Türkiye, toprakları üzerinde doğanlara doğrudan vatandaşlık vermediği için, savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen ve geçici koruma statüsü ile kalmaya devam eden Suriyelilerin burada doğan çocukları vatandaş olamıyor.
İçişleri Bakanı tarafından 15 Nisan 2023 tarihinde bir televizyon programında yapılan açıklamada 230 bin 998 Suriyeliye Türk Vatandaşlığı verildiği belirtilmiştir. Bu kişilerin 130 bin 914'ü reşit, 100 bin 84'ü ise çocuktur.
Geçici koruma altındaki Suriyelilere ek olarak, oturma izni ile Türkiye'de yaşayan Suriye uyruklu sayısı yaklaşık 90 bin kişi olup Türk vatandaşlığı almış Suriyeli sayısı ise 15 Nisan 2023 itibarıyla 130 bin 914'ü reşit olmak üzere 230 bin 998 kişidir.
Kişilerin bizzat kendilerinin, yurt dışında; dış temsilciliklerimize, yurt içinde; valilik (il nüfus ve vatandaşlık müdürlükleri) müracaat etmeleri gerekmektedir.
"Sığınmacılar konusu seçimi nasıl etkileyecek?" sorusu ve "Suriyeliler, Afganlar ve Iraklıların oy kullanabilmesi için vatandaşlık verildiği" iddialarının sorulması üzerine ise Soylu, 130 bin 914'ü reşit olmak üzere 230 bin 998 bin Suriyelinin Türk vatandaşı olduğunu aktardı.
İlgili 20 soru bulundu
Doğum Yeri
Türkiye'de doğan ve yabancı ana ve babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşıdır. Türkiye'de bulunmuş çocuk aksi sabit olmadıkça Türkiye'de doğmuş sayılır.
Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin esaslar, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu'nda (TVK) düzenlenmiştir. Bu Kanun uyarınca Türkiye'de kesintisiz olarak en az beş yıl ikamet eden yabancı uyruklu kişiler, mevzuatta aranan diğer koşulları da yerine getirmeleri halinde Türk vatandaşlığı alabilmektedir.
Suriyeliler için Türk vatandaşı olmalarının tek yolu ise “istisnai vatandaşlık”. “İstisnai vatandaşlık” hakkı elde etmiş geçici koruma altındaki, 18 yaşını doldurmuş bir Suriyeli Türkiye'deki genel, yerel seçimler ve referandumlarda oy kullanabiliyor.
Suriye vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları
Henley Pasaport Endeksinin 22 Ocak 2022 tarihli raporuna göre, Suriye vatandaşları sınır kapısında vize alarak veya vizesiz 29 ülkeye seyahat edebilirler. Bu sayede Suriye vatandaşları dünyada seyahat özgürlüğü açısından 109. sırada (sondan üçüncü) yer almaktadır.
Daha önce belirttiğimiz gibi 400 bin dolar tutarında gayrimenkul satın alarak Türk vatandaşı olmak mümkün. Buna yatırım yoluyla Türkiye Vatandaşlığının alınması ya da sonradan Türkiye Vatandaşlığının Kazanılması diyoruz. Türk Vatandaşlığı 2022'de nasıl alınır ?
Aynı anda iki vatandaşlığa sahip olmak ve iki devletin vatandaşlık kanunundan faydalanıp bunlara tabi olmak, uluslararası hukukta vatandaşlık edinimi ile ilgili bir kural birliği olmaması sebebiyle mümkündür.
Birleşmiş Milletler'den yapılan açıklamaya göre 3 milyon 600 bin Suriyeli, 318 bin de diğer ülkelerden gelenlerle en çok sığınmacı yaşayan ülke yine Türkiye oldu.
Resmî rakamlara göre, mülteciler artık Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 7'sine tekabül ediyor ve Araplar, nüfusun yüzde 15-20'sini oluşturan Kürtlerden sonra ülkenin en büyük ikinci etnik azınlığı haline gelmiş durumda.
Türkiye'de 10 milyon Suriyeli olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Aynı Kanun Maddesine göre, şayet ülkemizdeki Suriyeli, 22 yaşından sonra Türk vatandaşlığına geçerse yine askerlik yükümlülüğü bulunmuyor. O nedenle Türk vatandaşlığına geçmek isteyen Suriyeli 22 yaşından sonra Türk vatandaşlığına geçerse askerlik de yapmayacak” diye konuştu.
SURİYE: Resmi ve umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup istizan gerekir. SUUDİ ARABİSTAN: Resmi pasaport hamilleri, Türkiye'ye yapacakları turizm amaçlı seyahatlerinde, 90 gün süreyle vizeden muaftırlar.
Son Henley Pasaport Endeksi 2023 sıralamasında birinci sırayı Singapur aldı.
Türkiye'de son 180 gün içerisinde toplam kalış süresinin 90 günü geçmemesi kaidesi Türkiye'ye seyahat edecek tüm yabancı ülke vatandaşları için geçerlidir. Söz konusu kural SURİYE vatandaşları için de geçerlidir.
Geçici Koruma Kapsamındaki Suriyelilerin Durumu
Türk vatandaşı ile evli olan GKK'daki Suriyelinin evliliklerinin 3. yılını doldurduktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüklerine başvuruda bulunarak bilgi alabilirler.
İkamet yoluyla vatandaşlık 5901 Sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda düzenlenmiştir. Buna göre; Türkiye'de beş yıl kesintisiz ikamet eden yabancılar Türk Vatandaşlığına başvurabilir. Buradaki beş yıllık süre başvuru tarihinden geriye doğru hesaplanacaktır.
Başkaca bir ülkenin vatandaşlığına sahip olsalar dahi uyruğu Suriye olan kişilerin Türkiye'de taşınmaz mal edinmesi mümkün değildir. Hatta Suriye uyruklu kişinin sonradan Türk vatandaşlığı kazanması dahi bu durumu değiştirmemektedir.
2018'de yürürlüğe giren yasa ile yabancıların vatandaşlık edinmelerine imkan tanıyan yatırım programında, Türkiye'de vatandaşlık ücreti 250.000 USD olarak belirlenmişti. 13 Haziran 2022 tarihinden itibaren geçerli olacak yeni düzenleme ile Türk Vatandaşlığı programı için minimum satın alma tutarı 400.000 USD olmuştur.
Türkiye de çifte vatandaşlık veren ülkelerden biridir. Çifte vatandaşlık almak isteyen kişilerin öncelikle, başvurmayı düşündükleri ülkenin çifte vatandaşlığa izin verip vermediğini araştırması gerekmektedir. Çifte vatandaşlık hakkı evlilik, evlat edinme veya yetkili makam kararıyla alınabilmektedir.
Evlilik Yoluyla Türk Vatandaşlığı Ne Kadar Sürede Alınır? Valiliğe veya dış temsilciliklere yapılan vatandaşlık başvurusu ortalama 5-6 ay içerisinde sonuçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri