Muhammed'in (sav) herhangi bir şeye sevindiği zaman ya da sevinçli bir haber aldığı zaman Allah'a teşekkür etmek için şükür secdesi yaptığı rivayet edilmektedir. Şükür secdesinin abdest alarak yapılacağı konusunda herhangi bir hadis mevcut olmamaktadır.
Bir nimete kavuşma veya bir sıkıntı ve musibetten kurtulma durumunda Allah'a karşı şükran ifadesi olarak yapılan secdeye "şükür secdesi" denir.
Şükür secdesi şöyle yapılır: Kıbleye dönerek tekbir alıp secdeye varılır, secdede iken tesbîhâtta bulunduktan sonra Allah'a hamd ve şükredilip yine tekbir alarak ayağa kalkılır (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/119).
398- Bir nimetin yüz göstermesi ve bir musibetin kalkması gibi bir sebeb olmaksızın yapılacak şükür secdeleri ne bir sünnettir, ne de mekruhtur. Fakat namaz bittikten sonra bu şekilde secde yapılması mekruhtur. Çünkü bunu da, namazın vaciblerinden veya sünnetlerinden sanacak kimseler bulunabilir.
Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya diyerek niyet edilmektedir. Daha sonra Allahu Ekber denilerek tekbir alınır ardından Subhaneke okunur ve besmele çekilir.
İlgili 34 soru bulundu
Secdede üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" denir. Ayağa kalkarak kıyama durulur. Besmele çekildikten sonra Fatiha suresi okunur.
Şâfiî ve Hanbelî mezheplerindeki hâkim görüşe göre şükür secdesi sünnet, Hanefî mezhebine göre ise müstehaptır.
Buna göre âdet hâlinde olan bir kadın şükür secdesi yapamaz.
Sehiv secdesi, sadece farz ve vacip namazlarının sonunda yapılmaktadır. Namaz kılarken bazen dalgınlığa bağlı olarak namazda tekrarlama ve gecikme meydana gelebilir. Böyle durumlarda namazın sonunda sehiv secdesi yapılması gerekmektedir.
Tilavet secdesi yapacak kişi, ellerini kaldırmadan doğrudan doğruya 'Allahu ekber' diyerek bir kere secdeye gidip üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine 'Allahu ekber' diyerek secdeden kalkar. Böylece tilavet secdesi tamamlanmış olur. Yani tilavet secdesinden sonra teşehhüt miktarı oturmak ve selam yoktur.
Kerahet vaktinde okunan bir secde ayetinden dolayı secde yapılabilir. Ancak kerahet vaktinden sonraya bırakmak daha faziletlidir. Yine kerahet vakitlerinden birinde hazırlanmış olan bir cenazenin namazı o vakitte kılınabilir.
Değerli kardeşimiz, - Şükür secdesi, bir nimete kavuşulması veya bir musibet geçirilmesi sebebiyle yapılan secdeye denir. Şükür secdesi şu şekilde yapılır: Abdest alınır, kıbleye dönülür, tekbir alınır ve secdeye gidilir, secdede üç defa "sübhâne Rabbiye'l'a'lâ" denir, sonra "Allahü ekber" denir ve ayağa kalkılır.
Mevlid Kandili 25 Eylül 2023 Salı günü islam aleminde kutlanıyor. Kandil gecesinde ibadet etmek isteyen kişiler namaz kılacak. Şükür namazı da bu önemli gecede kılınan namazlardan biridir. Aynı zamanda Şükür namazı bir nimete kavuşan ya da bir musibetten kurtulan Müslümanların kılmak istediği namazdır.
Şükür Duası Arapça Okunuşu
Allahümme inni es'elüke min hayri ma seeleke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve'neuzü bike min şerri meste'azeke minhü nebiyyüke Muhammedün. Ve ente'l müstean ve aleyke'l belağ ve la havle ve la kuvvete illa billah.
Şükür namazının ne zaman kılınacağı ile ilgili herhangi bir kriter bulunmasa da kılınması sırasında kerahat vakitler önemlidir. Kerahat vakitleri dışında şükür namazı istenildiği zaman kılınabilir.
Türkçe'de Allah'a karşı minnettarlık için şükür, insanlara karşı minnettarlık için teşekkür kelimeleri kullanılır. Şükrün karşıtı küfrdür (küfrân) (nimeti inkâr etme, nankörlük).
Namazda farzla ilgili yapılan hatalardan, namaz içinde kazası mümkün olanlar kaza edilir. Sonra sehiv secdesi yapılır. Namaz içinde kazası mümkün olmayan hatalar, namazı ifsad ederler. Bu durumda namaz yeniden kılınır.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Sehiv secdesi, İslami ibadetlerden olan namazın hatalı kılınması durumunda, hatanın düzeltilmesi için son rekatta yapılan secdedir. Namaz esnasında hatalı olan kısım fark edilirse yapılır. İslam dininin Hanefi mezhebine göre vaciptir. Sehiv Secdesi kelime anlamı olarak; unutma, yanılma ve dalgınlıktır.
Şükür namazı kerahat vakitleri dışında yani güneşin doğuş ve batış zamanlarına yakın zamanlarda kılınmaması uygun görülmüştür. Alimler kerahat vaktinde namaz kılmayı caiz saymamaktadır. Kerahat vakitleri dışında her zaman şükür namazı kılmak mümkündür.
Cünüp iken ya da abdestsizken secde ayetlerini duyana da secde temizlenince gerekir. Hayızlı iken duyana sonradan secde yapması gerekmez.
Bu namazın dini bir gereklilik olduğu inancı veya kaanati yanlıştır. Ancak kişi nafile namaz kılınması mekruh olmayan bir vakitte, sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabilir. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah'ın verdiği nimete şükür olarak namaz kılabilir.
Şükür namazı 2 rekattır. Namazı kılmaya başlarken niyet etmek gerekiyor. Niyet ettim Allah rızası için iki rekat şükür namazı kılmaya' şeklinde niyet edilir. Şükür namazı istenilen vakitte kılınır. 2 rekat namaz kılındıktan sonra bolca dua edebilirsiniz.
1240- Bir secde ile teşehhüt unutulursa, unutulan teşehhüt için iki Sahiv secdesi yapılmalıdır. Unutulan secde için sehiv secdesi yapmak daha iyi olmakla beraber gerekli değildir.
ŞÜKÜR NAMAZI KAÇ REKATTIR? Şükür namazı iki rekat olarak kılınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri