DS tarafından yapılan hesaplara göre Türkiye'deki yıllık ortalama yağış tutarı yaklaşık 643 mm'dir. Bu yağış miktarı ile Türkiye'nin yüzölçümü çarpıldığında 501 milyar m3 yıllık yağış toplamı elde edilmektedir (Çizelge 2).
Rize yaklaşık 2500 mm yağışla Türkiye'nin en fazla yağış alan yeridir.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla'nın düştüğü dördüncü sırası da tehlikede. BM raporuna göre dünya 2030 yılına kadar yüzde 40 oranında küresel su açlığıyla karşılaşabilecek.
En fazla yağış, frontal faaliyetlerin kuvvetli olduğu sonbahar ve kış mevsimlerine rastlar.
Dünyanın en çok yağış alan yeri
Muson iklimi bölgesinde yani dünya üzerinde en fazla yağış alan ülke Hindistan'dır. En yağışlı bölge ise yıllık 12.000 mm ile Kuzeydoğu Hindistan'da yer alan 'Çerapunçi' adlı kasabadır.
İlgili 40 soru bulundu
Dünyanın en kurak yeri Antarktika'dır. Kıtanın bazı kesimleri 2 milyon yıldır yağmur yüzü görmedi. Bir çöl aşağı yukarı 25 mm'den az yağış alan yer olarak tanımlanır.
Kış mevsiminde Doğu Anadolu Bölgesi'nde en fazla yağış alan il 267,7 milimetre ile Tunceli, en az yağış alan il 49,9 milimetre ile Iğdır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde en fazla yağış alan il 257,8 milimetre ile Adıyaman, en az yağış alan il 113,5 milimetre Şanlıurfa olarak kaydedildi.
2023 yılı İlkbahar mevsiminde illerimiz içinde en fazla yağış 510 mm ile Tunceli'de, en az yağış 129 mm ile Hatay'da gerçekleşmiştir. Normallerine göre azalma gösteren illerimiz ise Batman, Hatay, Iğdır, Kilis, Mardin ve Siirt olmuştur.
Sinoptik açıdan bakıldığında, eğer sağanak yağış saatte 0-2 mm. arasında yağış bırakıyorsa 'hafif', 2 ile 10 mm. arasında 'orta', 10 ile 50 mm. arasında şiddetli, 50 mm.den fazla yağış bırakıyorsa o zaman da 'çok şiddetli' olarak nitelendirilir.
a) Emei Dağı, Siçuan Eyaleti, Çin; Yıllık ortalama 8.169 mm yağmur yağıyor. b) Çerapunçi Köyü, Megalaya Eyaleti, Hindistan; Dünyanın en fazla yağış alan ikinci bölgesidir. Yıllık ortalama 11.777 mm yağış düşüyor. c) Mawsynram, Megalaya Eyaleti, Hindistan; Dünyanın en fazla yağış alan bölgesidir.
Kasım ayındaki hava sıcaklığının yüksek seyrettiğini ve yağışların da az olduğunu anımsatan Çukur, şöyle konuştu: "Türkiye'de yağışların az olmasının en büyük nedenlerinden biri Kuzey Atlantik Salınımı'nın pozitif etkisinden. Çünkü Kuzey Atlantik Salınımı ile bizim coğrafyamızdaki yağışlar arasında ters bir ilişki var.
Muson iklimi, tropikal iklim özellikleri taşıyan Güney, Güneydoğu ve Doğu Asya'da etkilidir. Görkemli yağmur bulutları, aralıksız yağış ve güçlü rüzgârları başta gelen özelliğidir. En yağışlı iklim tipidir dolayısı ile sık sık sel felaketi görünür.
>>Türkiye'de yağmur çoğunlukla SONBAHAR mevsiminde yağmaktadır.Eylül ve Ekim aylarında yağışlara fazlalıkla rastlamak mümkündür. >> Ayrıca İlkbaharın gelmesiyle birlikte yağan yağmurlar vardır. Nisan ve Mayıs aylarında yağar.
0.1 - 9.9 mm arasındaki yağışlar, 10.0-24.9 mm arasındaki yağışlar, 25.0 - 49.9 mm arasındaki yağışlar, 50.0 - 99.9 mm arasındaki yağışlar, 100 mm ve üzerindeki yağışlar olmak üzere beş şiddet sınıfına ayrılmıştır. Böylece günlük yağışların hangi sınıflar içerinde yoğunlaştığını belirlemek kolaylaşmıştır.
Karadeniz İklimi
Türkiye'de görülen iklimler içinde yıllık yağış miktarı en fazla olandır. Yazlar serin ve yağışlı, kışlar ılık ve yağışlı geçer.
Doğrulanmış Cevap. Tabiki en önemli etken Muğla'nın ormanlarla kaplı olmasıdır.. Buda yağışı getirir.
Kırkikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında kırkikindi yağışları denmiştir.
DS tarafından yapılan hesaplara göre Türkiye'deki yıllık ortalama yağış tutarı yaklaşık 643 mm'dir. Bu yağış miktarı ile Türkiye'nin yüzölçümü çarpıldığında 501 milyar m3 yıllık yağış toplamı elde edilmektedir (Çizelge 2).
O zaman 50 mm dediğimiz zaman 1 metre karede 5 cm yükseklikte su var demek ve bu da 50 kg su anlamına geliyor. 500 mm dediğimiz zaman 1 metre kare alanda 50 cm yükseklikte su var demek 500 kg su anlamına geliyor.
En fazla yağış kış mevsiminde, en az yağış ise yazın' dır.
Bunlar, yağmur, kar, dolu, çisenti, kırağı, sulusepken, konveksiyonel yağış ve frontel yağıştır. Türkiye'de oluşumlarına göre yağış türleri mevsimsel bakımdan dört mevsim yaşandığı için hepsi görülebilir. Özellikle kış mevsimlerin de görülen bu yağışlar ülkemizin genelini kapsar.
Yağış en fazla kış aylarında görülür. Yaz ayları ise belirgin kuraklık gözlemlenir.
Dünyanın en kurak yeri olan Atacama Çölü, Pasifik Okyanusu'nun kıyısındadır. Şili'nin kuzeyinde yer alan Atacama Çölü'nün bazı bölgelerinde yıllık yağış miktarı 1 milimetrenin altındadır.
Yazlar kurak geçer. Bölgenin yağış rejimi İç Anadolu'nun kuzey sınırını oluşturan dağların aldığı yağışla sınırlanmış gibidir. Yıldız Dağları'nın yüksek kesimlerinde denizden gelen nemli rüzgârlar kışın sis ve yağış getirirler. Yazın yağışsız geçen süre ortalama 75 gün kadar olur.
Doğu Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı ortalama 1590 mm iken, 831 mm 2244 mm arasında değişir. Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri