Baskı aşamasının ardından 2 gün boyunca dinlendirilen Keçi peynirleri özel şartlarda 12 ay bekletilir. Tam Yağlı Keçi Peynirimizi kahvaltılarınızda afiyetle yiyebilirsiniz.
Ağırlık Keçi sütü, az miktarda koyun ve inek sütü, peynir mayası ile mayalanarak hazırlanır. Deniz tuzu ile salamura edilen keçi peyniri uzun bir bekleme süresi geçirir. Lezzetini ve tadını alması için en az “15” ay bekletilir.
Keçi Peyniri Nasıl Saklanır? Keçi peyniri yapılırken kullanılan salamura suyu ile birlikte kapaklı derin bir kapta muhafaza edilir. Serin bir yerde peynirin üstü iyice su ile kaplanarak kapatılan cam bir kavanoz içinde uzun süre saklanabilir.
Buzdolabında +4 derecede 12 ay saklayabilirsiniz. Ürün olgunlaştıkça lezzeti daha da artacaktır. Bir kaç parça keçi peynirini buzdolabında açmadan 6 ay olgunlaştırmanızı tavsiye ederiz.
Keçi peyniri dolapta nasıl saklanır? Peynirin, ambalajından çıkarıldıysa cam, metal veya seramik kap içerisinde ağzı kapalı şekilde saklanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ürünlerin mutlaka buzdolabında genelde kahvaltılık bölümü olarak tarif edilen kapaklı çekmecede muhafaza edilmesini tavsiye ediyor.
İlgili 16 soru bulundu
Mide asitlerini dengeliyor ve bağırsakları koruyor. Astım, alerji, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hazım sorunları, cilt hastalıkları, bebek egzamaları ve varise iyi geliyor. Keçi sütünde yüksek oranda fosfor var. Çok fazla et ve balık yemeyen ya da yiyemeyenler fosfor ihtiyacını keçi sütüyle giderebilir.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, çiğ sütten üretilen peynirlerin tüketilmeden önce 4 ay olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
· Taze Keçi Peyniri: Yumuşak yapıda olan ve ağızda yayılabilen özellikte keçi sütü peynirleridir. · Yaşlı Keçi Peyniri: Sert veya yarı sert olan, diğer peynirlere oranla daha az keskin tadı olan bir çeşididir.
-Peynirler mutlaka buzdolabında (+2° ile +4°C arasında) muhafaza edilmelidir. -Orijinal ambalajından çıkarılan peynirler ortam koşullarına maruz kaldıkları için hava, rutubet, sıcaklık ve ortamdaki mikroorganizmaların etkisi ile bozulmaları hızlanır. Peynirleri dilimlemek de bozulmalarını hızlandırır.
Peki, keçi peyniri kaç kilo sütten olur? 1 kilogram keçi peyniri yaklaşık olarak 5-6 kilogram keçi sütünden elde edilir.
Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Kapalı kapta kalan tuzlu peynir 2-3 gün sonra sulanacağı için tekrar süzülür. Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
1 kilogram keçi peyniri yaklaşık olarak 5-6 kilogram keçi sütünden elde edilir.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Onlardan en önemlisi peynirin kokusu ve tadıdır. Eğer inek sütü ve inek peynirine alışkınsanız, daha önce hiç saf keçi peyniri yemediyseniz, ilk keçi peynirini tattığınızda farkı net hissedersiniz. Çünkü keçi sütü çok başka bir kokuya sahiptir. Bu koku rahatsız edici olmasa da farklı olduğunu hissettirir tadan kişiye.
Peynir neden sertleşir? Peynir pıhtısı ne kadar küçük kesilirse pıhtının içindeki su da o oranda daha çok dışarı akar. Ve peynirin yapısının daha sert olmasının en önemli nedeni de budur.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalı
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
🔅Vakum ambalajındaki peynirlerimiz 6 ay süre içerisinde tüketilmesi tavsiye edilir. Vakum ambalajı açılmış ürünlerin maksimum 1 ay içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Derin dondurucuda 1 seneye kadar saklanabilir. 🔅Beyaz peynir dışındaki peynirler yıkanmaz.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Beyaz peynir türevi peynirler salamura suyunun içinde saklanmalıdır. Beyaz peyniri keserken bıçağı ıslatmanız düzgün kesmenize yardımcı olur. (Antep, Urfa ve Hellim peyniri gibi) tüketilmeden önce 15-20 dakika suda bekletilirse içerdiği tuz gider ve gerçek lezzeti ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri