Mermer, kireçtaşı ve granit taşlarının oldukça fazla bulunduğu ve 179 ülkeye doğal taş ve mermer ihracatı yapmakta olan Türkiye'de, yalnızca buradan çıkan diaspor taşının yanı sıra mor yeşim ve ateş opali de ülkenin çeşitli yerlerinden çıkan, oldukça değerli ve nadir taşlar arasındadır.
Ülkemizde Opal taşının bulunduğu şehirler Erzurum Kütahya Bilecik Eskişehir Afyon'dur. Özellikle Kütahya Simav'da Opal taşı yataklarının Osmanlı zamanında bile işletildiği bilinmektedir.
Diaspor kristali de, dünyada sadece Türkiye'de çıkarılan değerli taşlardan. 9 farklı renk geçişiyle göz kamaştırıyor. Son yıllarda mücevher sektöründe pırlantaya alternatif olarak gösteriliyor. Diaspor kristali, dünyada sadece Muğla'nın Milas ilçesindeki madenden çıkarılıyor.
En kaliteli kristalli ametistler genellikle Hindistan, Brezilya ve Uruguay'daki volkanik kayaçların içindeki gaz boşluklarında (jeodlarda) oluşur. Türkiye'de Balıkesir - Dursunbey ilçesinde, Erzincan ve Ordu'da da ametist yatakları olduğu bilinmektedir.
İlgili 41 soru bulundu
Zümrüt ve elmasla aynı grupta yer alan Zarit taşı, dünya üzerinde sadece Muğla Türkiye'de çıkarılıyor.
Zümrüt oluşumu esnasında koyu yeşil renklerini veren Krom (Cr) ve Vanadyum (± V) ile Berilyum (Be) gereksinimi dışında farklı jeolojik faktörlerinde bir arada bulunması gerekmektedir. Dünyadaki zümrüt yatakları incelendiği zaman; zümrütlerin oluştuğu jeolojik ortamlar ve koşullar ülkemizde de bulunmaktadır.
Obsidyen taşı Türkiye'de çıkarıldığı gibi aynı zamanda dünyanın farklı ülkelerinde de çıkarılan bir taştır. Nemrut Dağı'nın Tatvan bölgesinde yeşil renk, Rize-ikizdere bölgesinde ise kırmızı renkli obsidyen taşı çıkarılmaktadır. Aynı zamanda Ağrı dağı ve Pasinler bölgesinde de yaygın çıkarılır.
2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa göre izinsiz define arama suçunun cezası belirtilmiştir. İzinsiz araştırma, kazı ve sondaj yapanlar, Kültür varlıkları bulmak amacıyla, izinsiz olarak kazı veya sondaj yapan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Türkiye'de Hangi Doğal Taş Var? Türkiye, doğal taş bakımından zengin bir ülke olmakla birlikte, bu sektörde dünyanın en iyi 5 ülkesinden biridir. Batı Anadolu ve Trakya ise doğal taş rezervlerinin yoğun olarak bulunduğu bölgelerdir.
Zümrüt taşının en değerli olanı Zambiya'dan çıkarılır. Bunun yanı sıra Zümrüt taşı, Kolombiya, Pakistan, Avusturya, Brezilya, Hindistan, Afrika, ABD, Mısır ve Rusya gibi pek çok bölgede çıkarılıyor. Zümrüt taşı yumuşak ve kırılgan bir yapıya sahiptir. Bu nedenle Zümrüt taşını darbelerden korumanız gerekir.
Türkiye'de opal taşının en çok bulunduğu yerler ise Erzurum, Afyon ve Kütahya'dır.
Yakut taşı, kolye, yüzük ve bilekliklerde kullanılan değerli bir taştır. Yakut taşının gram fiyatı ortalama olarak 900 TL civarındadır.
Safir taşı, dünya genelinde Hindistan bölgesinde yoğunlaşsa da Türkiye'de de Muğla Yatağan bölgesinde çıkarılmaktadır. Türkiye'de bulunan safir taşı mavidir.
Dünya üzerindeki en değerli taş olarak kabul edilen, şüphesiz elmastır.
Akik; Kalsedon ile Kuvars mineralinin bir araya gelmesiyle oluşan bir taş türüdür. Bu nedenle 'Kalsedon Kuvarsı' olarak da nitelendirilebilir.
Oniks taşı, yarı değerli bir taş türüdür. Kristokristal yani kuvars grubunda yer alır, gözle görülemeyecek kadar küçük olan kristallerden oluşmaktadır. Farklı renklerde katmanlara sahiptir, çoğunlukla siyah rengindedir. Opak görünüme sahiptir ve cam kadar parlak yapıdadır.
Aynı zamanda taşın üzerinde kar gibi beyaz lekeler bulunur. Bu lekeler obsidyen taşını ayıran en önemli özellikler arasındadır. Bu şekilde obsidyen taşını anlamak mümkün. Aynı zamanda kırmak üzerinden de iç kısmı ile dış kısmının aynı renk olması eşliğinde anlaşılabilir.
Mücevher sektöründe kullanılan taşlar arasında, pırlantadan sonra en değerli taş zümrüttür denilebilir. En üst kalitedeki zümrütler, orta kalite bir elmastan dahi daha yüksek değerde olabilmektedir.
Buna rağmen beyaz, siyah, yeşil, mor ve sarı renklerine sahip safir taşı çeşitlerine de rastlamak mümkündür. “Safir taşı nerede bulunur?” sorusunun cevabı merak edilebilir. Safir taşının en yoğun olarak bulunduğu ülkeler arasında Hindistan, Brezilya, Avustralya, Tayland, Sri Lanka ve Afganistan yer alır.
Çıkarıldığı Ülkeler : Burma, Tayland, Sri Lanka ve Tanzanya'dan önemli ölçüde çıkarılmaktadır. Afganistan, Avustralya, Brezilya ,Kolombiya , Madagaskar Cumhuriyeti, Malawi , Pakistan, Rodos, Amerika ve İsviçre'de de Yakut Madenleri bulunmaktadır.
Nevşehir Göreme açıkhava müzesinde bulunan Tokalı Kilise lapis mavisi ile ünlüdür.
Türkiye'de Toros Dağları'ndan çıkarılan aragonit taşı, genellikle takı yapımında kullanılır.
Akik taşı yeryüzünün hemen her bölgesinde bulunmakla birlikte özellikle ırmak, çöl ve deniz kıyılarından çıkarılır. Canlı ve birbirinden farklı renk tonlarına sahiptir. Renk seçenekleri arasından sarı, siyah, yeşil, turuncu, mavi akik taşı kolye renkleri en sık tercih edilen renkler arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri