Çemen otu tohumu kurutulup öğütülerek elde edilen toz baharat olarak kullanılır. Bu baharat, soslara, kahvaltılıklara ve pastırmalara katılarak kullanılıyor. Bunun yanında et yemeklerine, turşulara ve çorbalara koyularak lezzet katılır.
Acımsı, buruk ve aromatik bir tada sahip olan çemen tozu, et, tavuk ve sebze yemeklerine baharat olarak eklenir. Et yemekleri için hazırlanan soslara da eklenen baharat, çorbaların içinde katılır. Taze çemen yaprakları ise patatesli yemeklere, bezelye yemeklerine ve nohut yemeklerine konur.
ÇEMEN TOZUNUN KULLANIM ALANLARI
Et ,tavuk ve sebze yemeklerine kullanılır. Çemen otu tohumu, baharat olarak çok kullanılmasının yanında sivilceler, yaşlanma belirtileri, ciltteki renk dengesizliğini giderme gibi cilt faydaları ve saç tellerinin güçlenmesini sağlama gibi saç faydaları için de kullanılmaktadır.
"1 yemek kaşığı çemen otu tohumunu 1 litre zeytin yağın içine koyun ve göğüslerinize sürün. Çemen otu tohumu 2-3 saat göğüslerinizde kaldıktan sonra yıkayın. Göğüs büyütmeye yardımcı olur."
İlgili 33 soru bulundu
Kadınlık hormonu olan östrojenler meme büyümesine yardımcı olurlar. Ergenlik çağında ve hamilelik sırasında olan meme büyümesi ve gelişiminin önemli bir kısmı bu hormonlar sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle östrojen hormonlarının vücutta artmasını sağlayan yiyecekler, meme büyümesinde de ekili olur.
Özellikle bol demir içeriği sayesinde günlük demir ihtiyacınızı bu çaydan rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Ayrıca kilo vermek isteyenlerin diyet listelerinde de yer almaktadır. Yüksek lif içeriği sayesinde tokluk hissi vererek kilo vermeyi kolaylaştırmaktadır.
Kan şekerini düşürmesi, östrojen hormonlarını salgılaması, öksürük giderici özelliğinden dolayı alternatif tıpta etkin şekilde yararlanılıyor. Çemen otu tohumu, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, yüksek kolesterolün düşürülmesine, balgam sökülmesine, emziren annelerin sütünün artmasına iyi gelir.
Çemen otunun çok ciddi bir zararı veya yan etkisi bulunmuyor. Çemen otu yan etki olarak ishal ve hazımsızlık gibi durumlara neden olabiliyor. Ayrıca çemen otunun iştahı azaltma etkisi olduğu için kilo almak isteyenlerin ve yeme bozukluğu olanların çemen otu tüketmesi önerilmiyor.
Çemen otu tohumu dışında çayının da düzenli olarak tüketilmesi kilo almaya yardımcı olur.
Çemen otu ya da buyotu bir ottur. En sık kullanıldığı bölge olan Yozgat ve Kayseri'deki yerel ismi çaman otudur.
Ek olarak, kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğu için tip 2 diyabet hastaları için de tüketilmesi önerilir. Bu çay, her bir bardak su için yaklaşık 15 gram çemen otu tohumu ile hazırlanır. Çemen otunu suya ekledikten sonra, içmeden önce birkaç dakika bekletin.
Sindirim sistemini ve metabolizmayı düzenleyen çemen kan şekerini ve kolesterolü de dengelemektedir. Bununla birlikte mide rahatsızlıklarına iyi gelen bu ot bağışıklık sistemini de güçlendirmektedir. Balgamı sökerek insan vücuduna rahatlatıcı etkide bulunan çemen doğum sonrası kadınların süt oranını da arttırmaktadır.
Yaprakları ıspanak gibi tüketilen Çemen Otu, toz haline getirilip, salça ve yoğurt gibi yiyeceklerin içerisine getirilip tüketilebilir.
Çemen otu, özelliğe zayıf karaciğer fonksiyonları ve dispepsi tedavisi konusunda oldukça etkili. Aynı zamanda mide ve diğer bağırsak problemlerine de ciddi bir katkısı var.
Çemen otunun kullanımı
Soslara, kahvaltılıklara ve pastırmaya katılıyor. Bunun dışında tohumları öğütülerek çorbalara, et yemeklerine ve turşulara da katılabiliyor. Çemen otunun yapraklı kısmıysa tıpkı ıspanak gibi ayıklanıp güzelce temizlendikten sonra yemek olarak değerlendirilebiliyor.
Çemen otu tohumlarında bulunan büyük miktarlarda çözünür lif yığın oluşturucu müshil olarak bilinir. Çözünebilir lif bağırsaklardaki suyu emdiğinde, genişler veya kütlece çoğalır. Bu genişleme bağırsaklara baskı uygular ve dışkıları bağırsaklardan geçiren ve bağırsak hareketlerini destekleyen kasılmaları tetikler.
Çemen otu çayı, çemen oyunun tamamen toz haline getirilip bir kaba koyulup çayın demlenmesini bekleyerek yapılır. Çay demlendirme sonra bir süzgeç yardımı ile çay süzülerek için. Dilerseniz bu çaya bir çay kaşığı kadar bal ekleyerek ve tadını zenginleştirerek de tüketebilirsiniz.
Çemen otu, doğal testosteron düzeylerini yükseltme ve libidoyu geliştirme kabiliyetine sahiptir. Ot, testosteron düzeylerini yükseltmek ve libidoyu arttırmakla alakalı saponinler ve sapojenler denilen fitokimyasal maddeleri içerir. Çemen otunun çiğnenmesinin kolesterolü düşürücü etkisi olduğunu ortaya koymuştur.
Çemen tozu, çemen otunun tohumlarının öğütülmesi ile elde edilir. Acımsı ve buruk aromatik tadı vardır.
Çemen baharatı içerisinde karabiber, toz biber, nane, kişniş, kekik, himalaya tuzu, toz sarımsak,çemen unu, bulunan bir karışımıdır. Toz biber, Kimyon, Karabiber, Yeni Bahar, Toz Tarçin, Toz Zencefil, Tuz.
Çemen kilo aldırır mı? Çemen Otu Kilo Aldırır Mı? Östrojen hormonu ile benzer özellik gösteren çemen otu, su tutucu özelliği sayesinde kilo alımına yardımcı olabilir. İştah arttırıcı özeliği ile dikkat çeken çemen otu düzenli olarak kullanıldığında yemek yeme isteğini arttırır.
Çemenotu yani boyotu olarak bilinen ot 21 yaşına dek boy uzatabiliyormuş. Boyu kısa olanlar eğer siz de 21 yaşından küçükseniz boyotunu kullanın ve sizin de boyunuz doğal yollardan uzasın. Doğal boy uzatma kürümüz umarım işinize yarar.
Çemen tohumlarının proteinleri saç büyümesini hızlandırır ve saç dökülmesini önler. Böylece saç tellerinizin zamanla kalınlaştığını görürsünüz. Çemen otu, kepek ve kafa derisinde oluşan sivilcelere karşı etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri