Türkiye, 36° - 42° Kuzey paralelleri ile 26° 45° Doğu meridyenleri arasında yer alır. Diğer bir ifadeyle, Türkiye Ekvator'un kuzeyinde ve Greenwich'in doğusunda bulunan bir ülkedir.
Türkiye, matematiksel konum olarak 36-42 derece kuzey paralel, 26-45 doğu meridyenleri arasında yer almaktadır. Bu coğrafi konum avantajıyla ülke sınırları içinde 4 mevsimin de yaşanabiliyor.
Ayrıca Türkiye'nin Ekvator'un kuzey tarafında ve Greenwich'in doğusunda yer aldığı bilinmektedir. Türkiye matematiksel konum olarak 26 - 45 Doğu meridyenlerin de ve 36 - 42 Kuzey paralelleri arasındadır. Ayrıca ülkemiz konum olarak Ekvatorun kuzeyinde bulunmaktadır. Başlangıç meridyeninin ise doğusunda yer almaktadır.
Türkiye'nin Özel Konumunun Sonuçları
ü Asya ile Avrupa arasında ulaşım, ticaret ve kültürel açıdan köprü vazifesi görür. ü Üç tarafının denizlerle çevrili olması, yerşekillerinin çeşitliliği, aynı anda dört mevsim özelliklerinin yaşanmasına sebep olur. ü Boğazlara sahip olması stratejik önemini arttırır.
Türkiye, Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarının birbirine yaklaştığı bir konumdadır bu özelliği Asya ile Avrupa arasında önemli bir köprü görevi üstlenmesini sağlamaktadır. Türkiye, konum olarak Dünya'nın en büyük petrol rezervlerine sahip Ortadoğu ülkelerine çok yakın bir konumdadır.
İlgili 29 soru bulundu
Kuzeybatıda Bulgaristan, batıda Yunanistan, kuzeydoğuda Gürcistan, doğuda Ermenistan, İran ve Azerbaycan, güneydoğuda ise Irak ve Suriye ile sınır komşusudur. Güneyini Kıbrıs Adası ve Akdeniz, batısını Ege Denizi ve kuzeyini Karadeniz çevreler.
Ülkemizin mutlak konumu 36-42 derece kuzey paralelleri ile 26-45 derece doğu meridyenleri arasında kalan bölgede bulunur. Bunun anlamı Türkiye, Greenwich baz alınarak doğu yarım küre içerisinde yer almaktadır.
Toprakları 36–42° Kuzey enlemleri ve 26–45° Doğu boylamları arasında yer alır. Ülkenin doğusu ile batısı arasında 76 dakikalık bir zaman farkı vardır. Genişliği 1.660 kilometredir. Göller ve adalar dahil kapladığı gerçek alan 814.578 km², izdüşüm alanı ise 783.562 km²'dir.
Türkiye de bulunan başlıca göreceli konum özellikleri ise şu şekilde ifade edilebilir. Ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrilidir. Türkiye yakın bir jeolojik zamanda oluşmuş bir ülkedir. Dünyanın en önemli ulaşım yolları Türkiye üzerinde yer almaktadır.
Özel konumu etkileyen faktörlere baktığımızda kıtalar, ticaret merkezleri, su yolları, komşular ve boğazlar gibi önemli unsurların olduğunu görmekteyiz. Önemli boğazlara sahip olması Türkiye ülkesinin özel konumunun bir özelliğidir.
Türkiye için 27°, 30°, 33°, 36°, 39°, 42° ve 45° orta meridyen boylam (λ0) değerleri ile 3° dilimlere ve Transversal Mercator (TM) projeksiyonuna dayalı olarak tanımlanır. Bu nedenle bazı yazılımlarda bu adla anılır. Ölçek faktörü 1'dir. Koordinat sisteminin yatay ekseni ekvator ve düşey ekseni dilim orta meridyenidir.
Türkiye'nin matematik konumu; 26°-45° doğu meridyenleri, 36°- 42° kuzey paralelleridir. Türkiye'nin uç noktalarından olan meridyen, Türkiye'nin en doğusundan geçer.
Türkiye, 36° - 42° Kuzey paralelleri ile 26° 45° Doğu meridyenleri arasında yer alır. Diğer bir ifadeyle, Türkiye Ekvator'un kuzeyinde ve Greenwich'in doğusunda bulunan bir ülkedir.
Türkiye'nin en uç il merkezleri: Kuzey: Sinop. Güney: Hatay. Doğu: Iğdır.
Ana yönler
Bir kişi yüzünü kuzeye dönerse arkası güney, sağ tarafı doğu ve sol tarafı batıdır.
Türkiye'nin en doğu noktasına baktığımız zaman, Iğdır ilinin Aralık ilçesi sınırlarından geçen Aras Nehri karşımıza çıkıyor. Bu nokta, ilçedeki Dilucu sınır kapısının 1,2 kilometre doğusundaki Azerbaycan sınırını oluşturuyor.
Türkiye, 36 derece- 42 derece Kuzey enlemleri, 25 derece- 45 derece Doğu boylamları arasında yer alan bir ülkedir. Buna bağlı olarak en kuzeyi ile en güneyi arasında 6 derecelik enlem farkı bulunur. En doğusu ve en batısı arasında ise 19 meridyen ve 76 dakikalık bir yerel saat farkı vardır.
Mutlak konum, matematiksel özelliklere göre bir ülkenin yerini belirlememizi sağlarken, göreceli konum o ülkenin elinde bulundurduğu kaynaklar ve özel durumlara göre tanımlanmasıdır.
İstanbul 41°K 29°D koordinatlarında yer alır. Batıda Çatalca Yarımadası, doğuda Kocaeli Yarımadası'ndan oluşur.
Matematik konumu, paraleller ile meridyenlere bakılarak bulunmaktadır. Türkiye 36°-42° kuzey paralelleri ve 26°-45° doğu meridyenleri arasında bulunmaktadır.
Türkiye'nin yedi coğrafi bölgesinden dördüne komşu olduğu denizin adı verilmiştir (Akdeniz Bölgesi, Karadeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Marmara Bölgesi). Diğer üç bölge de Anadolu bütünü içindeki konumlarına göre adlandırılmışlardır (İç Anadolu Bölgesi, Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi).
Göreceli konumda ise o yerin çevresine göre ayırt edici özellikleri kullanılır. Bir yerin; kıtalara, önemli ulaşım yollarına, su, yer altı-yer üstü kaynaklarına, üretim-tüketim bölgelerine, siyasi bölgelere ve yeryüzü şekillerine bağlı olarak ortaya çıkan kendine has özelliklerinin tümü göreceli konumu oluşturur.
Özel konum, Dünya üzerinde bulunan herhangi bir yerin belirli faktörlere göre yer aldığı konumdur. Bu faktörler arasında; kıtalar, komşular, ticaret merkezleri, su yolları, önemli geçitler ve boğazlar gibi unsurlar bulunur.
Paralel ve meridyenlere bakılarak bulunan matematik konum, bir yerin Dünya üzerindeki konumunu belirler. Bu doğrultuda Türkiye'nin matematik konumu, 36°-42° kuzey paralelleri ve 26°-45° doğu meridyenleri arasındadır. Türkiye konumu itibariyle orta kuşakta bulunur.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri