Dilimize Arapçadan geçmiş olan Mahsus kelimesi husus sözcüğünden türetilmiştir. Husus, birine özel olmak anlamına gelirken mahsus da bir kişiye ayrılmış, sadece bir kişiye ait olan demektir.
- Özgü. - Biri veya bir şey için ayrılmış, münhasır. - Özel. - Özellikle.
mahsus - Nişanyan Sözlük. Arapça χṣṣ kökünden gelen maχṣūṣ مخصوص “ayrılmış, ayrı, ayrık, özel” sözcüğünden alıntıdır.
Mahpus, Kapatılmış, hapsedilmiş anlamına gelen Arapça kökenli sıfat.
Başkalarından farklı, kendine ait olan demektir. Özgün Olmak Ne Anlama Gelir? - Bir sıfat olarak sadece kendine özgü olan ve orijinal bir nitelik taşıyan demektir. - Nitelik olarak benzerlerinden üstün olan anlamına gelir.
İlgili 28 soru bulundu
Sahiplik bildiren ait kelimesi, ilgili, mahsus ve özgü manasına gelir. "Bende ona ait bir şeyin kalmasını istemiyorum." Mahsus kelimesi de cümle içinde özgü sözcüğünün yerine kullanılabilir.
Doğrulanmış Cevap. Sorunuzun cevabı özgü olacaktır. Birine, bir şeye ait olan, has, mahsus kelime özgüdür.
Ancak bilmeyenler için Türk Dil Kurumu açısından Mahsun kelimesi, 'üzgün' anlamı ile karşılık buluyor. Herhangi bir durum karşısında çaresiz kalan ve bu çerçeve içerisinde üzgün olan kişiler adına söylenen bir kelimedir.
Mahbup kelimesin tek bir kelime ile açıklayacak olursak; sevgili diyebiliriz. Ancak bir diğer anlamı ise sevilen erkek ve sevilmiş kişi demektir.
Mahdum kelimesinin kökeni Arapçadır. Mahdum kelimesi Arapçadan mahdüm kelimesinden türetilerek dilimizde kullanılmaktadır. Mahdum kelimesi Türkçemizde oğul anlamına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre münhasır kelimesi 'kişiye mahsus' ya da 'bir kimse veya bir şey için ayrılmış' anlamları taşımaktadır. Bu anlam üzerinden amaca uygun olarak cümle içerisinde ya da yazılı kaynaklarda değerlendirebilirsiniz.
Mahsusen TDK sözlük anlamı şu şekildedir: zarf,eskimiş Özellikle.
Ev ya da iş yerleri ile beraber birçok değişik yapının yer altı bölümünde bulunan depo mahzen olarak bilinmektedir. Aynı zamanda içerisinde tam olarak ne olduğu bilinmeyen sır dolu yerler olarak da anlatılmaktadır. Özellikle de birçok korku filminde kullanılan bir yeraltı deposudur.
İyelik birinci teklik kişi ekiyle kalıplaşmış şekerim, canım, aşkım, sev- gilim bebeğim veya canım ciğerim biçimindeki kelimeler kullanıldığı yere ve kullananın amacına göre anlam kazanır.
Bu kelimenin yazımı konusunda çelişki yaşayan kişiler mahsus nasıl yazılır sorusunun cevabını araştırmaktadır. TDK'ye göre bu kelimenin doğru yazımı mahsus mu, masus mu? MAHSUS NASIL YAZILIR? Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''mahsus '' olarak yazılır.
Bilerek, isteyerek, kasten. Şakadan anlamına gelir. Bu kelime genellikle masus, mağsuz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mahsus şeklinde olmalıdır.
Mahbes TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Cezaevi.
1. Mühürlenmiş, mühürlü: Bûs eder nâme-i a'mâl-i esîmi Cibrîl / Hâtem-i yâd-ı kerîminle olunca mahtûm (Yenişehirli Avnî'den).
Nadan kelime anlamıyla 'bilgisiz, cahil' olarak bilinmektedir. Aynı zamanda 'kaba ve kötü' olarak da dile getirilmektedir.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan masum kelimesi ismet sözcüğünden türetilmiştir. İsmet, saflık ve temizlik anlamına gelirken masum kelimesi de suçsuz ve günahsız demektir.
Ayrıca Mahzun kelimesinden türemiş mahzun olmak deyimi kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüklerinde üzgün durumda olmak veya boynu bükülmek şeklinde açıklanmıştır.
Türkçeye Fransızcadan geçen mason sözcüğü, İngilizcedeki freemason sözcüğünden türemiştir ve "özgür duvar işçisi" demektir. Masonluk, çeşitli biçimlerde mevcut olup üyelerinin tek ruhsal ve doğaötesi ülküleri paylaşması ile ayırt edilir.
Öz kelimesinden türetilen birçok sözcük halk arasında ve edebi eserlerde sıklıkla kullanılır. Örneğin özgün, benzersiz ve orijinal demektir. Özge ise fedakar anlamında kullanılır. Kökü ''öz'' olan bir diğer sözcük ise ''özgüdür.'' Aynı zamanda bir erkek ismi olan özgü, kişiye has anlamına gelir.
- Saf, katışıksız, en iyi cinsten.
Haz duygusu genel anlamda cinsellikle ilişkilendirilse de herhangi bir durumdan hoşnut olma durumudur ve o durum içerisindeki haz duygusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri