Avrupa Birliği üyesi ülkelerin dahil olduğu Schengen Bölgesi'nde 1 yıl gibi uzun sürelerle vize alan ve bu vize ile giriş yapanlar, daha sonraki süreçte araç ile giriş yaparken herhangi bir sorun yaşamamaktadır.
Avrupa ülkeleriyle yapılan Viyana Antlaşması'na göre, artık çipli ehliyetiniz (uluslararası ehliyet de hala geçerli ama çok masraflı olduğundan tercih edilmiyor), Schengen vizeniz ve uluslararası geçerliliği olan trafik sigortanız (green card) ile yurt dışına çıkış yapabiliyorsunuz.
Kendi arabası ile Avrupa turu yapmak isteyen sürücülerin, yurt dışına araç çıkarma vekaletnamesi almaları gerekmemektedir. Araç sürücüsünün çipli ehliyeti veya uluslararası ehliyetini, Schengen vizesini ve yeşil kartını yanında bulundurması, arabayla Avrupa turu yapmak için yeterlidir.
Özel aracınızla yurt dışına çıkmak için pasaport, Schengen vizesi, aracın ruhsatı, yeşil kart sigortası, seyahat sigortası poliçesi gibi belgeleriniz de hazır olmalı. Ayrıca pasaport bitiş süreci vize bitiş süresinden önce sonlanıyorsa seyahatinizi planlamadan pasaport yenileme işleminizi yapmalısınız.
Arabayla avrupa turu için Schengen vizesi almak isteyen kişilerin konsolosluk ya da yetkili başvuru merkezlerine başvurmaları gerekmektedir. Schengen vizesi, hamillerine Schengen bölgesine üye olan Avrupa ülkelerine, 180 günlük dönem içinde 90 güne kadar seyahat etme hakkı sunan kısa süreli (C tipi) bir vize türüdür.
İlgili 39 soru bulundu
Bu konuda bu ülkeler gümrük kapılarında sorun çıkarmıyor. Aslında hukuki olarak da bir vizeyle diğer ülkelere girip hakkınız var ancak örneğin ülkeler arası karayolu ya da tren yoluyla giderseniz sorun olmaz. Çünkü Avrupa Birliği'nden sonra bu sınır kapılarının çoğundan serbestçe giriş yapılıyor.
Arabayla Avrupa turu için sınır geçişinde dilerseniz Bulgaristan kapısını da tercih edebilirsiniz. Burada sınır kontrollerinden geçtikten sonra Romanya ve Macaristan üzerinden Avrupa içlerine ilerleyip, Schengen bölgesinden çıkış yapmadan rotanızı oluşturabilirsiniz.
Araç Türkiye'ye girdiği andan itibaren 2 yıl boyunca Türkiye'de kalabilir. 2 yıl sonunda tekrar Türkiye'de kullanılabilmesi için 185 gün boyunca aracın yurt dışında kalması gerekir. 2 yıl dolduğu halde Türkiye'de kullanılan araçlar trafikten men edilir ve sahibine para cezası verilir.
❖ Türkiye'de oturma izni bulunan yabancı uyrukluların taşıtlarına 730 günü aşmamak üzere ikamet tezkeresinde belirtilen kadar süre verilir. ❖ Türkiye'de oturma izni bulunmayan yabancı uyruklu kişilere 180 günde toplam 90 gün süre verilir.
6. Schengen Bölgesi'nin tamamı bir ülke sınırı olarak görülür. Bir Schengen ülkesinden diğer 23 ülkeden birine giderken pasaport kontrolü yapılmaz. Schengen Bölgesi'ne girerken ve çıkarken yapılır.
Yabancı plakalı taşıtınızı Türkiye'de kimler kullanabilir ? Yabancı plakalı taşıtlar; Türkiye ye giriş yaparken adına kaydedilmiş olan kişinin yanı sıra, bu kişinin yurtdışında yerleşik eşi annesi babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.
Schengen vizeniz olması durumunda ya da diplomatik veya hususi pasaportunuz varsa transit vize almanıza gerek yoktur. Almanya'nın Köln/Bonn, Duesseldorf, Frankfurt/Main, Hamburg, Münih havalimanlarında uluslararası transit noktasında bekleyebilmek için transit vizeye gerek yoktur.
Kişinin Tek Tip Schengen Vizesi aldıktan sonra seyahat edebileceği ülkeler şunlardır: AVUSTURYA, BELÇİKA, ÇEK CUMHURİYETİ, HIRVATİSTAN, DANİMARKA, ESTONYA, FİNLANDİYA, FRANSA, ALMANYA, YUNANİSTAN, MACARİSTAN, İZLANDA, İTALYA, LETONYA, LİTVANYA, LÜKSEMBURG, MALTA, HOLLANDA, NORVEÇ, POLONYA, PORTEKİZ, SLOVAKYA, SLOVENYA, ...
Bu iki ülkenin başkentleri arasında yapılan bir yolculukta hususi bir araç kullanılması halinde yaklaşık olarak 30 saat sürmektedir.
Türk plakalı ve tescil belgeli araçlar 30 gün süreyle kullanılabilmekte olup, 30 gün geçince araç sahibinin taahhüdü ve gümrük makamları tarafından verilen izin belgesine göre geçici plaka ve ruhsat verilmektedir.
Cevap: Taşıtın ikamet edilen ülkede kayıtlı olması gerekir. Ancak, Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde ikamet eden kişiler ikamet yerleri dışındaki Avrupa Birliği ve Avrupa Serbest Ticaret Birliği ülkelerinde adlarına kayıtlı taşıtlarını da getirebilirler.
Yabancı plakalı araçlarını Türkiye'de kullanmak isteyenlere uygulanan 185 gün şartı, resmen kaldırıldı.
Türkiye'den karayolunu kullanarak Yunanistan'a geçmek için kullanabileceğimiz iki sınır kapısı var. Bunlar İpsala ve Pazarkule. İkisi de Edirne sınırları içerisinde yer alıyor. İpsala Sınır Kapısı, Trakya'nın Güneybatısında kalıyor.
Esasen araç muayenesi arabanın genel durumunu kontrol eder. Yani daha sağlıklı bir sürüş için ve daha sağlıklı bir yol tutuşu için araçlara muayene yapılır. Bu muayene bir sınav gibi olduğu için halk arasında vize denilmektedir. Aracın yaşına göre belli aralıklarla aracın test edilme durumudur.
Yeşil Kart Uygulamasının işleyişi için seyahat edilen ülkede Yeşil Kart Bürolarının kurulmuş olması gerekir. Bu sigortaya sahip araçlar, çıktıkları ülkede bir hasar yaşarsa Yeşil Kart Bürosu'na başvurabilir. Türkiye'de Yeşil Kart Uygulamasını yürüten kurum ise Türkiye Motorlu Taşıtlar Bürosu'dur.
Ülkemizde yurt dışından araç getirmek için herhangi bir kısıtlama yoktur. Yurt dışında ikamet eden bir kişi pasaporta işlemek şartı ile istediği kadar yabancı plakalı araçları Türkiye'ye getirebilir. Bunun için de her araca maksimum 24 ay süre verilir.
Otobüsle Büyük Avrupa Turu - Haydi Avrupa'ya tur organizasyonu ile baştan başa tüm Avrupa'yı gezebilmek için acentemizin talep ettiği ücret tüm büyük Avrupa turlarımız için 1190 Euro'dur. Mini Avrupa Turu için 850 Euro, Kuzey Avrupa Turu için ise 1390 Euro.
Taşıtla her giriş yapılmak istenildiğinde, 185 gün yurtdışında bulunma şartı gümrük idaresince kontrol edilir. 18. İki yıllık yurtta kalma süresi dolmadan çıkış yaptıysanız arta kalan süreyi kullanabilmek için yurtdışı yerleşiklik şartını sağlamanız gerekir. Sağlamıyorsanız taşıtınızın girişine izin verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri