Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada, Türkiye'de maden ve taş ocakçılığı iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olmuştur. Türkiye, maden kazaları sonucu yaşanan ölümlerde dünyada ilk sıralarda yer almaktadır.
Son zamanlarda, Soma'daki maden kazasıyla ilgili yargılama sürecine ilişkin medyada yer alan çeşitli haberlerde, ILO'nun “ölümcül iş kazaları açısından Türkiye'yi dünya ülkeleri arasında üçüncü sıraya yerleştirdiği” belirtilmektedir.
Yaşanmış en büyük kaza 1942 yılında Çin'de gerçekleşirken tam 1549 işçi hayatını kaybetti. İkinci sırada Fransa'da, 1906 yılında gerçekleşti ve tam 1099 işçi hayata veda etti.
Kazakistan'daki Lüksemburg merkezli ArcelorMittal şirketine ait madende meydana gelen kazada en az 45 kişi hayatını kaybetti. Ulusal yas ilan edilen ülkede bayraklar yarıya indirildi. Bu kaza, ülke tarihindeki en ölümcül kaza olarak kayıtlara geçti.
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Armutçuk Müessesi'nde göçük meydana geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, eski adı Twitter olan X platformunda yaptığı açıklamada göçük nedeniyle 1 kişinin hayatını kaybettiğini ve 6 kişinin yaralandığını açıkladı.
İlgili 31 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Madenci 2023 yılında ortalama 20.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Madenci , Ocak 2023 yılında ortalama 16.060 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.856 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Bölgeye gelerek incelemelerde bulunan Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, "İçeride 280 kişi var, 4 kişi etkilendi. Biri canlı olarak kurtarıldı. 1 kişi ağır yaralı. 2 kişi den canlı ses alınabiliyor." dedi.
Almanya madenlerinde 2013 Ekim ayına kadar 40 yıllık süre zarfında hiç ölüm meydana gelmiyor. Ayrıca son yasa değişikliyle birlikte 2018 yılına kadar tüm maden ocaklarının kapatılması isteniyor.
O döneme göre son 25 yılın en ağır patlaması olduğu belirtilen haberde 51 işçi hayatını kaybetmiş. Bunun dışında 1990'larda birkaç küçük patlama haberi hakkında ulaşılsa da Almanya'da uzun süredir büyük bir maden kazası yaşanmıyor.
Kaza. 14 Ekim 2022 günü TSİ 18.15'te Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında bir patlama oldu ve saatler sonra maden ocağı içinde yangın çıktı. Patlamanın yaşandığı sırada madende yaklaşık 110 işçi vardı ve yaklaşık yarısı 300 metre derinlikteydi.
Bartın'ın Amasra ilçesindeki madende 43 kişinin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili açılan davanın ilk duruşması başladı. Davada 8'i tutuklu, 23 sanık yargılanıyor. Duruşma öncesi madencilerin avukatları Bartın Adliyesi önünde bir açıklama yaptı.
Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü'ne bağlı maden ocağında Cuma akşam saatlerinde meydana gelen ve 41 kişinin hayatını kaybettiği patlama sonrası arama kurtarma çalışmaları sona erdi.
Manisa'nın Soma ilçesindeki bir yer üstü maden ocağında toprak kayması meydana geldi. Toprak altında kalan 1 işçi hayatını kaybetti, 3 işçi de yaralandı.
* Türkiye ölümlü iş kazalarında dünya üçüncüsü. Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 82 ülkeden gelen verilere göre derlediği istatistiklere göre Türkiye'de sigortalı işçi başına iş kazalarında yaşamını yitiren işçi oranı yüz binde 15,3. Sadece El Salvador ve Cezayir'de bu oran daha yüksek.
DW Türkçe'ye konuşan Bağımsız-Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın İşkolu İstatistikleri'ne göre Türkiye'de 210 bin civarında madenci olduğunu söylüyor.
Değerli metallerden endüstriyel ham maddelere ve doğal taşlara kadar 77 çeşit maden Türkiye'de çıkarılmaktadır. Dünyada %80 ile en çok rezervine sahip olduğumuz bor madeni Balıkesir ve Bursa'da çıkar. Metal madenciliğinde en çok çıkarılan madenler kurşun, demir, çinko ve altındır.
Tarihte meydana gelen en fazla ölümlü 12 maden kazasında 6 bin 811 maden işçisi yaşamını yitirdi. Şimdiye kadarki en çok ölümlü maden kazası, 1942 yılında Çin'de meydana geldi. Çin'deki kazada bin 549 kişi öldü.
Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra İşletme Müdürlüğü bünyesindeki maden ocağında 14 Ekim 2022'de meydana gelen faciada 42 işçi hayatını kaybetti, 10 işçi de yaralandı.
Almanya faaliyette bulunan son kömür madenini kapatıyor. 200 yıldır varlığını sürdüren ve Almanya'nın ekonomik gelişimine büyük katkı sağlayan endüstri böylece tarihe karışıyor. Ülkenin son kömür madeni Prosper-Haniel'ın 1500 çalışanı bugün son kez madenden kömür çıkaracak.
Ancak 1970'li yılların sonunda dünyada maden krizi baş gösterince, Almanya'daki ocakların kapatılmasına başlandı.
Garzweiler Maden Ocağı, Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde bulunan, linyit üretimi yapan bir maden ocağı.
Çarşamba günü yerel saatle 13:00 sıralarında Alxa Left Banner'da bir açık ocak kömür madeni çökerek şimdiye kadar dört kişi öldü, altı kişi yaralandı ve 49 kişi de kayıp.
TBMM Hükümeti, 20 Nisan 1920' de Devrek, Ereğli, Mudurnu, Bartın, Göynük ve Zonguldak'ı Bolu Bağımsız mutasarrıflığından ayırarak, Kastamonu vilayetine bağladı. 14 Mayıs 1920' de de Zonguldak kazasını mutasarrıflık haline getirilerek, Kaza Kaymakamı Ahmet Cevdet Bey mutasarrıf vekili olarak görevlendirilmiştir.
Yöreye Anadolu Selçuklu ordusu 1084 yılında gelmiş ve yöreyi fethetmiştir. Daha sonra ise yöreyi Cenevizliler ele geçirmiştir, beylikler döneminde ise Candaroğulları bölgede hakimiyet kurmuştur. 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Amasra'yı almasıyla birlikte Zonguldak ve çevresi tamamen Osmanlıların eline geçmiştir.
Zonguldak-Kilimli sahil yolunda seyreden B.B.S. idaresindeki taksi, 2 Nisan'da Prof. Dr. Şaban Teoman Tünelleri-1 mevkisinde kontrolden çıkmış, takla atan araç aydınlatma direğine çarparak durmuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri