C Tipi: Birleşik Krallık, Türkiye, İrlanda, Malta ve Kıbrıs hariç tüm Avrupa ülkelerinde kullanılır.
E tipi priz ve fişler C ve F sistemleri ile uyumludur. F tipi fiş ve prizler Avrupa, Rusya ve Birleşik Krallıkta kullanılmaktadır. Türkiye'de de F tipi fiş ve prizler kullanılır.
Avrupa'daki prizler genellikle C tipi, ABD'deki prizler ise genellikle A tipi oluyor.
Şebeke gerilimi bir enerji iletim hattı ile son kullanıcılara iletilen gerilimin sayısal anma değeridir. Ülkeden ülkeye genellikle 110-250 volt arası değişmekle birlikte gerilimin frekansı de 50 veya 60 hertz'dir. Türkiye için şebeke gerilimi 230V ve 50 Hz'dir.
Adaptörler genellikle 100v ile 240v arasındaki voltajlara dayanıklıdır, ama yine de emin olmak isterseniz voltaj aralığı adaptörün üzerinde de belirtilir. Bazı priz türleri daha yaygındır ve pek çok bölgede kullanılır. Avrupa'da prizler genellikle C tipidir, ABD'de ise genelde A tipi prizler vardır.
İlgili 15 soru bulundu
E tipi ise Fransa, Polonya, Belçika ve Çekya gibi ülkelerde kullanılır. Ürün 16 amper akım şiddetini destekleyecek şekilde tasarlanmıştır. Türkiye'de daha çok F tipi model kullanılır. 16 ampere varan akım şiddetinde çalışabilir.
Ama meraklanmayın, cep telefonlarınızın fişleri, İtalya'daki tüm fişler ile uyumlu. Ancak bilgisayarlarınızın fişleri uyumlu değil. Bunlar için bir dönüştürücü almanız gerekiyor.
Japonya, Orta ve Kuzey Amerika'da A tipi fiş ve prizler kullanılmaktadır. İki düz birbirine paralel çatallardan oluşan topraksız fişler, bulundukları ülkelerde standart kabul edilmektedir.
Frekanslar ve voltajlar ülkelere göre değişmeye başlayınca prizleri de farklılaştırmak gerekti. Çünkü her ülke kendi voltaj sistemini kullanıyordu ve bir ülkeden diğerine elektrikli cihazınızı götürdüğünüzde muhtemelen cihazlar bozulacaktı. Bu nedenle prizleri de değiştirmeye karar verdiler.
Voltaj Düzeyi: Türkiye'deki gibi 220 Volt'tur. 2 girişi priz kullanıldığından yanınızdaki elektrikli aletleri kullanmanız için adaptöre gerek yoktur. Zaman Dilimi: Paris, Central European Time Zone'da (Merkez Avrupa Saati Bölgesi) bulunur.
Prizler aynı.Bir tek İsviçre'nin prizleri bizimkinden farklı yanılmıyorsam. Onlarda Amerikan tarzı prizler var. Hort ama kesin olsun söyleyeyim prizler aynı. Türkiye'den aldığını al Almanya'da kullan.
Amerikadan gelen 110volt / 120volt cihazları türkiye de çalıştırmak için gerekli dönmüştürücü cihazlar, 50/60hertz çalışma uyumlu. Ayrıca amerikaya giderken yanınızda götürmek isteyeceğiniz ürünler içinde dönüştürücüler mevcuttur.
Priz sortisinde standart kablo kesiti olarak 2.5 mm2 NYA (tek damarlı) kablo kullanılmaktadır. Sorti hatlarında TSE (Türk Standartları Enstitüsü) ve CE (Avrupa Birliği)'ye göre faz, siyah; nötr, mavi; toprak, sarı-yeşil renkte 2.5 mm2 NYA kabloyla çekilmelidir.
Resmi ismi ise CEE 7/4 olarak geçen E tipi fiş ve prizler Fransa, Belçika, Slovakya, Polonya ve Çekya'da kullanılıyor.
Tokyo ve diğer büyük şehirlerdeki otellerde 110 ve 220 voltluk olmak üzere iki priz mevcuttur. Ancak, bu prizlerin sadece iki yassı girişi bulunur. Büyük otellerde saç kurutma makinesi ve diğer elektrikli aletler mevcuttur.
c, e ve f tipi prizler
2.5 amper, 220 – 240 volt, 50 hertz değerlerinde çalışır. standart olarak iki diş yuvasından oluşan c tipi sistemlerde topraklama hattı bulunmaz. f tipi prizler aslında c tipi prizlerin topraklı hale getirilmiş bir versiyonudur ve esasında alman sistemi olarak bilinir.
Üçlü priz, gelen elektrik bağlantısını üç farklı kullanıma imkan verecek şekilde ayırmaya ve çoğaltmaya yarayan priz çeşitidir.
Üçlü priz denmesinin sebebi, ilk modellerinin 3 adetten prizden oluşması.
Elektrik. Kuzey Kıbrıs'ta elektrik Türkiye'deki gibi 220/240V A/C 50Hz olup üç girişli prizler kullanılmaktadır. Elektronik eşyalarınızı rahatlıkla kullanabilmeniz için tüm marketlerde ikili prizleri üçlü prize dönüştüren adaptörler kolaylıkla ve uygun fiyata temin edilebilir.
Fakat Asya'da priz türleri ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Türkiye'de ise 230 volt, frekansı; 50 hz, priz tipi; C/F'dir.
Elektrik prizi, her evde, iş yerinde ve elektriğin gerektiği her ortamda bulunması gereken bir detaydır. Prizlerde faz ve nötr haricinde toprak ucu olan prizlere verilen isim topraklı prizdir. Toprak ucunun şebeke ile bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riski azdır.
Prizler tipik olarak cihazın elektrik devresinin fişteki iki kablo ucunun gireceği iki delik ile şebekeye bağlantısını sağlarlar. Bazı şebekelerde delikler yuvarlaktır, bazılarında yassıdır ve bu yassı deliklerin açıları farklı olabilirler.
Edison ve Tesla cephelerinde yaşanan DC vs AC çekişmesi sonucunda Amerika'da elektriğin 110VAC, 60 Hz standartında kullanılmasına karar verilir ve benimsenir. O günden bu zamanda kadar da 60 Hz standartı değişmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri