Yaban keçisi, çengelboynuzlu dağ keçisi, karaca, kızıl geyik ve Anadolu yaban koyunu ile birlikte Ağustos ayı sonundan itibaren avına izin verilen türler arasında yer alıyor. Kararda çengelboynuzlu dağ keçisinin dişi ve erkek bireyleri için avlama izni veriliyor.
Talimata göre yaban keçisi, kızıl geyik, çengelboynuzlu dağ keçisi, karaca ve Anadolu yaban koyununu gibi hayvanların avlanmasına izin verildi.
Buna göre avlanma; tüm bölgelerimizde aynı gün 26 Ağustos 2023 (Yarın) tarihinde bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacak. Alınan karar uyarınca çarşamba, cumartesi, pazar ve resmi tatillerde av yapılabilecek.
Geyik avına sınırlı izin çıktı Bugüne kadar avı yasaklanan karaca ve kızıl geyiklerin avına, belli bölgede ve belli sayıyla olması şartıyla izin verildi. Yabancılar içinse geyik acı için bin, domuz avı için 500 dolar ücret alınacak.
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, 2021-2022 av dönemi tazminat bedellerini belirleyip açıkladı. Buna göre; yaban koyunu vurmanın cezası 267 bin, alageyik ve yaban keçisi vurmanın cezası 60 bin, boz ayı vurmanın cezası 30 bin TL olarak belirlendi.
İlgili 42 soru bulundu
vurmanın cezası 50 bin TL olarak belirlendi.
- Geyikler geviş getiren hayvanlardır. - Otçul ve memeli olan geyiklerin devasa boyutta türleri bulunabilmektedir. - Geyiklerin ömrü 30 yıl civarındadır. Dişi geyik tek doğumda bir veya iki yavru dünyaya getirmektedir.
Türkiye'de alageyiğin doğal olarak bulunduğu tek bölge olan Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, türün aynı zamanda gen merkezidir. Geyik, Anadolu tarih ve kültüründe önemli bir değere sahiptir.
2542- Eti helal olan geyik, dağ keçisi ve keklik gibi yabani hayvan veya evcil olup firar ederek yakalanması mümkün olmayan ve yabanileşen eti yenen hayvan, daha sonra açıklanacağı gibi avlanılırsa, pak ve helal olur.
Geyik eti sığır ve koyun eti gibi her türlü pişirime uygundur. Özellikle geyik eti kavurması lezzetli bulunur. Butlarını ızgarada pişirerek nefis bir ızgara keyfi yapabilirsiniz. Dilediğiniz baharatlar ile yanmaz ve yapışmaz tavanızda pirzola gibi kızartmak da bir pişirme tercihi olabilir.
Buna göre avlanma; tüm bölgelerimizde aynı gün 20 Ağustos 2022 tarihinde bıldırcın, üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı ile başlayacaktır.
“Denizlerde su ürünleri av yasağı 15 Nisan 2023 tarihinde başladı, yasak 31 Ağustos 2023 tarihinde sona erecektir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023-2024 su ürünleri av sezonu açılış programına katıldı
Türkiye'nin ilk yaban hayatı üretim istasyonu 1959'da Belgrad Ormanı'nda Bahçeköy Geyik Üretim İstasyonu adıyla kuruldu. Atatürk Orman Çiftliği'nden 3 dişi 2 erkek damızlık getirilerek üretime başlanan 104 hektarlık istasyonda, 14 erkek, 36 dişi, 3'ü bir yaş üstü 6 yavru olmak üzere 56 geyik yer alıyor.
AVI TAMAMEN YASAK OLAN TÜRLER
Tüm Türkiye genelinde avı tamamen yasak ve koruma altına türler ise şöyle: Gelincik, kokarca, porsuk, kaya sansarı, kuyruksüren, ada tavşanı memeli türler.
Türkiye`de aşırı avlanma sonucu sayıları giderek azalan ve çoğu eski beslenme alanını yitiren kızıl geyiklerin nesli, Türkiye`nin ilk üretim çiftliği olan İstanbul Belgrad ormanlarındaki Bahçeköy Yaban Hayatı Üretim İstasyonu`nda yeniden çoğaltılıyor.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
Dr. Özen, şunları kaydetti: "Türkiye'de geyik ailesine bağlı ulu geyik (kızıl geyik) ve ala geyik türleri mevcut. Her ikisinin de nesli tehlike altında bulunuyor. Yaban hayvanlarından hangi tür ortadan kaybolursa bu, insan için de bir tehlike arz eder.
Tuzak, sopa, taş veya benzeri bir şeylerle avlanan hayvan pak değil, yenilmesi de haramdır. Tüfekle avlanan hayvan ise, eğer kurşun keskin oluşu sebebiyle hayvanın vücuduna girerek onu parçalarsa, temiz ve helâldir.
Bu geyikler yaşam alanlarını aynı zamanda Asya filleri, çeşitli antilop türleri ve vahşi öküzler gibi diğer otçullarla paylaşırlar. Türkiye'de doğal olarak 5 geyik türü bulunur.
Geyiklerin erkeklerine boğa, dişisine “inek” veya çok kullanılmamakla birlikte “maral”; yavrularına "dana" denilmektedir.
Geyik yavrusuna ceylan denir. Bazı bölgelerde ceylan kelimesi yerine maral ve ahu sözcükleri de kullanılır.
Dişi bir karaca, ileride bir gün yaşadıkları ormanın kralı olacak, Bambi isimli bir geyik yavrusu doğurur. Şimdilerde bu görev Bambi'nin babasına aittir ve ormanın kralının görevi, hayvanları avcıların sebep olduğu tehlikelerden korumaktır.
Erkek geyikler (stag) genelde 70-110 cm arasında değişen, büyük ve gösterişli boynuzlara sahiptirler. Erkek geyiklerin ağırlıkları 150 ile 300 kg civarındadır.
Yapraklı çalılar ve otlar geyiklerin en sevdiği besinler arasında yer almaktadır. Geyikler sürü halinde yaşamakta olan hayvanlardır. En sevdikleri besinler ise yeşillikler ve yapraklar olarak ifade edilebilir. Geyikler mantar yemeyi de oldukça fazla severler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri