Tesis Ocak 2022'de faaliyete geçti. Türkiye'nin ve bölgenin ilk lityum iyon pilinin seri üretimine Haziran 2022 sonunda başlandı. Tesisin resmi açılışı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kayseri'de katıldığı Toplu Açılış Töreni ile Temmuz 2022'de gerçekleştirildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Togg'un Gemlik'teki üretim üssünde seri üretimine geçilmesinin ardından Bursa'ya yatırımların sürdüğünü, Türkiye'nin ilk batarya fabrikasının temellerinin burada atılacağını bildirdi.
Avrupa ülkelerinde ise LIB kapasitesi bakımından Macaristan, Polonya ve Almanya öne çıkıyor. Çin, dünya pazarına hakim durumda görülse de ilerleyen senelerde Avrupa'nın LIB kapasitesindeki payının yüzde 25'e yükselmesiyle Çin'in tahmini payının yüzde 65'lere kadar gerilemesi bekleniyor.
Kore merkezli SK Holding'den ayrılarak kurulan SK On, bugün ABD, Çin, Güney Kore ve Macaristan'da lityum pil üretimi yapıyor. Şirket, geçen yıl Ford ile birlikte ABD'de üç pil fabrikası daha kurmak üzere 8,2 milyar dolar yatırım açıklamıştı.
Kayseri Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi'nde 25 bin metrekare kapalı alana sahip olan ASPİLSAN Enerji Lityum İyon Pil Üretim Tesisi seri üretime geçmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü'nün devreye girmesiyle Siro, 2026 yılı itibarıyla batarya hücresi de dahil olmak üzere entegre bir enerji depolama üreticisi haline gelecek.
Ülkemizde ekonomik değere sahip lityum kaynağı bulunmamaktadır. Ancak, Yozgat- Sorgun bölgesinde pegmatitler içinde lepidolitin varlığı bilinmesine rağmen yapılan çalışmalardan önemli sonuçlar elde edilememiştir.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde robotik sistemlerden güdüm kitlerine, telsizlerden torpidolara kadar birçok alanda kullanılan pillere yenileri eklendi. Türk ordusuna güç veren ASPİLSAN Enerji, yeni yatırım olan Lityum iyon Silindirik Pil Üretim Tesisi ile günde 24 bin adetlik üretim kapasitesine ulaştı.
Yeni yapısal pil paketi mimarisi, yeni nesil elektrikli araç modellerinin ayrılmaz bir parçası olacağından, markanın uzun vadeli büyüme planıyla da uyumlu oluyor. Şimdi elektrikli araç üreticisi, pil hücrelerini Fremont, California'daki pilot fabrikasında üretiyor.
ASPİLSAN Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1981 yılında şarj edilebilir pil ve batarya üretmek için Kayseri'de kurulan bir şirkettir. ASELSAN, ROKETSAN, TUSAŞ, HAVELSAN ve İŞBİR Elektrik gibi ASPİLSAN Enerji de Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) firmasıdır; hisselerinin %98,32'si TSKGV'ye aittir.
Togg'un Gemlik'teki üretim üssünün yanında 607 bin metrekarelik alanda kurulacak olan Siro Batarya Geliştirme ve Üretim Kampüsü'nün 2024 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.
İstanbul Gönüllüleri Çevre Komisyonu, her yıl 3-9 Eylül tarihleri arasında kutlanan Avrupa Pil Geri Dönüşüm Haftası'nda bir pilin doğada 300 yılda çözüldüğüne dikkat çekerek önemli mesajlar verdi.
"Piller yaşlandıkça iyon akışını azaltan bazı engeller meydana gelir ve bu engeller pili zamanla kullanılmaz hale getirir." Bunchman, genel olarak katotun zamanla kimyasal değişiklikler nedeniyle bozulmaya uğramasından bahsediyor.
Pil Hangi Maddeden Yapılır? Pili oluşturan pek çok madde vardır. Bunlardan çinko, demir, nikel, krom, cıva, kurşun ve kadmiyumdur. Özelliklerine göre lityum, karbon, sodyum, sülfür gibi maddeler eklenerek de üretilir.
Antalya'da 1975 yılında faaliyete geçen, 1998'de kapatılan Makine Kimya Endüstrisi Antalya Pil Fabrikası, Kepez Belediyesince "sanayi müzesi" ve Millet Bahçesi olarak projelendirildi.
ASPİLSAN Enerji A.Ş. 2018 yılında Ar-Ge ile başladığı Li-iyon pil üretim faaliyetlerini 2020 yılında somut bir yatırıma dönüştürmüştür. 2020 yılında başladığı yatırım süreci sonunda 2022 yılında ülkemizde ilk şarj edilebilir 18650 ebatlarında li-iyon pil üretimini gerçekleştirmiştir.
Togg CEO'su Gürcan Karakaş, Siro'nun Türkiye'yle birlikte çevre ülkelerde de otomotiv ve otomotiv dışı sektörlerde iş ortağı olacağını belirtti. Togg'un da bataryasını üretecek Togg-Farasis ortaklığıyla kurulan Siro'nun fabrika temeli bugün atılıyor.
TÜRKİYE'DE 150 TESLA VAR
Tesla buluşmasına katılan isimler arasında S&S Motors Genel Müdürü Ferhat Albayrak da vardı. Türkiye'de en fazla Tesla satışını kendilerinin gerçekleştirdiklerini belirten Ferhat Albayrak, “Şu anda ülkemizde 150 adet civarı Tesla model otomobil bulunuyor.
Elon Musk'ın garajında Tesla Model X'ten altı tane bulunsa da en çok Model S'i kullandığını biliyoruz. En çok satan elektrikli otomobillerden olan Tesla Model S, elektrikli otomobilleri dünyaya kanıtlayan modellerden bir tanesi. Elon Musk'ın bugüne kadar sahip olduğu arabalar bu şekilde.
Dünyada lityum rezervi açısından 39 milyon tonla Bolivya ilk sırada gelirken, Şili 19,9 milyon tonla ikinci sırada, Arjantin 12 milyon tonla üçüncü sırada, İran ise son keşifle 4 dördüncü sırada yer alıyor. 7,7 milyon ton ile Avustralya, 6,7 milyon tonla Çin ve 5,9 milyon tonla Hindistan dana sonraki sıraları alıyor.
Türkiye de yerli ve milli lityum iyon pil üretim sürecinde mutlu sona ulaştı. TRT Haber'de yer alan bilgilere göre ASPİLSAN Enerji, Cumhurbaşkanlığı proje desteği ile Kayseri'de kurduğu 25 bin metre kare kapalı alana sahip Türkiye'nin ilk lityum iyon pil üretim tesisisin kapılarını açtı.
Ülkemizdeki bazı göllerde yapılan çalışmalarda lityum içeriğinin 40 ppm'i aşmadığı görülmüş olup, Tuz Gölü'nde 325 ppm lityum tespit edilmiştir. Ancak Tuz Gölü'nün magnezyum içeriği 38.000 ppm'dir. Yine yapılan çeşitli araştırmalar bor sahalarında killer içerisinde 2000 ppm'e yaklaşan lityum içeriğini göstermiştir.
Metrik ton başına fiyatı tam 37 bin dolar
İlk safhada yılda 40 bin ton çıkartılacak. Lityum, akıllı telefonlar, elektrikli otomobiller ve güneş panellerinde kullanılan bataryaların üretiminde kullanılıyor.
Elektrikli Araç Bataryası (Pil) Hangi Maddeden Yapılır? Elektrikli araçların bataryaları genellikle lityum (lityum karbonat) bazlı olmakla birlikte; ağırlıklı olarak kobalt, manganez, nikel, alüminyum ve grafit gibi birincil bileşenlerin karışımından oluşuyor.
Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle birlikte, dünyada lityum üretimi büyük ölçüde artmıştır. Lityum metali, %55 lityum klorür ve %45 potasyum klorür karışımının yaklaşık 450 °C'de kaynatılarak elektroliz edilmesi yoluyla üretilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri