2019 verilerine göre ülkemizde yaklaşık 84.684 cami vardır. AKP hükümeti tarafından hazırlanan 14.11.2019 tarihli 75718882-216-E.716418 sayılı “Cami hizmetlerinde verimliliğin artırılması” genelgesiyle, ezan sesinin 70 ile 85 desibel arasında tutulmasına karar verilmiştir.
Macaristan'ın güneyindeki Asotthalom kentinde cami ve minare yapımı, ezan okunması, burka ve burkini giyilmesi yasaklandı.
Cevap: Farz namazlar için şer'an belirlenmiş olan ezanda önceden kaydedilmiş ses kaydından ezan okunması yeterli değildir. Bilakis vacip olan müezzinin namaz için ezanı bizzat kendisinin okumasıdır. Çünkü Hz. Peygamber'in (s.a.v.) ezan okumakla ilgili emri sabittir.
Almanya'da en eskisi 1984 yılından itibaren olmak üzere yaklaşık 30 camide ezan okunuyor.
İlgili 18 soru bulundu
Yazar Mustafa Armağan, Türkiye'de ezanın 1932 yılında yasaklandığını ve Hatay'ın Türkiye'ye katılımıyla birlikte orada da Türkçe ezan okutulduğunu ifade etti. Armağan, Suriye'de ise ezanın Arapça okunmaya devam ettiğini belirtti.
Bu itibarla ses sistemlerinin kullanımında aşağıdaki hususlara riayet edilecektir. 1- Ezan ve salâ okunurken (minareden vb.) kullanılan cihazların ses düzeyinin ortalama 70-85 dB (desibel) arasında uygun bir seviyede tutulmasına özen gösterilecektir.
Hoparlörle ezan okumak caiz midir? Ezan okumaktan maksat, namaz vaktinin girdiğini duyurmak ve müslümanları cemaate davet etmektir. Bu vesileyle ezanın bilinen sözlerini muhafaza etmek kaydıyla bu ilan ve davetin, hoparlörle veya hoparlörsüz yapılması arasında dini açıdan herhangi bir fark bulunmamaktadır.
Burçak, Arapça ezan okunmasını yasaklayan kanunun Atatürk döneminde çıkarılmadığını, Atatürk'ün ezanın ve kametin Arapça okunmasını Diyanet İşleri Başkanlığının 18 Temmuz 1932 tarihli bir tamimi ile yasaklattığını, fakat bu alanda, şapka işinde ve diğer inkılap konularında olduğu gibi, bir kanun çıkartmadığını ifade ...
Emrin hükmü, ister farz olsun ister sünnet olsun, ezanı duyan her Müslüman namaz kılma gibi bir mazereti yoksa müezzine katılır ve ezanın bitiminde ezan duasını okur. Dolayısıyla ezan okunurken Kur'an okunmaz, vaaz edilmez, selâm verilip alınmaz, konuşulmaz, müzik çalınmaz.
Ancak genel bir kural olarak şunu söyleyebiliriz: İslam dininin en büyük bir şeairi olan Ezan okunurken tahkir için yani ezanı basit göstermek için, kişinin konuşmasının tonunun yükseltmesi, gürültü çıkarması veya müzikle cevap verir gibi onu seslendirmesi, günahın ötesinde dini bir risk taşır.
Sabah ezanı da imsak vaktinin başlamasıyla birlikte okunmaktadır. Bundan dolayı ezanın okunmaya başlaması ile birlikte yeme ve içmeyi terk etmesinin gerekliliği söz konusudur. Ezan okunmaya başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak su içilmemelidir.
İran'da ezan sesi duymak da mümkün değil. Çünkü, hoparlörle ezan okumak yasak. İran halkı, ''çok fazla gürültü oluyor, rahatsızlık veriyor'' gerekçesiyle hoparlöre karşı çıktığı için bu karar alınmış. Bu yüzden ezan çıplak sesle okunuyor ve İran gibi bir ülkede ezan sesi duymamak insanı şaşırtıyor.''
ABD'nin Minnesota eyaletindeki Minneapolis şehrinde, yıl boyunca ezanın günde beş defa hoparlörle açıktan okunmasına izin verildi. Minneapolis Belediye Meclisi, ülke tarihinde ilk defa büyük bir şehirde ezanın günde beş kez halka açık şekilde okunmasına oy birliğiyle karar verdi.
Ülkede bazı vatandaşların şikayeti üzerine ezanın artık hoparlörlerden okunması yasaklandı. Azerbaycan ilginç bir karara imza attı. Büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkede ezanın hoparlörlerden okunmaması yönünde karar alındı. İmam ve müezzinlerin artık ezanı çıplak sesle okuyacağı belirtildi.
Ezanı dinleyip ezan bittikten sonra namaz kılmak en güzeli ve doğru olanıdır. Ancak ezan okunduğu an vakit girmiş sayılır ve kılınan namaz kabul olunur. Vakit girdikten sonra ezan okunmadan ya da ezan okunurken kılınan namaz geçerlidir.
Eğer kasetten dinliyorsak, bununla namaz olmaz; bu doğrudur. Ancak mikrofondan çıkan ses tamamen canlı olarak konuşan müezzin ve imamın sesi olduğu için, namazımıza ve ezanımıza hiçbir zararı yoktur.
Ezanı dinlemek sünnettir.
Bu bakımdan ezan okunurken artık dünya işlerini bir tarafa bırakıp Allah'a ve O'na ibâdete yönelmek gerekir. Ezana karşı saygısızlık, dine ve Allah'a saygısızlığı ifade eder.
Genel bir ortalama baz alındığında, her bölgede okunan ezanlar 3 ile 5 dakika arasında sürebiliyor. Bazı bölgelerde 3 dakika da tamamlanırken, bazı bölgelerde ise 5 dakikaya kadar çıkabiliyor.
Ezan okunurken müzik dinlemek günah değildir. Müziğin sesini kısmak sadece bir saygıdır. Nasıl ki büyüklerinin yanında bacak bacak üstüne atmak günah değilse ezan okunurken müzik dinlemek de günah değil.
Ezan her yerde "günde 5 vakit." Ama İran'da farklı. Sadece sabah, öğle ve akşam ezan okunuyor. Ezan'dan önce de Kuran okunuyor. Namaza gelince "her yerde olduğu gibi, yine 5 vakit." İran'da farklılık "ikindi ve yatsı ezanlarının okunmayışı."
Kamçatka'da başlayan sabah ezanı, sırayla bütün ülkelere uğruyor, meridyenlerde konaklıyor, şehirlerde minareler arıyor kendine. Buhara, İsfahan, Şam, Mekke, Medine, Urfa, İstanbul gür sesli müezzinlerini ezanla buluşturuyor şerefelerde.
İsveç'te ilk ezan 5 yıl önce okundu
İsveç'te hoparlörden ezan ilk kez beş yıl önce Stockholm'ün Botkyrka ilçesindeki Fittja Mahallesi'nde bulunan Fittja Ulu Camisi'nde okundu. Camide 2013 yılından bu yana sadece cuma günleri namazdan önce hoparlörle ezan okunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri