Türkiye'de dış ticaret açığına neden olan ekonomik unsurların başında döviz kuru hareketleri, ithalatın ihracata bağımlılığı ve katma değeri düşük ürün ihracatı yer almaktadır. Dış ticaret açığına neden olan ekonomik unsurların başında döviz kuru hareketleri gelmektedir.
Ticaret Bakanlığı'nın açıkladığı geçici verilere göre Türkiye'nin 11 aylık dış ticaret açığı 99,8 milyar dolara yükseldi. Türkiye'nin enerjinin etkisiyle artan ithalat faturası dış ticaret açığının da hız kesmeden artmasına neden oluyor.
Dış ticaret açığı Ocak-Aralık döneminde %137,0 arttı
Ocak-Aralık döneminde dış ticaret açığı %137,0 artarak 46 milyar 211 milyon dolardan, 109 milyar 539 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak-Aralık döneminde %83,0 iken, 2022 yılının aynı döneminde %69,9'a geriledi.
Dış ticaret açığı, ithalattan oluşan giderin ihracattan elde edilen gelirden yüksek olması durumunda oluşur. Bunun nedeni yerli üretimin olmaması ya da azınlığın başta gelen sebepleridir. Mevcut olan yer altı ya da yer üstü kaynakların yeterinde kullanılmaması durumu dış ticaret açığına neden olabilir.
Ülkelerin gelişmekte olma durumunu dış ticaret açığı olup olmamasına göre öğrenebiliriz. Açık ne kadar geniş ise ülkenin ticari gücü düşük, ne kadar darsa yüksektir.
İlgili 20 soru bulundu
Dış ticaretin negatif olması yani açık vermesi, bir ülke ekonomisinin bazı konularda olumsuz etkiler. Bunlardan en önemlisi ülke ekonomisinin dış finansmana bağlı kalmasını, hammadde ve enerji girdilerinde dışa bağımlılık ve milli gelir üzerinde olumsuz etkilere sebebiyet vermektedir.
Cari açık, bir ülkenin yıllık ihracatının ithalatından daha az olduğu durumda oluşur. Cari açık artarsa, ülkenin dış borçları da artar. Ayrıca, para birimi değer kaybedebilir ve enflasyon oranları da artabilir. Bu durum, ülkenin yatırım ortamının bozulmasına ve dış yatırımların azalmasına neden olabilir.
Ülkemizde cari açık genellikle iç ve dış borçlanma yoluyla finanse edilmektedir. Finans hesabı ile finanse edilemez ise net hata ve noksan hesabıyla finanse edilmekte. Cari açık finansmanı için en tehlikeli olanı, portföy yatırımları ile (bilinen tabir ile sıcak para girişleri ile) finansman sağlanmasıdır.
Ülke ihracatı, ithalatından büyükse net ihracat 0'dan büyük olur. Bu durumda, ülkenin dış ticaret fazlası vardır. Aksine, ülke ihracatı, ithalatından küçükse net ihracat 0'dan küçük olur. Bu durumdaysa ülkenin dış ticaret açığı vardır.
Dış ticaret açığı Ocak-Mart döneminde %30,7 arttı
Ocak-Mart döneminde dış ticaret açığı %30,7 artarak 26 milyar 537 milyon dolardan, 34 milyar 692 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Mart döneminde %69,4 iken, 2023 yılının aynı döneminde %64,0'a geriledi.
Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 826 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 186 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 43 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 954 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 916 milyon dolar ile İtalya takip etti.
Dış ticaret açığını kapatmanın diğer bir ifade ile net ihracatı pozitife değişimini sağlamanın üç yolu var: · Sadece ihracatı artırmak, · Sadece ithalatı azaltmak veya sabit kılmak, · Hem ihracatı artırmak; hem ithalatı azaltmak veya sabit kılmak.
Türkiye'nin en önemli ihracat ürünleri otomotiv, hazır giyim ve tekstil, beyaz eşya, tarım ve gıda ürünleri, en önemli ithalat ürünleri ise doğalgaz ve petrol, otomotiv ve elektronik aletlerdir.
AB, 2022 yılında 103,1 milyar dolar ile ihracatımızdan %40,6 oranında pay almakta olup toplam ihracatımızda ilk sırada yer almaktadır. Ülkemiz AB'nin toplam ithalatında ise 2022 yılında %3,3'lük payla 6. sırada gelmektedir (AB ülkelerinin kendi aralarında yaptığı ticaret hariç tutulduğunda).
2023 yılı Ocak ayında Hayvan Yemi (469 milyon dolar), Bitkisel Yağ (392 milyon dolar), Un (369 milyon dolar), Şeker ve Şekerli Mamuller (70 milyon dolar) ile Kakao ve Çikolata (58 milyon dolar) sektörleri ise en çok ithalat yapan sektörler olarak sıralandı.
Kısa Vadeli Dış Borç İstatistikleri Gelişmeleri - Eylül 2023
Eylül sonu itibarıyla, kısa vadeli dış borç stoku, 2022 yıl sonuna göre %9,6 oranında artışla 163,3 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.
Buna göre, Türkiye'nin brüt dış borç stoku, 475,8 milyar dolar olarak gerçekleşirken stokun milli gelire oranı yüzde 46,5 oldu. Aynı tarihte net dış borç stoku 267,7 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. Stokun milli gelire oranı yüzde 26,2 seviyesinde gerçekleşti.
Uluslararası ticaretin artması, küreselleşmenin devamı için çok önemlidir. Uluslararası ticaret, dünya gücü olarak kabul edilen herhangi bir ülke için önemli bir ekonomik gelir kaynağıdır. Dış ticaret Sistemi olmasaydı, ülkeler kendi sınırları içinde üretilen mal ve hizmetlerle sınırlı olurdu.
Cari işlemler fazlası, bir ülkenin net dış varlıklarının (yani varlıklar eksi yükümlülükler) değerinin söz konusu dönemde arttığını ve cari işlemler açığı daraldığını gösterir. Hem devlet hem de özel ödemeler hesaplamaya dahildir. Mal ve hizmetler genellikle cari dönemde tüketildiği için cari hesap olarak adlandırılır.
Cari açık; yüksek döviz kuru, kontrolsüz ekonomik büyüme, rekabetçilik, ihracattaki düşüş, yüksek enflasyon, ülkede yaşanan durgunluklar, aşırı borçlanma, cari açığın kapatılması için heba edilen finansal akışlar gibi sebepler ile ortaya çıkabilmektedir.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri açıklanmıştır. Bir önceki yılın Haziran ayında 2,6 milyar dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yıl Haziran ayında 674 milyon dolar fazla vermiştir. Böylelikle Ekim 2021'den bu yana ilk kez aylık fazla verilmiştir.
Ticaret Bakanlığının açıkladığı geçici verilere göre 2023 yılının Ekim ayında ihracat 22,9 milyar dolar, ithalat ise 29,6 milyar dolar seviyesinde kaydedilmiştir. Ekim ayında dış ticaret açığı 6,7 milyar dolar seviyesinde gözlenmiştir.
Dış ticaret mezunu ne iş yapar sorusu üniversiteye hazırlanan öğrencilerin sorduğu sorular arasında yer alır. Kariyer hayatlarına dış ticaret alanında devam etmeyi tercih eden bölüm mezunları oldukça geniş bir alanda çalışma imkanı bulurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri