Yıllar içinde katlandı Avrupa İstatistik Ofisi verilerine göre Türkiye Avrupa'nın plastik atık ihracatında yüzde %28 ile ilk sırada yer alıyor. Plastik atık ithalatı son 16 yılda 196 kat arttı. Türkiye'ye en çok plastik atık gönderen ülkeler İngiltere, Belçika, Almanya, Hollanda ve Slovenya.
Türkiye'nin çöp alma macerası da aslında 2018 yılının başında başlıyor. Bu anlamda İngiltere'den yoğun olarak plastik çöp satın alınıyor. Türkiye bu çöpleri, geri dönüştürmesi daha az maliyetli diye satın alıyor. Çünkü Türkiye'nin kendi çöpü geri dönüşüme pek müsait değil.
Yeni açıklanan istatistiklere göre Türkiye 2021'de de Avrupa Birliği'nin en fazla katı atık gönderdiği ülke oldu. 2021 yılında AB üyesi ülkelerden Türkiye'ye ihraç edilen katı atık miktarı 14,7 milyon tona ulaştı. Bu rakam 2004 yılından bu yana üç kattan fazla artışa işaret ediyor.
Avrupa Birliği (AB) İstatistik Kurumu Eurostat, 2021'de AB ülkelerinden ihraç edilen atığın en büyük alıcısının 14,7 milyon tonla Türkiye olduğunu açıkladı. Türkiye, 2020'de de 13,7 milyon tonla AB'den en çok atık ithal eden ülke olarak kayda geçmişti.
Böylece Türkiye AB'nin en çok çöplerini yolladığı ülkeler arasında açık ara farkla lider oldu. Avrupa çöplerinin ikinci en büyük varış noktası 2021'de AB'den yaklaşık 2,4 milyon ton atık alan Hindistan olurken, onu 1,9 Milyon tonla Mısır izledi. Pakistan ise son 10 yılda atık alımını 13 kat artırdı.
İlgili 42 soru bulundu
Toplanan çöpler endüstri kuruluşlarına ya da çöp sahalarına götürülüyor. Endüstri kuruluşları geri dönüşümü yapılabilecek kağıt, cam, karton, plastik gibi atıkları alıyor. Çöp sahalarına gidenler ise evsel atık, tıbbi atık, tehlikeli atık vb. gibi bölümlere ayrılarak düzenli depolanıyor ya da imha ediliyor.
İstanbul'da geri kazanılamayan günlük 17 bin ton çöpün 10 bin tonu Avrupa yakasında Silivri Seymen Atık Bertaraf Tesisi'nde, 7 bin tonu ise Asya yakasındaki Şile Kömürcüoda Atık Bertaraf Tesisi'nde depolanarak bertaraf ediliyor.
Büyük Pasifik çöp alanı veya Pasifik çöp girdabı, merkezi Kuzey Pasifik Okyanusu'nda 135° B ve 155° B ile 35° K ve 42° K meridyenleri arasında bulunan bir deniz atıkları girdabıdır.
2021 yılında AB'de belediye atığının yüzde 49,6'sı geri dönüştürülürken Türkiye'de 2020 yılında belediye atığı geri dönüşüm oranı yüzde 12,3 oldu. Türkiye bu alanda 36 Avrupa ülkesi içinde sondan üçüncü oldu.
Kişi başına günlük atık üretimi ise 1,1 kilogram. Atıklar, geri kazanım tesisinde doğaya, ekonomiye ve sanayiye geri kazandırılıyor. DHA ekibi, 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesi, evsel atıkların bir günlük sürecini, tesisi ve çalışmalarını yerinde görüntüledi.
Almanya'da çöpler farklı çöp bidonları içinde toplanır. Her evin veya apartmanın kendi çöp bidonları vardır. Kağıt için genellikle mavi renkli kapağı olan bir bidon kullanılır. Plastik ve metal ambalajlar “sarı plastik torba” içinde ya da sarı kapaklı bir çöp bidonunda kullanılır.
Günlük çöp üretimi dünya genelinde 10 milyon tondur. Peki üretilen bu kadar çöpün ne kadarı toplanmaktadır? Ev çöplerinin 1.23 milyar tonu, sanayi çöplerinin 1.2 milyar tonu ve tehlikeli çöplerin 300 milyon tonu toplanmaktadır. Geri kalan çöpler ise doğaya dökülmektedir!
Almanya'da çöp ayırma doğrudan tüketicide başlar. Yani bu her evin kendi çöpünü bizzat ayırması ve çeşitli varillere ve konteynerlere atmak zorunda olduğu anlamına gelir. Almanya'da çöpün büyük bölümü geri dönüştürülür ve kompostlanır, bu sayede kaynaklar ve çevre korunur.
2021'de Türkiye'nin ithal ettiği atıkların yaklaşık yüzde 18'i İngiltere'den geldi. İngiltere Ticaret Bilgi Sistemi verilerine göre 2021'de İngiltere ihraç ettiği tüm plastik atıkların yüzde 23'ünü Türkiye'ye gönderdi.
Bu tablo incelendiğinde Türkiye'nin en çok ithal ettiği eşyalarda ilk 5 sırayı; altın, binek otomobil, dökme demir çelik döküntüsü ve hurdaları ile bunların külçeleri, karayolu taşıtları için aksam parça ve aksesuarları ile petrol ürünlerinin aldığı görülmektedir.
2018 yılına kadar dünyada üretilen katı çöplerin %40'ını Çin alıyordu. Çin'in 2018 yılındaki plastik atık ithalatını, 2021 yılında da her türlü katı atık ithalatını yasaklaması üzerine; AB ülkelerinin plastik çöplerinin ve diğer katı atıklarının yeni merkezi Türkiye oldu.
Çin, ABD'den sonra dünyanın en büyük atık üreticisidir. Dünya Bankası'nın atık veri tabanına göre Çin, 2017'de 210 milyon ton atık üretmiştir. Bu miktar, ABD'de 258 milyon ton/yıl üretilenden 48 milyon ton daha azdır.
Dr Gündoğdu'nun verdiği bilgilere göre, Türkiye'de şu anda yaklaşık 5 bin geri dönüşüm tesisi bulunuyor.
Geri dönüşüm çalışmaları ile 'kullan-at' alışkanlığının en çok uygulandığı malzeme olan plastik için durum gelişme kaydetmektedir. Her sene 1 milyon ton plastik atığı geri dönüştürülmektedir.
Bienal ana başlığını, Antroposen çağının küresel ısınmayla birlikte en gözle görünür sonuçlarından biri olan, Pasifik Okyanusu'nun ortasındaki devasa atık yığınından alıyor. Popüler bilimdeki adıyla “Yedinci Kıta”, 3,4 milyon kilometrekare genişliğinde, 7 milyon ton ağırlığındaki bir plastik yığınından meydana geliyor.
Yani çöp düzenli depolanması veya bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre geri dönüşüm veya geri kazanım işlemlerine tabi tutulması gereken, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımdır.
İstanbul Ümraniye'deki Hekimbaşı çöplüğünde 28 yıl önce manzara böyle tanımlanıyordu. Takvimler 28 Nisan 1993'ü gösterdiğinde, Hekimbaşı çöplüğü büyük bir gürültüyle patladı. Patlamanın nedeni, çöplükteki metan gazının sıkışmasıydı.
Çöp toplama hizmetleri, 1930 tarihinden bu yana Belediye Kanunu ve Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile belediyelerin başlıca görevlerinden biri sayılmıştır. Belediyeler bu görevi kamu bütçesinden finanse edilen bir kamu hizmeti olarak yürütmüşlerdir.
Kurum içerisindeki tıbbi atıklar ayrıştırıldıktan sonra görevli personeller tarafından depolanıyor ve her gün imha edilmek üzere İSTAÇ tarafından alınıyor şeklinde konuştu. Hastanelerden toplanan tıbbi atıklar İBB'ye ait sterilizasyon tesisine getiriliyor.
belediyelerinin görev ve yetkileri şunlardır: a) Kanunlarla münhasıran büyükşehir belediyesine verilen görevler ile birinci fıkrada sayılanlar dışında kalan görevleri yapmak ve yetkileri kullanmak. b) Büyükşehir katı atık yönetim plânına uygun olarak, katı atıkları toplamak ve aktarma istasyonuna taşımak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri