Hazineye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonuna aktarılan kuruluşlar şunlar: Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul Anonim Şirketi, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi, Eti Maden ve Çaykur.
Bakanlar Kurulu Kararı'nda Varlık Fonu'na devredilen şirketler şöyle sıralandı: Ziraat Bankası, BOTAŞ, PTT, TÜRKSAT, Türkiye Petrolleri, ETİ Maden, Türk Telekom, Halk Bankası, THY ve Çaykur.
Nasıl Çalışır? Varlık fonu, genellikle tek bir kaynağa dayalı olarak oluşturulan ve devletin fazla tasarruflarını değerlendirmek için kullanılan büyük yatırım fonlarını ifade ediyor. Özellikle enerji ihraç eden ülkeler, bu fonları petrol veya doğal gaz gelirleriyle finanse ediyor.
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, '2020 yılında Türkiye Varlık Fonu ve Katar Yatırım Fonu arasında, sadece Borsa İstanbul AŞ'nin yüzde 10'luk payının devri için mutabakat anlaşması imzalanmıştır. TVF, hâlihazırda yüzde 80,6'lık payıyla Borsa İstanbul'un en büyük pay sahibi konumunda bulunmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
TVF tüm varlıkları devlete ait şirket, banka, gayrimenkul ve paradan oluşmasına ve Başbakan'a bağlı olmasına rağmen “kamu kuruluşu” statüsünde değil. Tamamen devlete ait olmasına rağmen bu şirket “özel hukuk” hükümlerine tabi olacak.
Hazineye ait hisseleri Türkiye Varlık Fonuna aktarılan kuruluşlar şunlar: Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul Anonim Şirketi, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme Anonim Şirketi, Eti Maden ve Çaykur.
Norveç'in 1 trilyon doları aşan değere sahip devlet varlık fonu, 2022 yılı sonu itibarıyla Türkiye'deki bazı şirketlerin hisse senetlerine 1,2 milyar dolar yatırdı. Fonun Türkiye'deki en büyük yatırımı Tüpraş'a yapıldı. Norveç Varlık Fonu, Türkiye'deki şirketlere 1 milyar doları aşkın yatırım yaptı.
TVF 7 farklı sektörden 30 şirket, 2 lisans ve taşınmazlardan oluşan varlık portföyüne sahiptir.
Azerbaycan kamu enerji şirketi SOCAR'ın ana hissedar konumunda bulunduğu Petkim, Türkiye'nin ilk ve tek petrokimya şirketi. 2016'da 4,5 milyar lira ciro yapan şirketin Varlık Fonu oyuna girdiğinde bundan nasıl etkileneceği merak ediliyor. "Yatırımın toplam büyüklüğünün yaklaşık 40 milyar dolar bulması bekleniyor.
Türkiye Varlık Fonu, Kardemir'de yıllardır devam eden hissedarlık sorununun çözümü için adım attı. Fon, Kardemir'in A Grubu hisselerinin yüzde 9.76'sını elinde bulunduran iki bağlı ortaklık, Kardökmak ve Karçel ile hisse alımı konusunda anlaştı.
Gelecek Varlık Yönetimi A.Ş.
Varlık fonunun geçen yılın sonunda Türkiye'deki en büyük enerji yatırımı, 54 milyon 653 bin dolarla Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ olurken, onu, 38 milyon 941 bin dolarla Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları hissesi izledi.
Üçüncü sırada yer alan Çin Şanghay borsası; 6,65 trilyon dolarlık piyasa değeriyle ABD borsalarının ardından geldi. Pay senedi işlem hacmi sıralamasında ise Borsa İstanbul, 2021 sonundaki 794 milyar dolarlık hacimle dünyada 20. Sırada yer aldı.
Bu bağlamda 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'na dayanılarak kurulan Borsa İstanbul özel hukuk tüzel kişiliğini haizdir. Borsa İstanbul yetkili olduğu konu ve alanlarda kendi iç düzenlemelerini yapabilmektedir.
Bu yıl da sermaye piyasalarımız büyümesini halka arzlarla sürdürüyor. 2022 Kasım ayı itibarıyla 33 adet şirket toplam 14,2 milyar liralık halka arz gerçekleştirmiştir. Halka arzlarla Borsa İstanbul'da işlem gören şirket sayısı 482'ye ulaştı. Borsa İstanbul'un benzerlerinden pozitif ayrıştığını biliyoruz.
Türk Telekom'un hisselerinin yüzde 60'ı Türkiye Varlık Fonu'na, %25'i Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı'na aittir. Geriye kalan yüzde 15'lik hissesi halka arz edilmiştir. Türk Telekom hisseleri Mayıs 2008 itibarıyla Borsa İstanbul'da (BİST) işlem görmektedir.
Şubat 2017'de hükûmetin, Temmuz 2016'dan beri süren olağanüstü hâl ile birlikte ilan etme yetkisine sahip olduğu kanun hükmünde kararname ile Halkbank, Türk Hava Yolları, Borsa İstanbul ve Ziraat Bankası dahil olmak üzere çeşitli büyük bütçeli kamu kuruluşları ve hazine arazileri bu fona devredildi.
19 Nisan 2023 tarihi itibarıyla, yeni pay ihraç edilerek tamamının halka arz edilmeksizin tahsisli satış yöntemiyle ve 32.000.000.000 TL toplam satış hasılatı elde edilecek şekilde Türkiye Varlık Fonu'na satılması sonucu Bankamız sermaye artırım süreci tamamlanmıştır.
Kısaca Biz. Efes Varlık Yönetim A.Ş., bir Türkiye İş Bankası iştiraki olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından verilen kuruluş izniyle 8 Şubat 2011 tarihinde kurulmuştur.
Denetime tabi olan anonim şirketlerin ve şirketler topluluğunun finansal tabloları denetçi tarafından, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yayımlanan uluslararası denetim standartlarıyla uyumlu Türkiye Denetim Standartlarına göre denetlenir (TTK m. 397/1).
İstanbul Varlık Yönetim A.Ş Kimdir? 2008 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu onayı ile kurulup 2009 yılında faaliyete başlayan İSTANBUL Varlık, Türkiye'nin öncü yatırım hizmetleri ve varlık yönetimi grubu ÜNLÜ & Co'nun iştirakidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri