Konya'da en sevilen yemeklerden birisi Tirit'dir. Tirit Yapılışı: Kuşbaşı iriliğinde doğranmış et tencereye alınır ve etler bıraktıkları suyu çekene kadar kavurulur.
Tirit; Karadeniz'de özellikle Kastamonu, Sinop ve Samsun yörelerinde,İç Anadoluda Konya ve civarında, Doğu'da ise Şanlıurfa'da sık yapılan ve meşhur olan yemektir.
Düdüklü tencere içerisine kuşbaşından biraz daha büyük etleri doğrayın ve 2 su bardağı su ekleyin. Tuz, karabiber ve defne yaprağı attıktan sonra düdüklü tencerenin kapağını kapatın. 30-40 dakika arasında bir süre pişirin. Etlerin lif lif ayrılarak kıvama gelmesine dikkat edin.
İlgili 38 soru bulundu
Lakin gerçekten denenmesi, paran varsa yenmesi gereken bir lezzet. En altta ekmek, üstünde yoğurt var. Herhangi bir meze yok. Tirit fiyatı 16 Nisan'da 80₺, su 4₺.
Tirit kelimesi Türkçe'de "süte veya et suyuna batırılmış ekmek" anlamına gelir. Farsça tirīd veya tarīd تريد/تريد z "süte veya et suyuna batırılmış ekmek" sözcüğünden alıntıdır.
Domates rendemizin içine 1 tatlı kaşığı salça, biraz tuz, zeytinyağı ve yarım limon sıkılarak pişirilir. Sos hazır olduktan sonra et suyu soğumuşsa kaynatılır ve sıcak durumdayken içine dilimlenmiş tirit ekmekleri atılır.
Tirit, et suyunun içerisine pide, kızartılmış ekmek ya da bayat ekmek konularak yapılan yöresel bir yemektir. Yörelere göre kullanılan et türü değişiklik göstermektedir. Kaz, ördek, koyun eti, inek ve tavuk eti kullanılan et türlerindendir. Tirit genel olarak Karadeniz ve Doğu bölgelerinde sıklıkla yapılmaktadır.
Tirit birçok bölgede yapılan, değişik türleri bulunan yöresel bir yemek olsa da Balıkesir tiridi bir başkadır. Küp şeklinde doğranmış özel tiritlik pidenin üzerine soslu et suyu, et parçaları, salça, maydanoz eklenerek servis yapılır. Kimi yerlerde bunu yumurtalı olarak da tadabilirsiniz.
Tirit, bazı yörelerde düğün yemeği olarak da bilinmektedir. Bu yemeği Ramazan ayında pideyle yapabilirsiniz.
Konya'da en sevilen yemeklerden birisi de Tirit'tir. Konya Usulü Tirit Tarifi (5 kişilik): Yarım kilo kuzu eti, yarım kilo yoğurt, 2 soğan, 1 demet maydanoz, 1 kurutulmuş ekmek, 2 kaşık tereyağı, 2 defne yaprağı, 5 diş sarımsak, tuz, karabiber, süslemek için biber, domates.
Kayseri Tiridi
Bu yemek birçok yörede yapılan ve sevilen bir lezzettir. Kırmızı et veya tavuk etiyle hazırlanmaktadır. Rulo şeklinde sarılan yufkanın üzerine tiftik halinde bulunan et ve özel sos konularak servis yapılmaktadır.
İlk olarak yağımızı derin bir tavaya koyuyoruz ,kızarınca üzerine kıymayı koyup kavuruyoruz, üzerine yumurtayı kırıp karıştırıyoruz ,üzerine salçayı baharatları tuzu koyup karıştırıyoruz, üzerine sıcak su ilave ediyoruz, suyu göz kararı yapıyoruz, duru olmayacak çokta koyu olmayacak ,sonra sarımsak rendeliyoruz ...
Harput köftesi, Harput çorbası, Balakgazi Böreği, küncülü (susamlı köfte), işgene, haşlanmış içli köfte, sırın (bir çeşit mantı) ve ballı muzlu cevizli krep buraya geldiğinizde deneyebileceğiniz lezzetlerden.
Öncelikle küp küp dogradığımız soğanlarımız ve biberlerimizi kavuruyoruz. Rengi döndükten sonra yumurtalarımızı kırıp pişiriyoruz. Pistikten sonra salçaları, biberi, sarımsağı ekleyip karıştırıyoruz. Salça kavrulduktan sonra kaynamış su ilave edip tuz ve pulbiber ekleyerek tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
Türkülerden aşina olduğumuz tirit, Orta Asya kültürü taşıyan bir yemektir. Balıkesir'de düğün yemeği olarak bilinen Tirit aşağı yukarı her yörede kendine özgü bir tarifi olsa da hepsinin ortak yönü et suyuyla ıslatılmış pide/bayat ekmek/yufka içermesidir. Dilerseniz Maydanoz İle Servis Edebilirsiniz.
Bütün tavuk iri parçalar halinde kesilerek yeteri kadar su ile ocağa haşlanmaya alınır. Haşlandıktan sonra yufkalar sıcak tavuk suyu ile bir kat ıslatılır, arasına terayağı gezdirilir ve yufkalar bitene kadar işlem tekrarlanır. Yufkaların en üstüne tavuk etleri didiklenip ceviz serpilerek sıcak sıcak servis edilir.
Misal: Kuru yufkadan tirit. Kastamonu simidine benzer simitler değişik yörelerde de yapılmaktadır. Susamsız olduğundan, 'kel simit' olarak da bilinen Rize simidinin hazırlanmasında un, su, tuz ve çok az miktarda maya ile elde edilen hamur, yirmi dakika kadar bekletildikten sonra sıcak suya batırılıp bir dakika tutulur.
Porsiyon 100 TL. Ben bu kadar lezzetli bir et yemeği yediğimi hatırlamıyorum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri