın en büyük demir çelik fabrikaları arasında yer alan Erdemir Çelik Fabrikası ise, 1965 yılında 470 bin ton kapasite ile hayata geçiriliyor. O tarihten sonra büyük atılımlar gerçekleştiren fabrika şu an dünya pazarında aktifliğini koruyor.
İlgili 41 soru bulundu
Ereğli Demir ve Çelik (Erdemir), 2019 yılında dünyanın en büyük ham çelik üreticileri 'Worldsteel' listesinde 46. sırada yer aldı.
Ülkemizin işletilebilir demir rezervi miktarı 122 milyon ton olarak tespit edilmiştir (Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, 2020). 2018 yılında Türkiye'de 15,7 milyon tonluk yıllık üretim kapasitesi bulunmaktadır.
“Türkiye, yılda 9 milyar dolar civarında demir çelik hurdası da dahil olmak üzere toplam 12 milyar dolar civarında hammadde ithal ediyor ise de bununla, iç piyasanın tükettiği 20 milyar dolarlık çeliği tedarik ediyor, ayrıca 17 milyar dolar civarında da ihracat yapıyor.
Erdemir;i 4,4 milyon tonluk üretimi ile listenin 72'inci sırasında yer alan Habaş, 3,6 milyon tonluk üretimi ile listenin 76'ıncı sırasında yer alan İçdaş, 2,3 milyon tonluk üretimi ile listenin 108'inci sırasında yer alan Diler Grubu ve 2,1 milyon tonluk üretimi ile listenin 110'uncu sırasında yer alan Çolakoğlu ...
22 maden rezervi yeterli ve ihraç edilir konumda; 28 maden türünde ise kısmen yeterli konumdadır. 27 maden ve mineralin rezervleri ve tenörleri, ekonomik madencilik için yetersizdir. Türkiye, madencilik açısından "kendine kısmen yeterli" olan ülkeler arasındadır.
Türkiye'deki madenler arasından demirin en çok çıktığı yer Doğu Anadolu'dur. Sivas-Divriği, Malatya-Hekimhan demirin en çok çıktığı yerlerdir. Karabük, İskenderun ve Ereğli'de işlenmektedir.
Ülkemizin yıllık demir ihtiyacının 4 milyon tonluk kısmı yurtiçi kaynaklardan sağlanmakta, geri kalan kısmı için yılda yaklaşık 150-200 milyon dolar döviz ödenerek ithalatla (tüvenan cevher) karşılanmaktadır. Demir ithalatının büyük bir kısmı da hurda demir olarak yapılmaktadır.
Yüzyılın en büyük felaketleri arasında yerini alan koronavirüs salgınına rağmen faaliyetlerini hız kesmeden sürdüren Türkiye demir-çelik sektörü, 2020'de Avrupa'nın en büyük üreticisi konumunda yer almayı ve dünya sıralamasında 7. olmayı başardı.
Ocak-Haziran ayları toplam ihracat rakamlarına göre, Türkiye geneli demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 16,8 azalışla 6,5 milyar dolar, çelik sektöründen yapılan ihracat ise yüzde 39,2 azalışla 7,1 milyar dolar oldu.
Kuzey Brezilya'daki Para eyaletinde bulunan Vale'nin sahip olduğu Carajas madeni, Aralık 2012 itibariyle 7.27 milyar ton kanıtlanmış dünyanın en büyük demir cevheri madenidir.
Türkiye'nin Brezilya ve Hindistan'dan İthal Ettiği Demir Cevherinde Önemli Artış Kaydedilmektedir. Türkiye'nin demir cevheri ithalatı, Brezilya ve Hindistan'dan ithal edilen yüksek miktarlardaki artışla Ağustos ayında canlılık kazandı.
Japonya. Japonya da çelik üretiminde küresel pazarda önemli yere sahip olan ülkelerden biridir. Dünya'da en büyük on çelik üreticisi şirket arasında iki tanesi Japonya'ya aittir. Bu da Japonya'yı dünyada çelik üretimi bakımından ilk sıralara taşıyor.
2022'de Türkiye'nin Brezilya'dan yaptığı demir cevher ithalatı yıllık %28,2 düşüşle 4,18 milyon mt seviyesinde yer aldı. Brezilya'yı, 1,65 milyon mt demir cevheri ihraç eden İsveç takip etti. Aynı yıl Türkiye, Güney Afrika'dan 1,36 milyon mt demir cevheri alımı yaptı.
Ereğli Demir Çelik (EREGL) %90 bağlı ortaklığı Erdemir Madencilik, yaptığı açıklamada Bingöl - Avnik maden sahasında, 250 Milyon Ton'dan fazla demir cevheri bulduğunu açıkladı. Sahaya 550 Milyon Dolar'lık yatırım yapacağını açıklayan şirket, kar artışı beklentisi doğurdu.
2006 – Özelleştirme kapsamında Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'yi OYAK satın aldı. 27 Şubat 2006 tarihinde Erdemir'in özelleştirme süreci, kamu hisselerinin OYAK'a devri ile tamamlandı. Böylece Erdemir Grup şirketlerinden Erdemir Maden de OYAK iştiraklerinden biri oldu.
Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
OYAK'ın Erdemir'i satın alması ile birlikte; 27 Şubat 2006 tarihinde İsdemir, OYAK çatısı altında faaliyet göstermeye başladı. Hâlen İsdemir hisselerinin %94,87'si Erdemir'e, %5,13'ü ise diğer sahiplere aittir.
Erdemir, 1960'ta devlet tarafından Karadeniz Ereğli'de kurulan ve 2006'da özelleştirilerek OYAK'a devredilen demir ve çelik fabrikası.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri