Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Hemen hemen bütün dünyada yürürlükte olan yaz-kış saati uygulamasının nedeni, çocuklar okullarına karanlıkta gitmesinler diye değil enerji tasarrufu yapmak için uygulanıyor.
Siyasi iktidar Danıştay kararına karşın, 2017'de aldığı yeni bir kararla yaz-kış saati uygulamasını kaldırdı. 7 yıldır sabit saat uygulamasının geçerli olduğu ülkemizde karanlık saatte işe, okula giden vatandaşlar kış saati uygulanmamasına tepki gösteriyor” dedi.
Yaz saati uygulaması Avrupa ülkelerinin yanı sıra ABD'de de geçerli olan saat sistemidir. Belirli dönemlerde saatler bir saat ileri veya geri alınarak gün ışığından daha etkili şekilde yararlanmak amaçlanır. Türkiye'de ise 2016 yılından bu yana kış saati uygulaması geçerli değildir.
Uygulamanın ilk kullanım amacı savaş sırasındaki kömür kullanımından tasarruf etmekti. Daha sonraları Birleşik Krallık, müttefikleri ve Avrupa'da savaşta yer almayan birçok devlet bu uygulamayı benimsemeye başladı.
İlgili 23 soru bulundu
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, soru önergesine verdiği yanıtta şunları kaydetti: "Uygulamanın başladığı Ekim 2016'dan bu yana 10 milyar kWh enerji tasarrufu sağlanmış olup, bu tüketimin parasal karşılığı meskenlerde tek zamanlı tarifede 8,48 milyar lira, üç zamanlı tarifede ise 15,48 milyar liradır.
Türkiye'de yıl boyunca yaz saatinin uygulanması Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı 7 Eylül 2016'da, Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı. Bu uygulama 2018'de çıkan cumhurbaşkanlığı kararı ile kalıcı hale getirildi.
Avrupa'da İzlanda hariç bütün ülkeler; Amerika kıtasında ABD, Kanada, Meksika, Küba, Brezilya, Şili; Asya'da Ermenistan, Azerbaycan, İran, Pakistan; Afrika'da Mısır, Fas ve Tunus yaz saati uygulamasını kullanan ülkeler arasında bulunuyor.
Yaz ve Kış Saati Uygulamasının Anlamlı Hiçbir Faydası Yok!
Kış saati uygulaması kapsamında her sene Ekim ayının son hafta sonunda Cumartesi gününü Pazar gününe bağlayan gece saatler 1 saat geri alınırdı. Fakat yaz saati uygulaması sebebiyle artık saatlerde değişiklik yapılmıyor. Sebebi ise gün ışığından daha fazla yararlanılmak istenmesi.
Yaz saati uygulaması Türkiye'de 2016 yılından beri kalıcı hale getirildi. Pek çok ülkede de enerji tasarrufu ve gün ışığından daha fazla yararlanmak gibi nedenlerle bu uygulamaya geçme kararı alındı. Türkiye'de ise saatler artık ileri ya da geri alınmıyor.
Gün ışığından etkili şekilde yararlanmak amacıyla yaz ve kış saati uygulamaları mevcuttur. Saatler bir saat ileri alındığında yaz saati, bir saat geri alındığında da kış saati başlar. Dünya genelinde saatler 2023 yılında 29 Ekim Pazar günü geri alındı.
Yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi, enerji tasarrufu sağlamak amacıyla alınan bir karar. Bu uygulama ile gün ışığından daha fazla yararlanılması ve böylece elektrik tüketiminin azaltılması hedefleniyor. İşte, bu yeni uygulamanın tüm detayları ve beklenen etkileri.
Yazın saatlerin bir saat ileri, kışın ise saatlerin bir saat geri alınmasının tek nedeni gün ışığından daha fazla yararlanarak elektrikten tasarruf etmektir. Milyonlarca kişinin 1 saatliğine de olsa elektriği kullanmaması çok büyük tasarruf sağlar.
Türkiye'de kalıcı yaz saati uygulaması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı. “İleri saat” uygulaması, 2 Ekim 2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla kalıcı hale geldi.
2011 yılına kadar yaz aylarında yaz saati uygulamasını kullanmakta olan Rusya, 2011 yılında bu uygulamayı sonlandırıp kalıcı yaz saati uygulamasına geçmiştir, ancak ülke çapında artan şikayetler üzerine 26 Ekim 2014 tarihinde saatler 1 saat geri alınarak kalıcı olarak standart saat dilimine dönülmüştür.
31 Mart 2024 tarihine kadar sürecek kış saati uygulaması nedeniyle, Türkiye ile Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, İtalya, İsveç, İsviçre ve Danimarka arasındaki saat farkı 1'den 2'ye, İngiltere ile 3'e çıkacak.
TÜRKİYE'DE SAATLER GERİ ALINDI MI? Türkiye'de kış saati uygulaması uygulanmayacak. Dolayısıyla saatler geri alınmayacak. Son olarak Bakanlar kurulu kararıyla yaz saati uygulaması 28 Ekim 2018 yılında kadar devam etti.
Cumhuriyet'in ilanından sonra ise ilk ilk yaz saati uygulaması İcra Vekilleri Heyeti yani Bakanlar Kurulu kararıyla 13 Mayıs 1924'te alınan kararla yürüklüğe girmiştir. 13 Mayıs 1924 gününü 14 Mayıs'a bağlayan gece tüm Türkiye'de saatlerin 1 saat ileri alınması kararı uygulamaya konmuştur.
Otomatik Saat Neden İleri Gider? Mekanizmadaki rotorun salınım sayısını etkileyen faktörler nedeniyle saatin hassasiyetinin değişir. “Otomatik saat neden ileri gider?” sorusunun cevabını merak edenlere saatin rotorunun salınım frekansı değiştiği için ileri gittiği cevabı verilebilir.
Türkiye 30° doğu meridyeninin saatini kullanır. Bu nedenle Türkiye'de Eş Güdümlü Evrensel Zaman+2 (UTC+2) kullanılır, yani Türkiye saati UTC'den iki saat ileridedir. Yaz saati uygulaması ile Türkiye 45° doğu meridyeninin saatini kullanmaya başlar. Böylece saatler bir saat ileri alınır ve Türkiye saati UTC+3 olur.
Mekke yaz ve kış saati uygulamasına geçmez. Mekke için IANA zaman dilimi tanımlayıcısı Asia/Riyadh'dır.
Sinan Küfeoğlu'nun BBC Türkçe'ye yaptığı açıklamaya göre, yaz saatinden kış saatine geçmemenin elektrik tüketimi üzerinde gözlemlenebilir veya ölçülebilir bir etkisi yok. "Bu uygulama elektrik şirketlerine daha çok para kazandırsın, daha çok elektrik yakılsın diye iptal edildi" diye bir görüş var fakat o da yanlış.
Türkiye'de ise yaz saati uygulaması olmadığı için saatler ileri alınmayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri