Melocactus meyveleri pembe renkli olup, biber meyvesi şeklini andırır. Bu cinsin meyveleri yenilebilir ve vahşi doğada sıklıkla kertenkeleler ve kuşlar tarafından dağıtılır.
İbn-i Sina'nın Övdüğü Kaktüs Meyvesi Faydaları
Kaktüs meyvesi, yıllar yıllar önce İbni Sina'nın bütün meyvelerden daha besleyici olduğunu söylediği bir incir türüdür. Dikenli incir, Hint inciri ve Frenk yemişi isimleriyle de bilinir. Muhteşem bir tadı vardır.
Kaktüs tüketmenin sindirime iyi geldiği belirtilmektedir. Bağırsak hareketlerini hızlandırır, vücuttaki ödemi azaltır ve selülite karşı da etkilidir. Düşük kalorili bir besin olan kaktüs yaprağının 100 gramı sadece 16 kaloridir. Bu sayede kilo vermek isteyenler tarafından tercih edilebilir.
Meyveyi kaşık veya çatal yardımıyla yanlara doğru. Kaktüs meyvesinin dışındaki kalın kabuğu dikkatli bir şekilde soyun. Meyvenin kabuğunu tamamen soyduktan sonra dilimleyerek afiyetle tüketebilirsiniz. Dilerseniz, hazırlayacağınız meyveli tatlıların içerisine de kaktüs meyvesi ilave edebilirsiniz.
Meyveleri ve yaprakları tüketilebilen kaktüslerin antioksidan yapılı olduğunu belirtmekte fayda var.
İlgili 34 soru bulundu
Kaktüs yaprakları kandaki şeker miktarını düzenleyip kalp krizi gibi risklerden uzak tutar. İçerdiği yüksek orandaki lif miktarı sayesinde sindirim sisteminin iyi bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak problemlerinden olan ishal ve kabız gibi rahatsızlıklarının oluşmasını engeller.
Kaktüs yapraklarında yetişiyor
Dikenli incir genellikle sıcak iklimin hakim olduğu Antalya, Mersin ve Adana'da yetiştiriliyor. Kaktüs yapraklarının üzerinde yetişen dikenli incirin tadı biraz buruktur. Yiyenler bu meyvenin cennet hurmasını andırdığını söyler.
Son zamanların popülerin meyvelerinden biri olan dikenli incir, Akdeniz ve Ege bölgesinde yetişmektedir. Hint inciri, kaktüs meyvesi veya Frenk yemişi olarak da bilinmektedir. Lezzetli ve sağlık için oldukça faydalı tropik bir meyvedir.
Kaktüs bitkisi çöl bitkisi olarak bilinmektedir. Evlerde kullanılması önerilen bu bitkinin hava kalitesini yükselttiği, radyasyonu azalttığı ve stresi düşürdüğüne yönelik açıklamalar da yapılmaktadır. Bunun yanı sıra evde çiçek ya da farklı türdeki bitkileri beslemek zaman harcanması gereken bir süreçtir.
Kaktüsler bolca güneş ışığına ihtiyaç duyarlar. Kaktüslerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmesi için güneşlenme süreleri uzun tutulmalıdır. Bu nedenle kaktüsünüzü evinizin güney cephesinde en çok güneş alan yere koymalısınız. Güneş alan yerler kaktüsler için en ideal yerdir.
Dolayısıyla kaktüslerin ortamdaki radyasyonu büyük miktarlarda ve insanları radyasyondan korumak amacıyla soğurduğu iddiası biyolojiyle de çelişir. Kaktüs bitkisi sadece kendi üzerine gelen çok az miktardaki radyasyonu absorbe edebilir, odadaki bütün radyasyonu çekemez."
Opuntia ficus-indica, halk arasında genellikle Kaynana Dili veya Hint İnciri diye geçen bu bitki, bir kaktüs türüdür. Opuntia ailesine aittir. Sarı, kırmızı ve turuncu renklerde çiçek açar. Çiçeğinin yanında bir de yenilebilen bir meyvesi de vardır.
Kaynana dili, yüksek oranda lif içerir. Bu özelliği sayesinde su tutarak besinlerin sindirim kanalından daha iyi geçmesini mümkün kılar. Bununla birlikte kolondaki kanserojen riski taşıyan hücrelerin derişimini azaltır. Kaynana dili, içeriğinde bulunan B3 vitamini ve amino asitler sayesinde kolesterolü düzenler.
Bir kaktüs dikenini net bir şekilde görebiliyorsan kaktüsün ucunu bir cımbızla tut ve dışarı doğru çek. Dikeni kırmamak için, elinden gelenin en iyisini yaparak tek ve düz bir hareketle çıkar. Diken cildinin altına gömülürse ucu giriş yarasından en uzaktaki yeri bul ve onu yavaşça dışarı it.
Kaktüsü bir bıçak yardımı ile yavru kökünden ayırın. Bu ayırma işleminde olabildiğince hassas olmanızda fayda vardır. Kaktüs için uygun olan toprağı temin ettikten sonra elde ettiğiniz bu kökü iyice derine ekin. Daha sonra kısa süre içerisinde toprağını sevecek ve büyümeye başlayacaktır.
İçi nasıl derseniz, yoğun bir turuncu ya da kırmızıya çalan bir renge sahip. Oldukça sulu bir meyve. Biz tadını daha çok dut ve kavun arası bir lezzete benzettik. Anlayacağınız, oldukça lezzetli.
Çöl bitkisi olan kaktüs, suyu çok sevmez. Eğer fazla su verirseniz, saksıdaki deliklerden fazla olan suyu atacaktır. Saksının çok çok büyük olmasına gerek yoktur. Köklerin rahat şekilde yerleşeceği boyutlarda kaktüs saksısı tercihi yapabilirsiniz.
Nazar Boncuğu Sukulent Echeveria'ın yüksekliği ve genişliği yaklaşık olarak 12 cm 'dir. Çiçek görüntüsü yaprakları ile echeverialar sukulent ailesinin en gösterişli türüdür. Bakımının kolay olması ve bol çiçeklenmesi sebebiyle en çok tercih edilen sukulent türüdür.
Evde, ofiste, mutfakta hatta doğal mekanlarda büyüyebilen kaktüs çiçeğini, her alanda süsleme için kullanabilirsiniz. Bakımının oldukça kolay ve zahmetsiz olması kaktüs bitkisinin sıklıkla tercih edilmesine neden oluyor.
İçi bol çekirdekli olan kaktüs meyvesi, özellikle çok iyi bir C vitamini deposudur. Kabukları soyulduktan sonra yenebileceği gibi, suyu da içilebilir.
Tüm kabuğunu soyun. Dikenli incirin içerisini dilimleyerek yiyebilirsiniz. Dikenli incir, ısıramayacağınız küçük, sert tohumlara sahiptir, ancak isterseniz yutmak güvenlidir. Ya da meyve ve tohumları çiğneyip tohumları tükürebilirsiniz.
Kaynana dili çiçeği bir kaktüs çeşidi olarak bilinir. Bu kaktüs çeşidi hem çiçek açabilir hem de meyve verebilme özelliği bulunmaktadır.
Nasıl tüketelim? Ele alması soyması çok meşakkatli olan kaktüs meyvesinin kesinlikle kabuğunu soymadan, sadece dikenli çıkıntıları kesilerek ve de çekirdekleri iyice çiğnenilerek yenilmesi tavsiye ediliyor. Faydalı betain bütün kaktüs meyvesinde ve çekirdeklerinde en fazla seviyede.
Kaktüs meyvesinin günlük tüketimi 2 adedi geçmemelidir. Fazla tüketilmesi halinde mide bulantısı, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi gibi etkiler görülebilir. Bu meyve fazla tüketildiğinde bağırsakları tıkayabilir.
Bunun sebebi bitkinin yetiştiği bölge, toprak, iklim, hava koşulları, kullanılan gübre ve cinsi gibi hususlardır. Tüm bu şartlara rağmen bitkinin beyazı, kırmızısı ve dışı sarı olanının aralarında aroma yoğunluğu bakımından farklılıkları vardır. Her yendiğinde de farklı bir tat ve his vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri