Türkiye'yi etkisi altına alan sıcak hava dalgası sürüyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, en yüksek sıcaklığın dün 49,5 derece ile Eskişehir Sarıcakaya'da ölçüldüğünü açıklayan Bakan, eski rekorun 20 Temmuz 2021'de 49,1 derece ile Şırnak'ın Cizre ilçesinde ölçüldüğünü belirtti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre; en yüksek sıcaklığın dün (15 Ağustos 2023) 49,5 derece ile Eskişehir'in Sarıcakaya ilçesinde ölçüldüğünü bildirdi.
Bakan Özhaseki, eski rekorun 20 Temmuz 2021'de 49,1 derece ile Şırnak Cizre'de ölçüldüğünü hatırlattı.
ABD'nin Kaliforniya ve Nevada eyaletlerinde yer alan Death Valley Ulusal Parkı'nda dün termometreler 54.4 santigrat dereceyi gösterdi. Eğer rakam onaylanırsa bu durum yüzyıldan uzun bir süredir dünyada kaydedilen en yüksek sıcaklık olarak tarihe geçecek.
İlgili 30 soru bulundu
Su damlalarının bile buhar olduğu Ölüm Vadisi'ndeki bu rekor sırasında güneş ışınları yerküreye 89 derecelik açı ile düştü. Türkiye'deki sıcaklık rekoru ise 48.8 derece ile Mardin'in oldu.
Türkiye son 106 yılın en sıcak günlerini yaşarken, sıcaklık rekorları da art arda geliyor. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde termometreler n 61 dereceyi gösterdi. Kısa süre önce Şanlıurfa'nın Siverek İlçesi'nde 60 dereceyi gösteren termometreler, dün 61 dereceyi göstererek yeni bir rekor kırdı.
Karasallığın etkisiyle, kıyılardan uzaklaştıkça sıcaklık farkları artar. En yüksek sıcaklık farkı Doğu Anadolu'da, Erzurum – Kars Platosu'ndadır.
- Şanlıurfa'da sıcaklık rekoru kırıldı, termometreler 61 dereceyi gösterdiŞANLIURFA - Kavurucu Afrika sıcakları yurt genelinde etkisini göstermeye devam ederken, Şanlıurfa'da sıcaklık rekoru kırıldı.
İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
Türkiye'nin yıllık sıcaklık ortalamaları en yüksek şehirleri ise Meteoroloji Genel Müdürlüğü raporlarına göre Mersin, Antakya ve Adana.
Dünyanın en sıcak yeri, ABD'deki Ölüm Vadisi'dir. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) verilerine göre, bugüne kadar yeryüzünde ölçülen en yüksek hava sıcaklığı değeri 10 Temmuz 1913'te ABD'nin California eyaletinde bulunan Ölüm Vadisi'nde 56,7 ºC olarak kayıtlara geçti. Dünyanın en sıcak yeri, ABD'deki Ölüm Vadisi'dir.
Türkiye'nin en soğuk ikinci yeri sıfırın altında 11,1 dereceyle Ankara Çamlıdere Çamkoru Tabiat Parkı, üçüncü yeri ise sıfırın altında 10,2 dereceyle Afyonkarahisar Şuhut Kumalar Tepesi Radar Sahası oldu. Bolu, dün gece de sıfırın altında 10,2 dereceyle Türkiye'nin en soğuk ili olmuştu.
Death Valley, Kaliforniya, ABD'de bulunan bir çöl alanı olarak biliniyor. Bununla beraber de dünyanın en sıcak yeri olarak biliniyor. Bu bölgede de 10 Temmuz 1913 tarihinde, 56.7 °C'lik bir sıcaklık ölçülmüş.
Bugüne değin ölçülen en yüksek sıcaklık 46,2 derece ile 21 Temmuz 1937 gününde, en düşük sıcaklık ise -24,2 derece ile 11 Ocak 1933 günü olmuştur. 496 milimetre olan yıllık ortalama yağış tutarının ancak yaklaşık yüzde 2'si yaz aylarında düşer. Kuzeydeki dağların eteklerine doğru gidildikçe yağışlar da artar.
Isparta ve Burdur, 16 Ağustos 2023'te tarihinin en sıcak günlerini yaşadı. Isparta ve Burdur Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiye göre Isparta'da 25 Temmuz 2012'de 39,2 derece olarak ölçülen sıcaklık, 16 Ağustos 2023'te 40,3 dereceye ulaşarak rekor kırdı.
Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Adana'da 15 Eylül 1994'te 43,2 derece ölçülen sıcaklık bugün 45,1 derece olarak kaydedildi.
Çünkü Antalya Urfa'ya göre Ekvatora biraz daha yakındır.Hem de iklimleri farklıdır.Antalya Akdeniz iklimi yaşarken,Urfa karasal iklim yaşar.Antalya'da deniz de olduğu için nem oranı fazladır.Böylelikle Antalya Urfa'ya göre biraz daha sıcaktır. Yazlar sıcak ve kurak,kışları ise yağışlı ve ılık geçer.
Sıcak havanın etkili olduğu Gaziantep'te termometreler 55 dereceyi gösterdi. Aşırı sıcaklar Güneydoğu Anadolu'yu etkisi altına alırken, Gaziantep'te termometreler 55 dereceyi gösterdi. Sıcaktan bunalan vatandaşlar ise parklara akın etti. Kentte termometreler 55 derece ile yılın en yüksek göstergesini gördü.
Güneydoğu Anadolu, karasallık ve enlemin de etkisiyle sıcaklığın en fazla olduğu bölgedir. Karasallık, yükselti ve bu alanlarda etkili olan soğuk hava kütleleri nedeniyle Kuzey Doğu Anadolu, en düşük ortalamaların kaydedildiği alanları oluşturmaktadır.
şıklarda verilen illerden gündüz sıcaklığı diğerlerine göre daha yüksek olan ilimiz A) Konya dır. İllerin ortalama sıcaklıklarına bakalım; Sivas'ın gündüz sıcaklığı genellikle 1°C olduğu bilinmektedir. Ankara gündüz sıcaklığı genellikle 6°C olduğu bilinmektedir.
II. Günlük ve yıllık sıcaklık farkının en az olduğu yerler Ekvator iklimi bölgesidir. III. Yıllık sıcaklık farkının en çok olduğu yerler sert karasal iklim bölgeleridir.
Adana'da hava sıcaklıkları rekor seviyeye ulaştı. Kent merkezinde termometreler 47 dereceyi gösterdi. Kavurucu sıcakların etkili olduğu Adana'da kent merkezindeki termometreler 47 dereceyi gösterdi.
Şanlıurfa matematik konum itibariyle Ekvatora daha yakındır. Deniz etkisinden uzak bir bölgede bulunmaktadır. Bu nedenle Kontinental iklim özelliği ağır basmaktadır. Bu özellik sıcaklık ve yağış bakımından kendisini göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri