Dağılım. Türkiye'nin 60 bin üzerindeki Ermeni nüfusunun yaklaşık 50 bini İstanbul'da yaşamaktadır. Bu topluluğun 30 bini ise sadece tek bir ilçede, Bakırköy'de yaşamaktadır. Bakırköy dışında Ermenilerin çoğunlukta olduğu diğer yerler ise; Kurtuluş, Samatya (Koca Mustafa Paşa) ve Yeşilköydür.
Genel olarak dünyada yaşayan 10.297.770 Ermeni'nin 8.140.500'ü Ermenistan ve Artsakh (Dağlık Karabağ) dışında yaşıyor. En büyük Ermeni cemaatleri Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Fransa, İran, Suriye, Lübnan ve Arjantin'de.
Osmanlı Devleti kuruluş döneminde Ermeniler, genellikle Çukurova, Doğu Anadolu Bölgesi ile Kafkasya bölgelerinde bulunan beyliklerin egemenliği altında yaşamışlardır. Bursa'nın başkent olduğu dönemde Ermeni ruhani reisliği başkente alınmıştır.
Bu sebeple Ermeniler; etnik köken itibariyle Balkanlardan gelen Armenlere, Nuh Peygamberin torunu Hayk'a, Urartulara, Hititlilere, Frigyalılara dayandırılmakta, hatta Ermenilerin aslen Türk kökenli oldukları iddia edilmektedir.
Türkiye'deki Ermenileri üç gruba ayırıyorum. Elbette bunların alt grupları da var. İlki Türkiye'de özellikle de İstanbul'da yaşayan geleneksel Ermeni toplumu veya Hıristiyan Ermeniler. Türkiye'de dini azınlıklar var, Lozan antlaşmasına göre Türkiye'de yaşayan dini azınlıkları azınlık olarak kabul ediliyor.
İlgili 35 soru bulundu
Hemşinliler (Ermenice: Համշենցիներ Hamşentsiner, Rusça: Амшенцы Amşentsı), yoğun yaşadıkları yerler Türkiye'nin Rize ve Artvin'in Hopa ve Kemalpaşa ilçeleri Trabzon Araklı Sürmene ilçelerinde olan, nüfusu yaklaşık iki yüz bin kişiden oluşan ve Hemşince veya Türkçe ana dilli etnik gruptur.
"TUNCELİ'NİN YÜZDE 90'I ERMENİDİR"
Diğer tarafta Musa Dağı'nın geniş etekleri yayılıyor. Burası "Türkiye'nin tek Ermeni köyü" Vakıflı Köyü. Hatay'a bağlı köy, Osmanlı İmparatorluğu öncesinden bugüne yüzlerce yıl Ermenilerine ev sahipliği yapmış.
Başkent. Erivan, 1918'de Birinci Cumhuriyet'in kuruluşundan beri Ermenistan'ın başkentidir.
Türkiye'nin 60 bin üzerindeki Ermeni nüfusunun yaklaşık 50 bini İstanbul'da yaşamaktadır. Bu topluluğun 30 bini ise sadece tek bir ilçede, Bakırköy'de yaşamaktadır.
Bu kategori köken olarak kısmen Ermeni ya da başka ülkelerden gelen Ermeni kökenli Türk vatandaşlarını kapsamaktadır.
Bir kısım tarihçiler Ermenilerin kökenini Urartular'a dayandırırken bir kısmı Ermeniterin bir turan ırkı olduAunuiddia etmektedirler. Bir kısım tarihçiler ise. Ermenilerin Balkan kökenli ve Trak-Prig soyuna ait olduklarını söylerler.
Doğu Ermenice Ermenistan'ın resmî dilidir ve Eski Sovyet ülkelerinde genelde Doğu Ermenice kullanılır. Türkiye'de ve Batı Ermeni diasporası'nda ise Batı Ermenice kullanılır.
Ermenistan dahil herhangi bir ülke tarafından tanınmaktadır. Resmi olmayan kaynaklar, Dağlık Karabağ dışındaki Azerbaycan topraklarında yaşayan Ermenilerin sayısının 2.000 ila 3.000 arasında olduğunu ve neredeyse sadece Azerbaycanlılarla evli veya karışık Ermeni-Azerbaycan kökenli kişileri içerdiğini tahmin etmektedir.
Erzurum'un en geniş Ermeni yerleşim yerlerinden biri de Muş sınırındaki Hınıs. Hınıs girişinde Kürtçe Türkçe hoş geldiniz tabelası karşılıyor gelenleri. Hınıs'ta bulunan Ermeni köylerinde ayakta kalabilenlerin sayısı ise çok az. Bunlardan biri Arus köyü.
Tarihsel olarak baktığımızda ise; Hemşinliler, Hemşin bölgesinde yaşayan ve Osmanlı döneminde, 1700'li yıllarda Müslümanlaşmış bir Ermeni topluluğu olarak tarif ediliyor.
Hemşince (Ermenice: Հոմշեցի Homşetsi, ya da kendi dilinde Homşetsi lizu "Hemşin Dili"), arkaik bir Ermenice lehçesi olup Batı Ermenice (Anadolu ağzı) içerisinde değerlendirilir. Doğu Karadeniz'de kendilerini Hemşinliler olarak adlandıran kişilerce konuşulur.
Rize'de Lazlar'ın çoğunluk olduğu ilçeler Fındıklı, Ardeşen, Hemşin ve Pazar ilçeleridir. Pazar ilçesinin eski adı Atina'dır. Ayrıca en kalabalık Laz nüfusuna sahip ilçe Ardeşen'dir. Hemşinlilerinçoğunluk olduğu tek ilçe Çamlıhemşin ilçesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri