Türkiye'deki ilk internet bağlantısı ise ODTÜ ile ABD arasında 12 Nisan 1993'te gerçekleştirildi. Bugünkü internetin ilk öncüsü olarak 1960'ların sonunda ABD Savunma Bakanlığı'nın geliştirdiği “Advanced Research Projects Agency Network” (ARPANET: İleri Araştırma Projeleri Ajansı Ağı) kabul ediliyor.
İnternet teknolojisi Türkiye'ye ilk olarak, 1987 yılında Ege Üniversitesi'nin öncülüğünde kurulan, Türkiye Üniversite ve Araştırma Kurumları Ağı ile geldi. Türkiye ilk kez İnternet'le, 12 Nisan 1993 tarihinde ODTÜ'den Ankara-Washington arasında kiralık hat kurularak yurtdışıyla sağlanan bağlantı sayesinde tanıştı.
Her ne kadar internet hiyerarşik olmayan, yatay ve merkezsiz bir sistem olarak kabul edilse de, dünya internet trafiği ABD merkezli. Dünya internet trafiğinin ABD merkezli olmasının birbirine bağlı üç temel nedeni var. Bunlardan birincisi her internet erişiminin zorunlu ihtiyaç duyduğu alan adı (DNS) yapılanması.
Bu sonuç Türkiye'yi 138 ülke arasında 59. sıraya yerleştiriyor. Mobil internet hızında, sabit internet hız sıralamasına göre daha iyi bir noktada olduğumuzu ifade edebiliriz.
Bu tablolara göre dünyanın en hızlı kablolu internetine Tayland sahipken (saniyede 308 MBPS), en yavaş internet Türkmenistan'da tespit edilmiş (saniyede 3 MBPS). Bu tablolara göre de dünyanın en yavaş kablolu internetini kullanan 5. ülke Moritanya.
İlgili 33 soru bulundu
Nasa birimleri arasında 10 Gbps İnternet hızı kullanıyor.
Biz de TurkNet olarak adresi yerleşik operatörün (Türk Telekom) fiber altyapısında bulunan müşterilerimize, Özgür İletişim Fiber ile 100 Mbps'e kadar download 4 mbps'e kadar da upload sunuyoruz.
2023 yılının ilk çeyreği itibariyle Türkiye'deki en yüksek internet hızı ortalamaları açıklandı. Speedtest tarafından yapılan ölçümlere göre, mobil internet hizmetleri konusunda Turkcell en yüksek hızı sağlarken, sabit internet hizmetlerinde ise TurkNet başı çekiyor.
Ookla Speedtest'e göre Türkiye mobil internet hızında 141 ülke arasında 66'ıncı, sabit internet hızında ise 178 ülke arasında 106'ıncı sırada yer alıyor. Mobilde Katar, sabit internet hızında ise Singapur birinci.
Buna göre dünyada internet verisi kullanmanın en pahalı olduğu ülke Zimbabve ve en ucuz olduğu ülkeyse Hindistan.
Çeşitli mahkemeler ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) başta olmak üzere çeşitli kurumlar tarafından Türkiye'deki internet üzerinde tanımlanan politika ve kurallar işletiliyor ve bu alanda en yetkili kurum BTK olarak görünüyor.
Dünyadaki ilk internet bağlantısı, 29 Ekim 1969'da ABD'nin California eyaletindeki iki bilgisayar arasında kurulmuştu. Türkiye'deki ilk internet bağlantısı ise ODTÜ ile ABD arasında 12 Nisan 1993'te gerçekleştirildi.
Monako: Yapılan son ölçümlere göre dünyanın en hızlı sabit ağını kullanan ülke Monako oldu. Bir şehir devleti olan Monako'da sabit internet hız testleri sonucunda ortalama 320.08 Mbps indirme ve 203.20 Mbps yükleme hızları tespit edildi. Singapur: Listenin ikinci sırasında Singapur yer alıyor.
Internet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Internet, insanların her geçen gün gittikçe artan "üretilen bilgiyi saklama/paylaşma ve ona kolayca ulaşma" istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir.
Bunun ilk nedeni, Türkiye'deki internet kullanıcılarının çok fazla farklı bağlantı noktası geçiyor olması. İkinci neden ise Türkiye'nin coğrafi konumunun kötü oluşu. Üçüncü neden ise 80 milyon nüfuslu ülkenin internetinin tek bir internet servis sağlayıcısının (ISP) elinde bulunması.
Araştırmacılar, Avusturya ve İsviçre arasındaki küçük ülke Lihtenştayn'ın saniyede 75,7 megabit ile dünyanın en hızlı ortalama geniş bant internet hızına sahip olduğunu ortaya koydu. Danimarka ikinci sırada yer alırken, hemen arkasında ise Atlas Okyanusu ülkesi Bermuda boy gösterdi.
Japonyalı araştırmacılar, saniyede 1,02 Petabit (1.020.000.000 Mbps) internet hızına ulaşarak yeni bir rekor kırdılar. Bu hız, aynı anda 10 milyon tane 8K video izlemeyle eşdeğer. DUVAR - Japonya'daki araştırmacılar, 1,02 petabit (1.020.000.000 Mbps) veri aktarım hızına ulaşarak dünya rekoru kırdı.
İnternet servis sağlayıcısı Turknet'in yüzde 70 oranında hissedarı olan Abu Dabi'li Gulf Capital, elindeki bu hisseleri portföy yönetim şirketi Re-Pie Portföy ile Çelebiler ailesine devretti. Hisse devrine BTK'dan onay çıktı.
Türk Telekom'un atlyapısı var sadece. TTNET de TurkNet, Smile, Biri ve saire gibi Türk Telekom'un altyapısı kullanıyor. Herhangi bir avantajı yok yani.
Turkcell Superonline ADSL
Türkiye'deki en yaygın internet teknolojisi olan ADSL sistemiyle çalışan bu hizmette Türk Telekom'un bakır kablolardan oluşan altyapısı kullanılmaktadır. Sabit telefon hattı üzerinden verilen Superonline ADSL hizmetinde 1, 2, 4, 8 ve 16 Megabit bağlantı hızı seçenekleri mevcuttur.
Pek çoğumuzun daha önce karşılaşmadığı bu boyut, 17 bin 700 TB'a denk geliyor. Bu da 17 milyon 700 bin GB'a eşdeğerdir. Raporda yer alan bilgilere göre Türkiye'deki ortalama indirme hızı, 28,7 Mbps.
Halihazırda dünyada en hızlı internet saniyede ortalama 197,3 megabayt'la Singapur'da. Avustralya'daki ortalama internet hızı ise 43,4 megabayt. Yani son testte ulaşılan hızın milyonda biri.
Dünyanın en gelişmiş şehirleriyle birlikte 1.000 Mbps hız Türkiye'de de var! TurkNet 1.000 Mbps'ye kadar hızlı interneti GigaFiber ile sağlıyor. Altyapınızda 1.000 Mbps hız durumunu öğrenmek için hemen, internet hız sorgulama yapabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri