İlk yayınına İstanbul Radyosu adıyla, 6 Mayıs 1927'de, Sirkeci'deki Büyük Postane binasının bodrum katında başladı. Henüz kimsede radyo alıcısı bulunmadığından, postane binasının kapısının üzerine yerleştirilen hoparlör yardımıyla her akşam yayın yapılmaya başlandı.
Takvimler 6 Mayıs 1927'yi gösterirken, İstanbul Radyosu'nun ilk anonsu yankılandı. Yayın hayatına başlayan radyo, ilk kez Türk Telsiz Telefon AŞ'ye bağlı olarak faaliyetlerini gerçekleştirdi. 1928 yılında ise Ankara Radyosu ilk yayınını yaptı. Radyolar, 8 Eylül 1936'da PTT'ye devredildi.
Türkiye'de Radyo Televizyon Yayıncılığı:
Türkiye'de radyo yayınları 1927'de başladı. Cumhuriyet'in 1923'te kurulduğu ve radyo yayınlarının başladığı tarihte Avrupa'da da radyoculuğun daha başlangıç evresinde olduğu düşünülürse bu Türkiye için oldukça erken bir tarih.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), 1 Mayıs 1964 tarihinde çıkarılan TRT yasasıyla kurulan ve Türkiye'nin kamu yayıncılığı yapmakla görevli ilk ve tek kuruluşudur. TRT aynı zamanda Türkiye'den Avrupa Yayın Birliği (EBU)'ne tam üye olan ilk ve tek yayıncıdır.
TRT FM eski adıyla TRT Radyo 2, ilk yayınını 1964 yılında yapan Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun popüler müzik ile Ankara, İstanbul ve İzmir stüdyolarından dönüşümlü olarak gerçekleştirilen programları yayınlayan radyosu.
İlgili 24 soru bulundu
31 Ocak 1968'de Türkiye'nin ilk deneme televizyon yayını Ankara'da Mithatpaşa Stüdyosu'nda Mahmut Tali Öngören'in açılış konuşmasıyla başladı.
TÜRKİYE RADYO TELEVİZYON KURUMU / T.C. Dışişleri Bakanlığı
Türkiye'de televizyon yayınları ilk kez İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından 9 Temmuz 1952 günü başlatıldı. 1. banttan 100 watt güçle yayın yapan İTÜ TV vericisi Philips şirketinden edinilmiştir.
İlk yayınına İstanbul Radyosu adıyla, 6 Mayıs 1927'de, Sirkeci'deki Büyük Postane binasının bodrum katında başladı. Henüz kimsede radyo alıcısı bulunmadığından, postane binasının kapısının üzerine yerleştirilen hoparlör yardımıyla her akşam yayın yapılmaya başlandı.
TRT Kurdî, 25 Aralık 2008'de test yayımına başlayan kamusal çok dilli televizyon kanalı. Kanal, 1 Ocak 2009'da Türkiye Radyo Televizyon Kurumuna bağlı olarak normal yayınına başlamıştır. "Türkiye'nin zenginliğini ve renklerini ekrana taşıma" amacıyla kurulmuştur.
Aynı dönemde radyo sinyalleri üzerine çalışmalarını sürdüren Guglielmo Marconi ise 1895 yılında radyoyu icat etti ve 1896 yılında İngiltere'de bu icadının patentini aldı. Marconi ürettiği bu kablosuz telgraf sistemiyle radyo dalgalarını 3 km öteye göndermeyi başarmıştır.
24 Aralık 1906 yılında müziğin ve konuşmanın olduğu ilk radyo yayını, R.A Fessendon tarafından yapıldı. Dünya'da ilk üretilen radyo Marconi tarafından 1895 yılında icat edildi. 1898 yılında ilk radyo Marconi tarafından tamamlandı ve bir iletişim ağı olmayı başardı.
Dünyada ilk radyo yayınlarının başlaması ile ilgili tarihler farklıdır. İlk düzenli haber, müzik ve diğer tür yayınların verilmesi ile ilgili tarih, batı kaynaklarında, 2 Kasım 1920 olarak geçer.
Türkiye'de radyo yayıncılığı, dünyanın gelişmiş birçok ülkesiyle paralel denebile- cek bir zamanda 6 Mayıs 1927'de başladı. Genç Cumhuriyetimiz yaşamakta ol- duğu ekonomik olumsuzluklara rağmen dünyanın bir anda ilgisini toplayan bu yeni teknolojiyi hayata geçirmeyi başardı.
İlk radyo yayını 19 Mart 1923 tarihinde Öğretmen Okulu'nun bodrumunda, davetliler ve basın huzurunda gerçekleştirilir. Yayın İstanbul Üniversitesi'nde o zamanki adıyla Zeynep Kamil Konağı'nda toplananlar tarafından heyecanla dinlenir. bilinen ilk canlı radyo yayınıdır denilebilir.
Ankara Radyosu, 1927 yılının Kasım ayında (bazı kayıtlarda 18 Ekim olarak geçmektedir) Türk Telsiz Telefon Anonim Şirketi tarafından devreye sokulmuş ve ilk defa 1554 metre üzerinden 5 kW gücündeki vericiyle yayın hayatına başlamıştır.
Marconi, radyonun mucidi olarak bilinir ve kablosuz telgrafın gelişimine katkılarından ötürü Karl Ferdinand Braun ile 1909 Nobel Fizik Ödülü'nü paylaşmıştır.
Kamuoyundan gelen yoğun baskı üzerine, 8.7.1993 tarihinde TBMM'nin 3913 sayılı kararıyla 1982 Anayasasının 133 maddesi "Radyo ve televizyon istasyonları kurmak ve işletmek kanunla düzenlenecek şartlar çerçevesinde serbesttir” şeklinde değiştirilerek radyo ve televizyon üzerin- deki devlet tekeli kaldırıldı.
Türkiye'de radyo, Türkiye'de ilk radyo yayını 6 Mayıs 1927'de yapıldı. İlk amatör radyo denemesi Fransız'ların hediye ettiği telsiz ile 19 Mart 1923 tarihinde denenmiş fakat bu deneme başarılı olmamıştır.
1974 yılında Televizyon yayınları haftanın her günü gerçekleştirilirken, yayınlar ülke nüfusunun yüzde 55'i tarafından izlenilir oldu. 31 Aralık 1981 yılbaşı gecesinden itibaren Türkiye'de televizyon yayınları renklenmeye başladı ve 1984 yılında tamamen renkli yayına geçildi.
İlk TV yayını, 1927 yılında kurulan BBC tarafından 1929 yılında gerçekleştirilmiştir. 1936 ilk düzenli TV yayını İngiltere'de başlamıştır.
Televizyon 1923 yılında, John Logie Baird tarafından Birleşik Krallık'ın Hastings kasabasında icat edilmiştir. İlk televizyon görüntüsü ise yine Baird tarafından 1926 yılında yayımlanmıştır.
Gerçekten, Anayasa, "Devlet çe kamu tüzel kişiliği olarak kurulan tek radyo televizyon kuru- mu"nun "özerkliği ve yayınlarının tarafsızlığı esastır" hükmüne yer vermiş, böylece, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunun, özerk ve yayınlarında tarafsız bir kamu tüzel kişisi olmasını emretmiştir.
TRT Türk, TRT'nin Türk dünyasındaki Türkler'e yönelik uluslararası genel içerikli yayın yapan Türkçe televizyon kanalıdır.
11.11.1983 tarihinde kabul edilen 2954 Sayılı Türkiye Radyo Televizyon Kanunu'nun 16. maddesi ile belirlenen Kurum'un teşkilat yapısı içerisinde Yayın Denetleme Kurulu Başkanlığı sayılmıştır. Aynı Kanunun 31. maddesi ile de Yayın Denetleme Kurulu Başkanlığı'nın görevi, programların son denetimi şeklinde belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri