Türkiye'de yaşayan Müslümanların titizlikle baktığı cami sayısının en çok yoğun olduğu il İstanbul olarak karşımıza çıkıyor. İstanbul'u ise Konya ve Ankara takip ediyor. En az cami bulunan iller ise sırasıyla; Kilis, Yalova ve Tunceli olarak karşımıza çıkıyor.
Açıklanan rakamlara göre; Türkiye'de en çok cami bulunan iller sıralamasında İstanbul birinci sırada yer alırken, en az camiye sahip iller Tunceli, Bayburt ve Kilis oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Din İstatistikleri 2023 sonuçları bazında Türkiye'deki cami sayılarını açıkladı.
Murad tarafından 1361 yılında fethedilen şehir, İstanbul'un fethi olan 1453 yılına kadar devlete başkentlik yaptı. Başkentlik süreci şehre pek çok eser kazandırdı. 🔷 Cihan Devleti'nin 92 yıl başkentliğini yapan Edirne'de 32 adet tarihi cami bulunur.
TUNCELİ (AA - Tunceli'nin Çemişgezek ilçesine bağlı Akçapınar köyünde yapımı tamamlanan cami ibadete açıldı. Akçapınar Köyü Cami ve Kur'an Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından hayırseverlerin desteğiyle yapımı tamamlanan cami, cuma namazının ardından dualarla açıldı.
DÜNYADA EN ÇOK CAMİ HANGİ ÜLKEDE VAR
Dünyada en çok cami Endonezya'da var. Endonezyadaki cami sayısı ise 818.634 adet. Dünyada en çok cami hangi ülkede var sorusunu merak edenler için harika bir liste olan en çok cami olan ülkeler listesinde Hindistan ikinci sırada yer alıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir.
Raporda, 2010'da 2 bin 106 olan ülke genelindeki cami sayısının yüzde 31 artışla 2020'de 2 bin 769'a ulaştığı kaydedilerek, artıştaki ana sebebin ABD'deki Müslüman nüfusun göç ve doğumlarla çoğalması olduğu ifade edildi.
Nüfusun büyük çoğunluğu Alevi inanışına bağlıdır. Nüfusun tamamına yakını Türkçe konuşmaktadır. Türkçenin yanı sıra günlük hayatta Zazaca (Kırmanci, Kırmançki, Dımili, Dımılki ve Zazaki olarak da bilinir) ve Kürtçe (Kurmanci) konuşulmaktadır.
Tunceli 120, Yalova 155 ve Kilis ise 213 cami sayısıyla en az cami bulunan iller oldu. Çıkartılan bu haritada Hatay'da 982 cami olduğu görünüyor.
II. Yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus (117-138) tarafından yeniden kurulunca, onun adına izafeten şehre Hadrianopolis adı verilmiştir. İslâm kaynaklarında ise Hadrianopolis, "Edrenos" ve Edrenabolu" olarak kaydedilmiştir. Fethi hazırlıkları ve planları Edirne sarayında yapılmıştır.
Konya, istatistiksel verilere göre sayıca en çok camiye sahip iller arasında başlarda yer almaktadır. Büyük şehirler arasında yapılan sıralamada (1997 rakamlarına göre) 2664 cami sayısı ile birinci sıradadır.
Diyanet İşleri Başkanlığı verilerine göre Konya'daki cami sayısı 3,115 olarak belirlendi. Diyanet İşleri Başkanlığı istatistiklerine göre, Türkiye'de 84 bin 684 cami bulunuyor. Listede birinci sıra 3 bin 269 sayısı ile İstanbul'da. Konya'da ise 3 bin 115 tane cami var.
Türkiye'nin en büyük camisi olan Büyük Çamlıca Camii'nin üç şerefeli 4 minaresi Malazgirt Zaferi'ne ithafen 107,1 metre, iki şerefeli 2 minaresi ise 90 metre yüksekliğinde. Caminin 72 metre yükseklikteki ana kubbesi Türkiye'de yaşayan 72 milleti, 34 metre çapındaki kubbesi ise İstanbul'u simgeliyor.
Türkiye'de en fazla cami bulunan şehir 3 bin 499 ile İstanbul olurken, en fazla yerleşim yerine sahip olan Sivas´ta bulunan cami sayısı ise bin 362 olarak açıklandı. 2019 yılı sonu itibariyle en fazla caminin bulunduğu şehir 3 bin 499 ile İstanbul oldu.
Ülke genelindeki toplam cami sayısı, 89.817 olarak açıklandı. Şanlıurfa'da ise bu sayı 2.107 adete ulaşıyor.
Türkiye'de 89 bin 445, Erzurum'da ise bin 618 caminin Müslümanlara hizmet verdiği bildirildi. TÜİK Din istatistikleri 2020 sonuçları bazında, 2019 yılına göre Türkiye'de cami sayısı yüzde 0.20'lik artışla 89 bin 259'dan 89 bin 445; Erzurum'da yüzde 0,62'lik artış ile bin 608'den bin 618'e yükseldi.
İstanbul Müftülüğü'nün verilerine göre, İstanbul'da toplam 3 bin 469 cami bulunuyor. Kent genelinde cami sayısına bakıldığında ilk sırada 343 camiyle Fatih ilçesi bulunuyor. Fatih'i sırasıyla 192 camiyle Üsküdar, 143 camiyle Pendik, 142 camiyle Ümraniye, 136 camiyle Beykoz ve 129 ile Arnavutköy takip ediyor.
Tunceli Alevileri
Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir. Tunceli ve çevre illerinde yaşayan Zaza (özellikle), Türk ve Kürt Aleviler, yörenin tarihsel isminden gelen bir tabirle Dersim Alevileri olarak adlandırılır.
Bugün Anadolu coğrafyasına yerleşen Aleviler Kızılbaş Türk soyludur. Aleviler dış evlilik yapmamışlardır ve Alevilere en çok düşman olan Şafi Kürt ve Zaza halkıdır. Bugün kendisine Alevi Kürt veya Zaza olduğunu söyleyenler Osmanlı Yavuz politikası ile özünü unutturulan Öz Türklerdir.
İlk olarak cevabı vereyim: Sivasın yerlileri tümüyle Türk olup meshep farklılıkları vardır Sunni ve Alevi. Yinede Sunni ortalaması ezici üstünlüktür. Son yıllardaki doğudan işçi göçlerinden Sivas'da payına düşeni aldı belki %5 falan Kürt vardır yoktur.
Azerbaycan 20 yıl önce bağımsızlığına kavuştuğunda ülkede 20 cami vardı. Bugün, 1500'ü faal, 1700 cami var. Türbeler, tekkeler, medreseler var.
Fransa'da toplam 2 bin 620 cami bulunuyor.
Merhum Mohamed Abdulkhaliq Gargash Camii, Birleşik Arap Emirlikleri'nde bir kadın mimar tarafından tasarlanan ilk camilerden biri olma özelliğini de taşıyor. Projenin çıkış noktası, Dubai'nin endüstriyel kalbi olan Al Quoz semti sakinlerine hitap eden minimum sakin ve manevi bir ibadet alanı inşa etmek olmuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri