Bira ilk sırada 2021'de miktar olarak en fazla tüketim 943 milyon 575 bin 646 litre ile bira grubunda yaşanırken viski tüketimi 2020'ye göre yüzde 46 artışla 19 milyon 910 bin litreye, rakı satışı da yüzde 23 artışla 37 milyon 472 litreye çıktı.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) "Bir Bakışta Sağlık Avrupa 2012" adlı raporuna göre 1980-2010 yılları arasında Türkiye'de alkollü içecek tüketimi yüzde 17 azaldı. Türkiye'de tüketilen içkilerin yüzde 60'ı bira, yüzde 35'i ispirtolu içkiler ve yüzde 5'i şaraptan oluşmaktadır.
Etil alkol, içkinin temel maddesi. Zaman zaman başka amaçlarla da, örneğin sanayide de kullanılıyor. Yani pahalı ve tehlike seviyesi biraz daha düşük. Metil alkol ise, ucuz, insan sağlığı için ise tamamen zararlı.
Sert biralarda bu oran %12'ye ulaşır. Viski % 43, konyak %40, votka % 40-45, rakı,rom %45-50, likör % 24-60,brendi %50 Cin % 47 oranında alkol içerir. Alkollü içeceklerin birer porsiyonları içki türüne göre değişir.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD), alkol tüketiminin en fazla olduğu ülkeleri belirledi. Listenin ilk sırasında yılda kişi başı ortalama 12,3 litre alkol tüketilen Litvanya geliyor. Avusturya (11,8 litre), Fransa (11,7 litre), Çek Cumhuriyeti (11,6 litre) ve Lüksemburg (11,3 litre) ilk beşteki diğer ülkeler.
İlgili 35 soru bulundu
- Dr. Başak: Her gün düşük dozlarla içmek veya 40 yılda bir sarhoş olmak sizin alkolik olduğunuzu göstermez.
En çok Estonya, en az Endonezya
Rapora göre kişi başına alkol tüketimi sıralamasında Estonya 11 litre ile başı çekerken, Endonezya 0'a yakın oranıyla listenin sonunda yer alıyor.
Uzmanlar tarafından yapılan bir araştırmaya göre, günde bir veya iki kadeh şarap içen kadınların diğer kadınlara oranla cinsel arzularının daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Listenin 2. sırasında ise Küba yapımı bir rom bulunuyor. %74 alkol oranıyla Coruba Rom genellikle ada ülkelerinde üretilmesi ile bilinir. Satışı birçok ülkede olduğu gibi Türkiye'de de yasak olan absent %75 alkol oranıyla en üst sırada bulunuyor.
Bir bira içtikten sonra beklenebilecek promil değeri, bira tipine, hacmine ve alkol oranına bağlı olarak değişir. Ortalama bir bira (330 ml ve %5 alkol oranı) tüketildiğinde, bir erkek için yaklaşık 0.2-0.3 promil, bir kadın için ise yaklaşık 0.3-0.4 promil artış yaşanabilir.
Bütün alkollü içkiler kokar. En az kokan cin ve vodka.
21 ülkeden 30 bin katılımcıyla yapılan araştırmaya göre, yüksek alkollü içkiler insanı öfkeli ve ağlamaklı yapabiliyor. Sert içkiler, insanların kendilerini daha çekici hissetmelerini de sağlıyor. Rahatlatıcı içkiler ise kırmızı şarap ve bira.
'KIRMIZI ŞARAP VE BİRA, GEVŞEME VE YORGUNLUK HİSSİ VERİYOR'
Örneğin, kırmızı şarap ve bira tüketen insanlar, bu içkilerin gevşeme ve yorgunluk hissi verdiğini belirtirken, daha sert içkileri sevenler, içince kendilerini daha 'dolu' ve karşı cins için çekici hissettiklerini anlattı.
Türklerin en çok tükettiği içeceğin ayran ya da rakı olmadığı ortaya çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın “Milli içki bira değil, ayran” açıklaması ile yeni bir tartışma başlarken, Türk halkının açık ara 'kolakolik' olduğu ortaya çıktı. Çünkü Türk halkı yılda 2.6 milyar litre kola tüketiyor.
Ülkemizde en çok alkol tüketilen iller sırasıyla Edirne, Muğla, Kırklareli, Tekirdağ, Tunceli ve Aydın'dır. Üç büyük şehir içerisinde en fazla alkol tüketilen il ise İzmir'dir. Onu takip eden ikinci büyük şehir Ankara'dır.
En yüksek alkol kullanımı yüzde 20 ile Batı Marmara Bölgesi'nde. Ege ve İstanbul ise sırasıyla yüzde 18,8 ve yüzde 17,6'lık oranlarla ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. En düşük alkol tüketimi ise sırasıyla Güneydoğu Anadolu (yüzde 4,7), Ortadoğu Anadolu (yüzde 5,5) ve Orta Anadolu'da (yüzde 6,8).
En hızlı sarhoş eden içkilerin İspanyol şarabı Şeri ve Porto şarabı olduğunu söyleyen İngiliz profesör, bu iki içkiyi öne çıkaran en önemli özelliğin hızlı emilim ve nispeten yüksek alkol oranı (yüzde 20) olduğunu kaydetti.
Alkol (etil alkol) Kaynakları
Bağışıklık sistemini zayıflatır, sarhoş eder, %15'in üzerinde ise toksik ve hatta ölüm riski söz konusu olabilir (Elgün, 2019).
Yarım litre birada 180 kalori vardır. Bu bir kadeh şarabın içerdiği kaloriden yüzde 50 daha fazladır. Orta derecede içki içenler açısından ise aradaki fark önemsenmeyecek kadar azdır. Bir araştırmada bira ve şarap içenlerin orta vadede kilo almadığı görülmüştü.
Alkol alıp ilişkiye girme: Kişinin alkolle sarhoş olması ilişki için yeterli olmayacak tam aksine cinsellikten soğutabilecek ve ayrıca kişinin dini inançlarını rencide edebilecektir. Ayrıca her cinsel ilişki öncesi alkol almak kişiyi alkol bağımlısı haile getirebilir.
Sizin tercihiniz nedir? Bilimsel verilere dayanarak, seksten önce alkol alan kadınların daha geç ve zor orgazm oldukları kanıtlanmıştır.
Alkol: Kadının içtiği Alkol miktarı arttıkça çocuk sahibi olması zorlaşır. Alkol yumurtlamayı, yumurtanın fallop tüplerinde taşınmasını ve embriyonun rahme tutunmasını engelleyerek gebeliği önler. Erkeklerde alkol sperm sayısı ve normal yapıdaki sperm oranı azalır.
AB'de 100 Euro olan içki Türkiye'de 163 Euro
Türkiye bu alanda 37 Avrupa ülkesi içinde beşinci sırada bulunuyor. En pahalı içki 268 endeks puanı ile İzlanda'da. En ucuz ise 72 puan ile Kuzey Makedonya ve Bosna-Hersek'te.
İlk Bira Yapımı
Dünyanın ilk birası (kui olarak bilinen) Antik Çin halkı tarafından MÖ 7000 yılı civarında yapılmıştır. Gelgelelim Batıda, şu anda bira mayalama olarak bilinen işlem, Mezopotamya'da günümüzde İran'da bulunan Godin Tepe yerleşiminde MÖ 3500-3100 yılları arasında başlamıştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri