Polis, silahlı icra ve inzibat kuvveti olup üniformalı ve sivil olmak üzere iki kısımdır.
Madde 5 – Üniformalı polis; vasıtalı ve vasıtasız kısımlara ayrılır. Vasıtalı polis; atlı, bisikletli, motörlü ve canlı, cansız diğer vasıtalarla teçhiz edilen kısımdır. Madde 6 – Sivil polis; her nevi emniyet hizmetinde üniformasız çalıştırılan kısımdır.
Eurostat'a göre 2021 yılında Türkiye'de polis sayısı 475 bin idi. Bu sayı 2009'da 368 bin; 2016'da 364 bin idi. Türkiye'deki polis sayısı 2016-2021 dönemini kapsayan son 5 yılda yüzde 31 artış gösterdi.
İlgili 31 soru bulundu
Eğitim-öğretim ortamlarının güvenliğini sağlamak, Çocukların yoğun olarak bulunduğu yerlerin denetimini yapmak, Çocuk suçluluğu ve mağduriyetinin nedenlerini araştırarak gerekli çalışmaları yapmak, Çocukları her türlü zararlı ve tehlikeli alışkanlıklardan korumak.
En çok polis İstanbul'da, en az polis ise Bayburt'ta bulunuyor. 81 il'de toplam 216 bin 341 polisin görev yaptığı belirlendi. Emniyet Genel Müdürlüğü, il il polis ve polise tabi nüfus sayısını bir haritada topladı. Megakent İstanbul, 37 bin 979 polisle ilk sırada yer alıyor.
Yunus polis maaşı 2022: 13.125,00 TL – 13.950,00 TL.
Türk polis teşkilatında, amirlik sıralaması şu şekildedir: Emniyet Genel Müdürü, Genel Müdür Yardımcısı, İl Emniyet Müdürü, Emniyet Müdürü, Başkomiser, Komiser, Başpolis Memuru, Polis Memuru ve Çarşı ve Mahalle Bekçisi. “Büyük Başkomiser” terimi ise amirlik sıralamasında yer almaz.
POLİS MAAŞI 8/1 VE 11/1 NE DEMEK? Genel olarak memurlar göreve 9'un 1'den başlarlar. Sonrasında 9'ın 2'si, 9'un 3'ü ve devamında 8'in 1'i olarak devam ederler. Bu göstergenin yazılışı ise 9/1, 9/2, 9/3, 8/1 olarak ifade edilir.
Ülkemizde bulunan bu merkezler; Polis Meslek Eğitim Merkezleri (POMEM) (Polis yetiştirir ve 6 ay eğitim verilir.) Polis Meslek Yüksekokulları (PMYO) (Polis yetiştirir ve 2 yıl eğitim verilir.) Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) (Komiser yetiştirir ve 11 ay eğitim verilir.)
Jandarmanın genel olarak görev ve sorumluluk alanı; Polis görev sahası dışı olup, bu alanlar il ve ilçe belediye hudutları haricinde kalan veya polis teşkilatı bulunmayan yerlerdir.
Türkiye'de polis teşkilatı hiyerarşik bir rütbe yapısı şeklinde örgütlenmiştir. En üst kademede Genel Komiser bulunurken, bunu Genel Komiser Yardımcıları, Bölge Müdürleri ve İl Emniyet Müdürleri takip eder.
Önlisans (2 yıllık) veya lisans(4 yıllık) mezunu olmak kaydıyla ÖSYM tarafından her yıl yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan İçişleri Bakanlığının belirlediği taban puanını alabilen herkes kanunda sayılan şartları da sağlaması halinde POMEM'e başvurarak polis olabilmektedir.
Türkiye'de polis memurlarının maaşı, rütbe, hizmet yılı, eğitim durumu, görev yaptıkları bölge ve alınan ek ödemeler gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. 2023 yılı itibariyle, Polis Meslek Yüksekokulu'ndan mezun olan yeni bir polis memurunun maaşı 25.539 TL'dir.
Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) mezunları, Polis Memuru rütbesiyle mezun olurlar. PMYO'dan mezun olan bir kişi, ilk olarak Polis Memuru olarak göreve başlar. Daha sonra hizmet süresi, performansı ve alacağı ek eğitimlerle birlikte rütbesi yükselebilir.
Komiser olabilmek içen Polis Amirleri Eğitim Merkezi (PAEM) ile eğitime başlanmaktadır. PAEM katılım şartlarındaki yaş düzenlemesine göre 18 yaşını tamamlamış ve 30 yaşından gün almamış olmak şartıyla alımlar yapılmaktadır.
3. Sınıf Emniyet Müdürü - Vikipedi.
Emniyet Teşkilatının ihtiyacı olan polis memurlarını yetiştirmek üzere Polis Akademisine bağlı, 2 yıl süre ile ön lisans düzeyinde, parasız yatılı, üniformalı, beslenme, barınma ve sağlık giderlerinin devletçe karşılandığı mesleki eğitim-öğretim ve uygulama yapan eğitim kurumlarıdır.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra polis maaşı 18.235 liradan 29.525 liraya yükselmiş oldu.
Zam oranının %40 olması durumunda maaşı 7294 lira artacak ve 25 bin 539 lira olacak. %45 olması durumunda 8205 lira yükselerek 26 bin 441 liraya ulaşacak. %50 zam olması durumunda ise polisler Temmuz ayından itibaren 27 bin 353 lira olacak.
Yunus polis olmak isteyen bir kişi, 28 yaşını aşmamış olması gerekir. Erkeklerde, 1.75, kadınlarda 1.70 boy şartı aranır. Motosiklet sürüşü için de yeterli bazı fiziksel özelliklere sahip olmak ve sağlık bakımından herhangi bir engelin bulunmaması gerekir.
Hizmet süresi 6 yıl olan birimlerde 4 yıl, Hizmet süresi 5 yıl olan birimlerde 3 yıl, Hizmet süresi 4 yıl olan birimlerde 2 yıl, Hizmet süresi 3 ve 2 yıl olan birimlerde 2 yıl görev yapmasında durumunda ikinci şark görevini tamamlamış sayılacaktır.
Bu düzenlemeyle polisler neredeyse 3 - 5 yılda bir tayin görecek. Mevcut düzenlemede polisler şarktan sonra genellikle nüfusa kayıtlı oldukları veya ona yakın illere gelerek emekli olana kadar görevlerini burada sürdürür, bir nevi yerleşik yaşama geçerdi. Şimdi bu İstanbul, İzmir ve Ankara ile sınırlandırılıyor.
T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri