Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, mercimek, nohut ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. Bu uygulamanın 31 Aralık 2021 tarihine kadar süreceği bildirildi.
Buna göre yukarıdaki oranlar; hızlı kargo veya posta ile gerçek kişilere gelen, ticari mahiyeti bulunmayan, satış bedeli 150 euroyu geçmeyen ürünler ve 1500 euroyu geçmeyen ilaçlar için geçerlidir. Buna ek olarak kişisel kullanıma mahsus kitap ve basılı yayınlar için vergi oranı %0 olarak belirtilmiştir.
Dipnot uyarınca söz konusu ithalata uygulanmakta olan gümrük vergileri 31 Ağustos 2023 tarihine kadar sıfırlandı.
Tüm eşya ve tarım ürünleri ülkeye girerken gümrük vergisi ödenmesi zorunludur. Gümrük vergisi düzenlemeleri 4458 sayılı Gümrük Kanunu kapsamında ortaya konulmuştur. Yurt dışından ürün satın alan kişiler ve şirketler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür.
Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Hasat koşulları, dünya fiyatlarındaki gelişmeler dikkate alınarak, yerli üretimin korunması ve teşvikini teminen buğday, mısır ve arpada gümrük vergileri yüzde 130 olarak yeniden düzenlendi.
İlgili 24 soru bulundu
AB ülkelerinden direkt olarak Türkiye'ye gelen ürünlere gümrüklerde %18, diğer ülkelerden gelen ürünler için ise %20 gümrük vergisi uygulanmaktadır. Kitap ya da diğer basılı yayın eşyaları için ise vergi uygulaması bulunmamaktadır.
Buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisi yüzde 130'a yükseldi. Hasat dönemi öncesinde alınan karar gereğince ithalat rejimi uygulamasına göre buğday, arpa ve mısır ithalatında gümrük vergisi yüzde 0'dan yüzde 130'a yükseltilmiş oldu. Alınan karar 1 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla uygulamaya konacak.
Bakanlığımız web sayfasında yer alan “https://www.ticaret.gov.tr/uygulamalar” adresi üzerindeki “Gümrük Vergi ve Ceza Borcu Sorgulama Sistemi” bağlantısı yardımıyla BİLGE sistemi kullanıcı adı ve şifresi kullanılarak ya da “e-devlet şifresi” ile Sisteme erişim mümkün bulunmaktadır.
AB ülkelerinden geldiğinde %18 gümrük vergisi, Diğer ülkelerden geldiğinde %20 gümrük vergisi ödemeniz gerekmektedir.
Pirinç ithalatında gümrük vergisi yüzde 45'e yükseltildi.
Çeltik hasadının yaklaşmasıyla birlikte 1 Eylül'de çeltik ithalatındaki gümrük vergisi yüzde 34'e yükseltilirken, bu oran pirinçte yüzde 45'e ve kahverengi pirinçte ise yüzde 36'ya çıkarıldı.
Çeltik ve pirinç ithalatında gümrük vergisi 13 Aralık 2022'de Cumhurbaşkanlığı Kararı ile 31 Ağustos 2023'e kadar sıfırlanmıştı. 1 Eylül'de çeltik ithalatındaki gümrük vergisi yüzde 34, kahverengi pirinçte yüzde 36 ve pirinçte yüzde 45'e çıktı.
Türkiye'de gümrükten artık 150 dolar üstü hiçbir şey vergisinide verseniz bekletiliyor ve aldığınız malzeme 5000 TL ise 9000 TL ödeyerek bu malzemeyi alabilirsiniz. Bir malzeme alış 5000 TL ve vergisi ile 6000 TL sayıyorsunuz.
Yurt dışından getirilen ama bir sahipleri tarafından gümrükten çekilmeyen, veya gümrüğe takılan getirilmesi yasak olan malları gümrük satış mağazalarında bulabilirsiniz. Perakende satışlar ise Ticaret Bakanlığı'nın Bölge Müdürlükleri tarafından işletilen “perakende satış mağazaları” vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.
Önceden izin verilmiş belirli gümrük prosedürleri haricinde – gümrük vergisi yetkililere genellikle ithalat zamanında ödenir. İkinci seçenek FedEx'in alıcı adına bunu yetkililere ödemesidir. Ödeme genellikle, yetkililere doğrudan ödemeyle banka hesabına benzer biçimde işleyen kendi tecil hesabımız kullanılarak yapılır.
3.Gümrük Vergisini Ödeme
Aldığınız ürün 75 eurodan pahalı olduğu için gümrüğe takılmışsa muayene memuru tarafından gümrük vergisi hesaplanır ve bu tutarı vergi dairesine gümrük vergisi olarak ödersiniz. Vergiyi ödediğinizi gösteren dekontu gümrük muayene memuruna beyan ettikten sonra ürününüzü alabilirsiniz.
Yiyecek ve içecekler, kozmetik ürünleri, yüksek fiyatlı marka ayakkabı ve çantalar, cep telefonu, bilgisayar ve tabletler gümrüğe takılan eşyalar arasında yer alır. Bu eşyaların dışında herhangi bir sorun ya da zarar teşkil etmeyen tüm mallar vergisi ödendiği takdirde ülkeye sorunsuz bir şekilde girmektedir.
Mal, sahibi tarafından 30 gün içerisinde geri alınmazsa tasfiye kararı verilir. Bu karar ile birlikte ilgili malın mülkiyeti artık kamuya geçmiş olur. Mallar ihale yoluyla, yeniden ihraç edilmesi amacıyla perakende şekilde satılmalıdır. Bu şartlar Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında düzenlenmiştir.
2019 Yılında Yurt Dışından Posta Yoluyla Alışverişteki Gümrük Muafiyeti Sıfırlandı. 2011 yılı öncesinde 150 avro olan bu sınır 2011 sonrası 75 avroya düşürülmüş, 2017 yılında 30 avro ve 2018 yılında son olarak 22 avroya kadar indirilerek uygulanmıştı.
Gümrük Vergisi Muafiyeti, teşvik edilen yatırım kapsamında yurt dışından temin edilecek yatırım malı makine ve teçhizat için ithalat rejimi kararında belirtilen gümrük vergisinin ödenmemesidir.
'Alibaba' gibi e-ticaret siteleri başta olmak üzere AB ülkeleri dışında satın alınan 150 Euro'yu geçmeyen eşyada posta ve hızlı kargoda gümrük vergisi oranı yüzde 10 artarak, yüzde 20'den yüzde 30'a çıktı.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak. Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle birlikte 1 Mayıs 2022'den itibaren Çin ve ABD'den sipariş edilen ürünlerin gümrük vergisi yüzde 20'den yüzde 30'a çıkacak.
AliExpress'ten alınan her bir ürüne, AB dışından geldiği için, mal bedelinin %30'u gümrük vergisi, 12 TL gümrük sunum ücreti, 1 TL damga pulu vergisi ödenmesi gerekmektedir. Eğer alınan ürün özel tüketim vergisi kapsamında ise ürün bedelinin %20'si kadar da ekstra ÖTV ödenmesi talep edilir.
Temel gıdalarda arz güvenliği ve fiyat istikrarını sağlamak amacıyla hasat öncesi 1 Haziran 2020 tarihine kadar ham ayçiçeği yağında %30 olan gümrük vergisi %18 olarak, yağlık ayçiçeği tohumunda %13 olan gümrük vergisi %9 olarak uygulanacaktır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri