Türkiye 30° doğu meridyeninin saatini kullanır. Bu nedenle Türkiye'de Eş Güdümlü Evrensel Zaman+2 (UTC+2) kullanılır, yani Türkiye saati UTC'den iki saat ileridedir. Yaz saati uygulaması ile Türkiye 45° doğu meridyeninin saatini kullanmaya başlar. Böylece saatler bir saat ileri alınır ve Türkiye saati UTC+3 olur.
Sonuç olarak Türkiye saati değişmeksizin GMT+3 olarak sabitlenmiştir. 08/09/2016 tarihli 29825 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 07/09/2016 tarihli 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu Kararnamesine göre Türkiye'de yaz saati kalıcı hale getirilmiştir. 2016 yılı sonu itibarıyla uygulama son bulmuştur.
Türkiye Saati ya da kısaltmasıyla TSİ, Türkiye'de geçerli olan zamandır. Ülkede sabit olarak UTC+3 zamanı kullanılmaktadır. Geçmişte kullanılan yaz saati uygulamasına 8 Eylül 2016'da son verilmiş, kışın da yaz saati kullanılacak şekilde ülkenin resmî saati UTC+2'den UTC+3'e sabitlenmiştir.
Ancak 2016 yılında kış saati uygulamasının kaldırılmasıyla tüm yıl için üçüncü saat dilimi olan GMT+3 (Iğdır) Türkiye'nin ulusal saatidir.
Ülkemizin yakın çevresinde kullanılan meridyenler ile saat dilimleri ve bu saat dilimleri kullanan ülkelerden bazıları aşağıda gösterilmektedir. Ülkemizde mevcut durumda esas alınan saat dilimi UTC+2'dir. Halen İzmit'in doğusundan geçen 30° doğu meridyeni Türkiye saati için esas kabul edilir.
İlgili 27 soru bulundu
UTC±00.00, Eşgüdümlü Evrensel Zaman (UTC) hesaplamaları için referans noktası olan İngiltere, Greenwich'teki 0° başlangıç meridyeni üzerindeki zaman dilimi.
Türkiye 30° doğu meridyeninin saatini kullanır. Bu nedenle Türkiye'de Eş Güdümlü Evrensel Zaman+2 (UTC+2) kullanılır, yani Türkiye saati UTC'den iki saat ileridedir. Yaz saati uygulaması ile Türkiye 45° doğu meridyeninin saatini kullanmaya başlar. Böylece saatler bir saat ileri alınır ve Türkiye saati UTC+3 olur.
Ülkemizde artık yıl boyu yaz saati uygulanacak. Böylece saatlerimiz her zaman GMT+03 (UTC+03) gösterecek. 30 Ekim 2016'da sabah saat 04:00'de saatlerimizi bir saat geriye almayacağız.
GMT+3 Türkiye ile aynı saate sahip.
Central European Time standart saat iken Central European Time Türkiye deki saat'ın 2 saat gerisindedir olur. Ayrıca Central European Time yaz saati uygulamasındayken Türkiye deki saat'ın 1 saat gerisindedir olur. Central European Time için IANA zaman dilimi tanımlayıcısı CET'tir.
Türkiye gibi GMT +3'ü sabit zaman dilimi olarak kullanan diğer ülkeler, Irak, Etiyopya, Tanzanya, Madagaskar, Kuveyt, Batı Rusya, Yemen, Somali, Sudan, Cibuti, Beyaz Rusya, Suudi Arabistan, Kenya, Uganda ve Katar.
UTC, GMT'ye eşdeğerdir.
Eşgüdümlü Evrensel Zaman ya da özgün kısaltmasıyla UTC, pek çok ülkede baz alınan medeni ve bilimsel zaman.
Ülkelerin yerel saatleri dünya üzerinde bulunduğu konuma ve başlangıç meridyenine olan uzaklığına göre değişmektedir. Ülkemiz 36° ve 42° kuzey paralelleri ile 26° ve 45° doğu meridyenleri arasında bulunmaktadır.
Belirli dönemlerde saatler bir saat ileri veya geri alınarak gün ışığından daha etkili şekilde yararlanmak amaçlanır. Türkiye'de ise 2016 yılından bu yana kış saati uygulaması geçerli değildir.
GMT, Britanya Adaları'nın standart zaman dilimidir. Adını Londra'nın güneydoğusundaki Greenwich banliyösünden alır. Burada bulunan rasathanenin üzerinde bulunduğu kabul edilen meridyen, baş meridyen (0°) kabul edilir.
UTC-3'da saat 15:00 31 Mart Pazar iken Türkiye'de 21:00 dir. UTC-3 Türkiye'nin 6 saat gerisindedir.
GMT ifadesinin açılımı Greenwich Mean Time olarak bilinen ifadedir. Dilimize olan çevrimi de Greenwich ortalama zamanı olarak yapılmaktadır. Bu ifade adını İngiltere'de bulunan Londra Greenwich banliyösünden almaktadır. Ayrıca baş meridyen olarak da kabul edilmektedir.
Türkiye'de saat 06:00 olacak. Türkiye Greenwich Mean Time'nin 3 saat ötesindedir.
Evrensel zaman, UTC veya “Zulu” zamanı olarak da adlandırılır. Bu zaman, birkaç zaman referansı ve bilim laboratuvarı kullanılarak ayarlanır. Bu zaman, Greenwich Merkez Zamanı (GMT) merkezlidir ve bu merkez 0° Greenwich meridyeni üzerindedir. Ayrıca bu zaman, dünya üzerindeki tüm ülkelerin referans aldığı zamandır.
Greenwich Mean Time Türkiye'nin 3 saat gerisindedir.
KIŞ SAATİ UYGULAMASI NEDEN KALDIRILDI? Türkiye'de yaz saati uygulaması; Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat ileri alınması şeklinde başlayan uygulamanın yıl boyu sürdürülmesine karar verildi.
Suan'da saat 16:00 2 Nisan Salı iken Türkiye'de 00:00 3 Nisan 2024, Çarşamba dır.
Yerel saat her meridyende değiştiği için gündelik hayatta pratik olarak kullanımı zordur. Örneğin Türkiye 26°-45° doğu meridyenleri üzerindedir. Batı ve doğu ucu arasındaki zaman farkı (19 meridyen x 4 dakika) 76 dakikadır. Yani batı ucunda yerel saate göre saat öğlen 12:00 iken doğu ucunda 13:16'dır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri