Sebze ve Meyveler
Kediler sebze ve meyve tüketebilen canlılardır. Fakat her sebze ve meyve tüketmeleri için uygun değildir. Yiyebilecekleri sebze ve meyveler arasında patates, havuç, brokoli, bezelye, kabak, yaban mersini ve böğürtlen vardır.
Yeşil fasulye, ıspanak, bezelye, kabak, karnabahar, havuç, kuşkonmaz; muz, yaban mersini, kavun gibi meyve ve sebzeler hem severek tüketecekleri hem de besin değeri yüksek yiyeceklerdir. Kediler etobur hayvanlar olmakla birlikte tahıl ürünleri de tüketmektedirler.
Çikolata, soğan, sarımsak, avokado ve üzüm, kediler için zehirleyici etkiye sahiptir ve sokak kedisine vermeyi planladığınız diğer yiyeceklerle birlikte verilmemelidir. Domates ve çoğu patates, çok fazla mide sorununa neden oldukları için kedilere verilmemelidir.
İlgili 44 soru bulundu
Sokak kedileri; yumurta, tavuk, ciğer, patates, balık gibi gıdaları severek tüketirler. Aynı zamanda sokak kedileri haşlanmış sebzeleri de severek tüketirler. Ancak kedilere verilen yiyeceklerin içerisine tuz veya baharat atılmaması gerekmektedir.
Peki kediler yoğurt yiyebilir mi? Cevap ise: Evet. Yaygın bir kedi maması olmasa da, sade yoğurt, yağsız genellikle güvenlidir ve hatta patili dostunuz için sağlıklı olabilir. Yunan yoğurdu, kedinizi besleyebileceğiniz en iyi yoğurtların kremasıdır.
Süt Ürünleri
Yavru kedinin anne sütü hariç süt ile beslenmesi uygun değildir. Kediler yoğurt ve peyniri de oldukça sevmektedirler. Fakat süt ürünlerini içerdiği laktoz kedilerde sindirim problemlerine neden olmaktadır. Bu sebeple kedilere yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri vermekte süt vermek kadar sakıncalıdır.
Eğer kedinize fazla yemek vermeye çalışırsanız, bu kedinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. 1 haftalığa kadar yavru kediler 2 – 3 saatte bir beslenmeli, 2 haftalık yavru kediler 4 – 6 saatte beslenmeli, 3 haftalık ve daha büyük yaştaki kediler ortalama 6 – 8 saatte bir beslenmelidir.
Yeşil fasulye, ıspanak, bezelye, kabak, karnabahar, havuç, kuşkonmaz; muz, yaban mersini, kavun gibi meyve ve sebzeler hem severek tüketecekleri hem de besin değeri yüksek yiyeceklerdir. Kediler etobur hayvanlar olmakla birlikte tahıl ürünleri de tüketmektedirler.
Sağlık açısından bakıldığında kedilere süt verilmemesi gerekiyor. Sütün içerisinde bulunan laktoz, kedilerin bağırsaklarını doğrudan etkileyebiliyor. Olumsuz durumlar ortaya çıkararak, kedilerin bağırsaklarında sorunlara yol açıyor. Kedilere her zaman mama verilmesi tercih ediliyor.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Kedilerde anemi gözlendiğinde kedilerin enerjileri düşük olur, oyunlara ilgi göstermezler ve her zamankinden çok uyumaya başlarlar. Kedilerin diş etlerinde kırmızı kan hücrelerinin yıkımına bağlı olarak beyazlaşma ve sararma olabilir.
Kedilerin beslenme gereksinimleri göz önünde bulundurulduğunda ekmek gerekli bir besin değildir. Kediler ekmek yer ancak kedilerin ekmek yemesine mümkün olduğunca izin verilmemesi gerekir. Çünkü kedilerin beslenme gereksinimleri söz konusu olduğunda çoğunlukla karbonhidrat ağırlıklı bir beslenme önerilmez.
Kedilerin salatalık tüketmesi güvenli olabilir, lakin her canlının bireysel ihtiyaçları ve tepkileri değişkenlik gösterebilir. Kediler, etobur canlılar olduğu için temel besin kaynağı et ağırlıklı olmalıdır.
Kedi beslenmesinde tavuk oldukça iyi bir protein kaynağıdır. İçeriğinde bulunan yağlar, amino asitler ve vitaminlerin yanı sıra kedilerin sindirim sistemi ve damak zevki için de oldukça uygundur. Düşük Yağ Oranı: Yüksek kalitede protein kaynağı olan tavuk eti düşük yağ oranına sahiptir.
Ev yemeği içerinde bulunan tuz miktarı bir insan tüketimi için uygun olsa da maalesef kediler ve köpekler için uygun düzeyde değildir.
Haşlanmış olan yumurta insanlar için olduğu kadar kediler içinde oldukça faydalı olarak görülmektedir. Çünkü haşlanmış yumurta sağlık açısından son derece önemlidir. Kedi içinde haşlanmış yumurta ideal besinlerden birisi olarak dikkat çekmektedir. Ayrıca kediler haşlanmış yumurtayı severek afiyetle yerler.
Çilek; kedilerin bağışıklık sistemini desteklerken, elma kedilerin A, C ve E vitamini almasını sağlar. Bu meyvelerin dışında muz, yaban mersini ve havuç da kedilerin sağlığına yararlıdır. Sebzelerden ise ıspanağı haşlayarak kedinizin mamasına ve gıdalarına karıştırıp böbrek rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz.
Kedilere yumurta verilebilir ancak kediye yumurta sarısı vermek risklidir. Bunun temel nedeni de yumurta sarısı içerisindeki yağ miktarıdır. Bütün yumurtadaki yağ miktarı kedinin sağlığı için tehlike oluşturabilir. Kedilerin fazla yağ tüketmesi obezite riskinin artmasına neden olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular. Kediniz patates yiyebilir mi? -Evet, kediniz az miktarda patates yiyebilir, ancak yalnızca yağ, tereyağı, tuz veya biber gibi ek malzemeler kullanılmadan pişirilip servis edilirse.
Öncelikle işlenmiş etlerin ne yavru ne yetişkin ne de yaşlı kedilere verilmesi uygundur. Sucuk, sosis ve salam gibi işlenmiş etlerin içeriğinde yüksek oranda tuz bulunur. Tuza ek olarak koruyucu ve katkı maddeleri de içerdiği bilinen şarküteri ürünleri, yavru kedilerin sağlığına zarar verebilir.
Ev ortamına alışmış bir kedi sokakta yaşayamaz. Evde yaşayan kedilerin hareket kabiliyetleri, sokaktaki kedilerle göre daha düşüktür. Bu nedenle tehlikelere karşı kendilerini koruyamayabilirler. Ev rahatlığına alışmış bir kedi dışarıda korkar, çabuk hastalanır ve savunmasız kalır.
Bir ev kedisinin dışarı çıkması için tüm aşılarının tamamlanmış olması gerekir. Yani yavru kedilerin dışarı çıkarılması uygun değildir. Aşıları eksiksiz olan yetişkin kedinizi dışarı çıkarırken ise mutlaka tasma kullanmalısınız. Tasma kedinizin güvenliğini sağlar ve kaybolmasının önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri