Kızılırmak, Yeşilırmak, Dicle, Fırat, Seyhan ve Ceyhan gibi akarsular bu gruba örnektir.. Ülkeler arasında sınırları belirleyen doğal unsurlardan biri de akarsulardır.
Akarsular kabaca; düzenli rejimli, düzensiz rejimli ve karma rejimli akarsular olarak üçe ayrılır.
Ülkemizdeki akarsular genel anlamda sulama maksatlı kullanılır. Dünyadaki akarsulara baktığınızda ise ulaşım amaçlı kullanılan akarsuların varlığı da dikkat çeker. Türkiye'de ise Bartın Çayı ulaşım amaçlı kullanılan bir akarsudur. Ayrıca balıkçılık kapsamlı kullanılan akarsuların varlığından da bahsetmek gerekir.
Akarsu; yüzeydeki suların bir yatak içerisinde toplanarak akmasıyla oluşan sulardır. Akarsuyun doğduğu yere; akarsu kaynağı, döküldüğü yere ise; akarsu ağzı denmektedir. Akarsular küçükten büyüğe doğru olarak; çay, öz, ırmak, nehir şeklinde olmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
ırmak, dere, çay, küçük akarsu.
Büyük akarsular nehir ya da ırmak olarak adlandırılırken daha küçükleri ise çay ve dere olarak adlandırılırlar. Irmak, su döngüsünün önemli bir öğesidir.
Facebook. Türkiye'nin en uzun nehri aşağıdakilerden hangisidir? sınırları içindeki en uzun nehir ise Kızılırmak. tamamı Türkiye sınırları içinde bulunuyor.
Irmaklar, kaynaklarından başlamak üzere yer çekiminin etkisiyle yokuş aşağı yönde akarak bu akışlarını bir deniz ya da göle ulaşıncaya kadar sürdürürler. Ancak kurak alanlarda nehirlerin sularının tamamını buharlaşma yoluyla kaybettiği durumlar da mevcuttur.
- Aşındırma gücü ve taşıdıkları alüvyon düzeyi fazladır. - Hidroelektrik enerji potansiyelleri oldukça yüksektir. - Genel olarak düzensiz rejimleri vardır. - Fırat ve Dicle nehirleri dışında Türkiye'deki akarsuların boyları genellikle kısadır.
Yer altı sularının, yeryüzüne çıkmasıyla oluşan kaynaklar da, akarsu oluşumunda önemlidir. Göllerin fazla suları çanaktan taştığında da, bir yatak açarak (göl ayağı), akarsuları oluşturur.
Küresel ölçekte değerlendirildiğinde yüzeysel tatlı su varlığının en fazla bulunduğu sistemler akarsular, göller ve sulak alanlardır. Bu sistemler arasında göller ise ilk sırada yer alır ve su varlıklarının devamlılığı için oldukça önemli bir role sahiptirler.
Bölgedeki en önemli akarsular doğudan batıya doğru sırasıyla Asi, Ceyhan ve Seyhan ırmakları ile Göksu, Köprü Suyu, Aksu, Eşem ve Dalaman çaylarıdır. Başlıca doğal göller Beyşehir, Eğirdir, Burdur ve Suğla gölleridir.
En büyük akarsu da nehirdir.
Örneğin; “ırmak” kavramının genel özellikleri; su kütlesi olması, suyunun akış halinde olması, içerisinde canlıların bulunması şeklinde sıralayabiliriz.
Fırat Nehri'nin rejimi Türkiye'deki diğer akarsulara göre daha düzenlidir. Mart ile Haziran ayları arasında yavaş yavaş kabarır, Temmuz ile Ocak ayları arasında çekilmiş olmasına rağmen yine de bol su akışı olur.
Dicle, Fırat, Çoruh, Aras ve Kura… bunların başlıcalarıdır. Bu durumun tersine, Meriç ve Asi nehirleri sınırlarımız dışından kaynaklanıp, ülkemiz karasularında denize dökülür. Sınırlarımız içerisindeki en uzun akarsu 1355 km ile Kızılırmak'tır.
Sivas'ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın eteklerinden. doğup, Karadeniz'e dökülen, 1355 kilometre ile. Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'ın, merkeze bağlı
İmranlı ilçesindeki Kızıldağ'ın güney yamaçlarından doğup; Sivas, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun illerinden geçerek Karadeniz'e dökülen 1355 kilometrelik mesafesi ile Türkiye'nin en uzun nehri olan Kızılırmak'ta kuraklık nedeniyle debisinde gözle görülür şekilde düşüş yaşanıyor ...
Çay, coğrafi terim olarak dereden büyük, ırmaktan küçük akarsuya denir. Bu sınıflandırma akarsuyun uzunluğu, genişliği ve taşıdığı su miktarına göre belirlenmektedir.
Yeraltı sularının yüzeye çıktığı alanlara kaynak denir. Göze, bulak, pınar, eşme, menba kelimeleri kaynak yerine farklı bölgelerde kullanılmaktadır.
Nehir, deniz, göl ya da akarsuya dökülen ve genişliği, taşımış olduğu su miktarı ile büyük akarsulara verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri