- Makarna ısıtırken yapmanız gereken ilk iş az miktarda ılık su ilave ediniz. Ilık su makarnanızı yumuşatacaktır. - Makarna ısıtırken tereyağ ilave ediniz. Doğal tereyağ makarnanın topaklanmasını önleyecek tel tel olmasını sağlayacaktır.
Çünkü tencerenin dibi tutar ya da alt tarafı ısınır, üstü soğuk kalır. Makarna kabını kaynar su dolu tencerenin içerisine koyun (benmari usulü) bir süre ocak üzerinde bekletin. Böylece makarnanız kolayca ısınacaktır.
yapılması gereken tencereyi ağzına kadar suyla doldurup 2-3 saat bekletmektir, daha sonra yapışmış makarnalar su ile birlikte kendiliğinden akıp gideceklerdir...
Makarna bozulur fakat kurutulmuş bir gıda olduğu için çok uzun bir raf ömrüne sahiptir. Son kullanma tarihi (veya tavsiye edilen tüketim tarihi) geçmiş makarna çoğunlukla hala yenilebilir durumdadır.
İlgili 25 soru bulundu
Uzmanlar, paketi açılmamış kuru makarnanın üzerindeki son tüketim tarihinden sonraki 2 yıl içinde güvenle yenebileceğini belirtiyor. Ancak taze makarna aldıysanız, son tüketim tarihinden sonra en fazla 5 gün içinde tüketmeye çalışın.
Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır. Makarna asla soğuk suyla yıkanmamalıdır.Süzülen makarna, biraz yağ, tuz ve karabiber eklenerek hafif ateşte ısıtılır. Önceden hazırlanan sos eklenerek servis yapılır. Makarna salatası yaparken, süzülen makarnayı tekrar ısıtmaya gerek yoktur.
makarnanın üzerine tencere kapağı kapanmadıysa, üst kısımlarında hafiften kuruma gözlenir. makarna yenmeden önce biraz kaynar su ilavesiyle karıştırılıp ısıtılırsa, dünden kalma ama bugun yenilenmiş makarna oluveriyor. üzerine yımırta kırıp yiyebilirsiniz. krema döküp yiyebilirsiniz.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
Makarnanın yapışıp topak olmasını önlemenin tek yolu bol suda haşlamaktır. Bu sayede nişasta dağılır ve yapıştırıcı gibi olmaz. Her 100 gram kuru pasta için 1 litre suya ihtiyacınız var. 2- Suyu kaynatın: Eğer makarnanızı al dente (dişe gelecek dirilikte) istiyorsanız, suyu kaynatmak çok önemlidir.
MAKARNA NASIL ISITILIR? MAKARNA TOPAKLAŞMASI NASIL ENGELLENİR? - Makarna ısıtırken yapmanız gereken ilk iş az miktarda ılık su ilave ediniz. Ilık su makarnanızı yumuşatacaktır.
Makarnanızı hava geçirmez bir kaba koyun. Makarna tamamen kuruduktan sonra, tüm parçaları kapaklı bir kaba veya tekrar kapatılabilir bir plastik torbaya yerleştirin. Makarnanızı 2-3 ay oda sıcaklığında saklayın. Makarnanızı doğrudan güneş ışığı almayan serin ve kuru bir yere koyun.
Makarnaların birbirine yapışmamasını istiyorsanız aslında yapmanız gereken şey çok basit: Onu düzenli olarak karıştırmak. Makarnaları suya attıktan sonra ilk 30 saniye kaşıkla sık sık karıştırın. Sonra da her 3 dakikada bir karıştırmanız yeterli.
Makarnayı yeniden ısıtmak, onu kesinlikle çok daha 'dirençli bir nişasta' haline getiriyor. Bu olağandışı bir sonuç ve daha önce hiç ölçmediğimiz türden. Benzer bir durum pirinçte de görülmüş. Pirinci soğumaya bırakmanın, onu dirençli nişasta haline getirdiği ve kalori miktarını yüzde 50 kadar azalttığı bulunmuş.
tadına bak, makarna bozulmaz küflenme yoksa yiyebilirsin.
Makarnanın soğuk mu, sıcak mı yendiği de önemli. Soğuk makarna, sıcak makarnadan daha az insülin-şeker patlamalarına yol açıyor, makarnayı soğuk yemek daha doğru gibi görünüyor. Tekrar tekrar soğutulup ısıtıldığında ise makarnanın glisemik yükü (yani kilo aldırıcı etkisi) biraz daha azalıyor.
Al dente (dişe gelir) kıvam en iyisidir. Bu kıvamda makarnanın dışı yumuşak için hafifçe dişe gelir. Makarnanızı servis etmeden hemen önce pişirirseniz daha lezzetli olacaktır. Makarnayı süzerken makarna suyundan bir miktar ayırırsanız hazırladığınız sosları lezzetlendirmek ve sulandırmak için kullanabilirsiniz.
Makarna pişerken belirli aralıklarla karıştırmayı unutmayın. Eğer makarnaya sos yapacaksanız haşlama suyuna yağ eklemeyin çünkü yağlanan makarna hazırladığınız sosu tutmaz. Makarna suyu iyice kaynadıktan sonra tuzu eklenmelidir.
Makarnayı süzdükten sonra ise sudan geçirmemelisiniz. Çünkü pişmiş makarnayı soğuk sudan geçirmek, makarnanın sos tutuşunu ve lezzetini azaltır. Mümkünse makarnayı hızlı bir şekilde süzüp yağda veya sosta çevirmek üzere tencereye alın. Mutlaka sudan geçirecekseniz de soğuk su yerine ılık suyu tercih etmelisiniz.
Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız.
Makarnanızın kıvamını anlamak için yapabileceğiniz en iyi şey ise tadına bakmaktır. Tam aksine, suya atılan tuz kaynama noktasını yükselterek suyunuzun daha geç kaynamasına neden olur. Ancak tuzlu su kaynadığında sıcaklığı tuzsuz sudan daha yüksek olacağından makarnalarınız daha çabuk pişecektir.
Makarnayı tencereye koyduktan sonra, ilk birkaç dakika 3-5 sefer karıştırırsanız, makarnanın birbirine yapışmasını da önlersiniz, çubuk makarna yapıyorsanız 7-8 defa karıştırmanız daha uygun olur, böylece çubuklar pişerken birbirine dolanıp yapışmaz.
Doğru: Makarnanızın çabuk soğumasını istiyorsanız soğuk suyun altına tutmaktan vazgeçin. Soğuk su makarnanın nişastasını kaybetmesine ve makarnanın ipeksi dokusunun bozulmasına neden olur.
Çünkü makarna suyundaki birçok vitamini de böylelikle ziyan ediyorsunuz. Şöyle açıklayalım; makarnanın içerdiği tiamin, riboflavin, niasin, pridoksin, folik asit gibi vitaminler suda çözülebiliyor ve makarnayı haşladığınız suyu döktüğünüz anda aslında bu sağlık deposunu da boşa harcamış olabiliyorsunuz.
Makarnayı önceden soğuk suda bekletin
Makarnayı bir süre soğuk suda bekletmek de onu daha lezzetli yapan yöntemlerden biri. Sebebi ise soğuk suda önceden bekletilen makarnanın sosu daha iyi içine çekebilmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri