Türkiye'nin kuzey ve doğu bölgelerinin neredeyse tamamı Boz ayının yaşam alanlarıdır. Ayrıca Çanakkale – Edremit – Balıkesir üçgeninde, Marmaris – Bodrum – Fethiye'nin kuzeyindeki dağlık bölgede, Antalya – Isparta – Anamur kuzeyinde ve Mersin – Adana kuzeyindeki dağlık alanlarda da yaşamlarını sürdürmektedirler.
Doğu ve Batı Karadeniz'de, Doğu Anadolu'da önde olan yerlerimiz var. Türkiye'nin diğer bütün bölgelerinde de ayı popülasyonları var fakat çok yüksek olduğu yerlerden bahsediyoruz. Biz çok yüksek olduğu yerlerde önlem almazsak elbette insanımız bununla karşılaşacak.
Türkiye'de yaşamını sürdüren yalnızca bir ayı türü bulunur. Bu ayı Kuzey Amerika ve Avrupa ile Berber Asya'da bulunan Boz Ayıdır.
Ülkemizde görülen bozayı alt türü Avrasya bozayısıdır. Bu alt tür Türkiye'de Karadeniz Bölgesi, Toros'lar, İç Ege Dağları ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösterir.
Ayılar, Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa ve Asya kıtalarında yaşarlar. Modern ayıların ortak özellikleri arasında, tıknaz bacaklı büyük gövdeleri, uzun burunları, küçük yuvarlak kulakları, tüylü saçları ve kısa kuyrukları bulunur.
İlgili 38 soru bulundu
Son dakika haberine göre, geçtiğimiz günlerde Büyükçekmece Cumhuriyet Mahallesi Kemerdere Vadisi mevkiinde 2 gün üst üste ortaya çıkan boz ayı, üniversite öğrencisi Feraye Talay tarafından fark edildi.
Ege'deki ormanlık alanlarda mağara ve inlerde bulunan ayılar, sayıları çok olmasa da İzmir çevresinde görünen yaban hayvanların arasında yer alıyorlar.
Şağdan Başkaya, “Ayı popülasyonu Karadeniz başta olmak üzere, Doğu Anadolu hatta Ege, Akdeniz'de bile iyice canlanmaya başladı.
Ayılar genellikle Güney Amerika ve Asya kıtalarında yaşıyorlar. Büyük gövdeleri ve uzun burunlarıyla dikkat çeken hayvanlardır.
Ayılar hem ot hem de etle beslenebilen hayvanlardan biridir. Fakat genellikle et tüketmeyi çok severler. Özellikle et ve balık en sevdiği yiyecekler arasında yer alıyor. Ayılar meyve yemeyi seven nadir canlılar arasındadır.
Muğla Köyceğiz YHGS, Bozayının Türkiye dağılımının en güney ve sıcak dağılımlarından birini oluşturması ve düşük rakımlı kızılçam ormanlarında yayılış göstermesi açısından çok önemli bir konumdadır. Muğla ilinde Marmaris ilçesinde yer alan Muğla Bördübet YHGS ile birlikte Boz Ayı'nın yaşadığı iki alandan biridir.
Türkiye'de, sadece BOZ AYI var. Trakya, Ege, Güney Doğu Anadolu ve bazı İç Anadolu illeri hariç tüm bölgelerde görülebiliyor. Özellikle de, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güney Marmara'da..
Geyik, tilki, sansar, sincap, alageyik, yabankeçisi, çakal, sırtlan, kurt, ayı, keklik, bıldırcın, üveyik, yaban güvercini, çulluk, turaç, karatavuk, sarıasma ve turna ilin başlıca yaban hayatını oluşturmaktadır.
Kastamonu'nun Cide ilçesinde ağaca çıkan ayının görüntüsü cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. KASTAMONU (AA) - Kastamonu'nun Cide ilçesinde ağaca çıkan ayının görüntüsü cep telefonu kamerasıyla kaydedildi. Gideros koyunda bahçesinde ayı olduğunu fark eden Aysel Talas, hayvanı takip etmeye başladı.
Bozayı (Ursus arctos), ayıgiller (Ursidae) familyasından Avrasya'nın kuzeyinin büyük bir kısmında ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı türüdür. Carnivora takımının karada yaşayan en büyük üyelerinden biridir ve boyut açısından tek rakibi ortalama boyutları kısmen daha büyük olan kutup ayısıdır (Ursus maritimus).
Türkiye'de yaşamını devam ettiren tek bir ayı türü bulunuyor; boz ayılar.
Kış uykusuna yatan en ünlü hayvan herhalde ayıdır. Ayılar, türlerine, yaşadıkları bölgenin sıcaklıklarına ve yiyecek bulma olanaklarına göre değişik uzunluklarda kış uykusuna yatarlar. Bu süre 3 ila 7 ay arasında değişir. Bu süre içinde beden ağırlıklarının yaklaşık dörtte birini kaybederler.
Kutup ayılarının büyük bir çoğunluğu kuzey kutbunda yaşarlar. Güney kutbunda ise sadece belli buz kütleleri üzerinde yaşam sürerler. Kutup ayıları en çok, kuzey ve batı Alaska, Kanada Kutup Adaları, Grönland, Svalbard, kuzey ve orta Sibirya bölgelerinde hayatlarını sürdürürler.
Çok anlamlı yavru adlarından biri de 'boduk'tur. Bu sözcük için ayrıca bkz.: ayı yavrusu, manda yavrusu. 'Boduk' sözcüğü eskicil öğelerdendir. Orta Türkçede botu, botuk “potuk, deve yavrusu” (DLT IV / 105) biçimlerinde geçmektedir.
Panik yapmadan sakin bir şekilde uzaklaşın. Mümkünse rüzgarı karşınıza alın ve kokunuzun ayıya ulaşmasını sağlayın. Ayılar insan kokusuna gelmezler. 2 ayağa kalktığını görürseniz panik yapmayın, yüksek ihtimalle havayı koklayarak ve etrafa bakarak bilgi toplamaya çalışıyordur.
Gürültü yapın, şarkı söyleyin, yüksek sesle konuşun ya da sırt çantanıza bir çan takın. Ayı, normalde korkak hayvandır, gürültüyü duyunca bölgeden uzaklaşacaktır. Ayı, ani bir hareket yapılmazsa insanı görünce kaçar” şeklinde konuştu.
Yayılış Alanı: Ülkemizde, Trakya, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi hariç olmak üzere Batı, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi, Toros'lar, İç Ege Dağları ve Doğu Anadolu Bölgesinde yayılış göstermektedir (Şekil 9).
Boz ayı, Kuzey Ege Dağları'nın en eski sakinlerinden biri olup Sındırgı yöresinde 1980'li yıllara kadar yaygın olarak görülmekteymiş. Özellikle 1700 rakımlı Ulus Dağı, Sındırgı'da en sık görüldüğü mevkiiymiş. Öyle ki 70'li yıllarda dağ üzerinde yer alan Hisaralan köyünde bir kişi ayı saldırısına bile uğramış.
Manisa'nın Sancaklıbozköy Mahallesi'nden Spil Dağı'nda yer alan Beşpınar Mahallesi'ne aracıyla kiraz almaya giderken önünden ayı geçtiğini gördüğünü kaydeden Manisalı esnaf Ajnan Ongan, “Beşpınar köyüne 6 kilometre mesafe kala eşek zorlayan rampası mevkiinde yolun karşısına ayının geçtiğini gördüm.
Çadırların bir kısmında insan vardı, bir kısmında yoktu. Özellikle saldırdığı çadırın içinde insan olmaması; bizim için çok sevindirici oldu. Biliyoruz ki; ayıların pençeleri çok kuvvetli, cüsseleri çok ağır. Muhtemelen bir insana denk geldiği zaman, ölümcül bir darbe oranı oluşturabilir" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri