Bilindiği gibi Türkiye'de ilk demiryolu 1856 yılında İngilizlere verilen imtiyazla İzmir-Aydın arasında yapılmış ve sonradan 608 km'ye çıkarılan bu hattın, 130 km'lik ilk bölümü, 1866'da işletmeye açılmıştır.
Bu konu ile ilgilenenlerden biri olan Trevithick, yolda, ray üzerinde yürüyen bir makina yapmayı başarmıştır. Onun makinası düz yolda 9 mil yapabiliyordu ve 10 ton yük taşıyabiliyordu (1804). Böylece o, ilk lokomotifi yapmakla kalmamış, aynı zamanda onun taşıt vasıtası olarak da kullanılmasında ilk adımı atmıştır.
Anadolu'daki ilk demiryolu hattı ise İngilizler tarafından İzmir ile Aydın arasında yapılmıştır. Hattın ilk bölümü İzmir - Gaziemir arasında 30 Ekim 1858'de hizmete girmiştir. 1 Temmuz 1866'da ise İzmir - Aydın demiryolu hattının tamamı hizmete girmiştir.
Anadolu topraklarındaki ilk demiryolu inşaatı ise 1856 yılında İzmir-Aydın Demiryolu ve İzmir Kasaba Demiryolu hatları ile başlatılmış; akabinde de Çernavoda-Köstence ve Rusçuk-Varna hatları ile Devlet-i Aliyye'nin, Avrupa topraklarındaki ilk demiryolu faaliyetleri hayata geçirilmiştir.
Yukarıda belirtildiği gibi Cumhuriyetin kuruluşunda 4.112 km olan toplam demir yolları uzunluğu, yeni hatların yapımıyla 1926'da 4459 km'ye ulaşmıştır. Bu rakam, 1930'da 5.639 km'yi, 1935'de de 6.639 km'yi bulacaktır. Daha sonraki yıllarda bitirilen demir yollarının önemli kısmına da bu dönemde başlanmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün yurt içi gezilerinde kullandığı dokuz vagondan oluşan “Beyaz Tren”in vagonlarından biri İzmir Alsancak Garında sergilenmektedir.
Avrupa'da bu yeni ulaşım aracı hızla yayılırken, 1830'larda 129 kilometre olan demiryolu uzunluğu, 1850'lerde 23.400 kilometreyi bulmuştur. Fabrikalardan sonra, sanayi devrinin en büyük simgesi olan demiryolları, Osmanlı Devleti 'ne, birçok yeniliğe göre daha erken girmiştir.
Anadolu'daki demiryolunun tarihi ise 22 Eylül 1856'da -ilk demiryolu hattı olan- 130,012 kilometre (80,786 mi) uzunluğundaki İzmir-Alsancak - Aydın demiryolu hattının inşası için İngiliz Ottoman Railway Company / Osmanlı Demiryolu Şirketi (ORC)'nin ilk kazmayı vurmasıyla başlamıştır.
Özet. 19. yüzyılda Osmanlı Devleti'ndeki en önemli gelişmelerden biri de Ege Bölgesi'ndeki ilk demiryolu olan İzmir-Aydın hattının İngilizler tarafından yapılmasıdır. İlk demiryolunun Ege Bölgesi'nde yapılmasının en önemli nedeni, bölgenin ve hinterlandının zengin bir ekonomik potansiyele sahip olmasıdır.
Türkiye'de demir yolu ile ulaşım sağlanamayan iller Antalya, Artvin, Ağrı, Bolu, Giresun, Çorum, Çanakkale, Muğla, Hakkari, Kastamonu, Ordu, Aksaray, Trabzon, Rize, Sinop, Bayburt, Bartın, Şırnak, Yalova, Düzce, Iğdır, Nevşehir, Bursa, Ardahan ve Muğla'dır.
TCDD bünyesinde yolcu ve yük taşımacılığı faaliyetlerine son verilmesi veya TCDD'nin özelleştirilmesi gibi bir durum söz konusu değildir" denildi.
(5) TCDD'nin sermayesi 49.600.000.000,00-TL. olup, tamamı Devlete aittir. TCDD'nin sermayesi Bakanlığın teklifi üzerine YPK Kararı ile değiştirilebilir. (6) TCDD'nin ilgili olduğu Bakanlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığıdır.
İnşaata 1933 yılında Sivas'tan başlanmış, sonradan sözleşmeye Malatya-Çetinkaya hattı eklenmiştir. Başlangıçta Malatya-Çetinkaya hattının 1938 yılın- da, Sivas-Erzurum hattının ise 1940 yılında tamam- lanması öngörülmüştür.
1 Temmuz 1866'da İzmir-Aydın hattı açıldı. Yapımına ise 10 yıl önce başlanmıştı. Padişah Abdülmecid, bunun için İngiliz girişimcilere 23 Eylül 1856'da izin vermişti.
2012 yılında projeleri tamamlanan ve temeli 2013 yılında atılan hattın 1080 günde tamamlanması hedeflenmiştir. Hat, Polatlı'dan başlayarak 6 kısım halinde inşa edilmektedir. Tünel kazıları devam ediyor. İZBAN projesi kapsamında yenilendi.
Ankara - İstanbul arasında hızlı, konforlu ve güvenli bir ulaşım imkânı oluşturulurak seferler başladı. Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren hattının Ankara-Eskişehir YHT kesimi 13 Mart 2009 tarihinde açılmış, II. kesimi olan Eskişehir-İstanbul (Pendik) YHT hattının inşası ise 2014 yılında tamamlanmıştır.
İlk Demiryolu Hattı
İnsanların taşınması için ilk demiryolu İngiltere'de Stockton ile Darlington arasında yapıldı. İnsanlar ilk kez 1825'te trenle yolculuk yaptı. Yaklaşık 40 kilometrelik ilk demiryolu hattında trenle 400 kişi taşınabiliyor, tren saatte 13 kilometre hızla gidebiliyordu.
Aydın bölgesinde üretilen sanayi ve ticari malların İzmir limanına ulaştırılarak yurt dışına çıkması amacıyla 1866'da hizmete açılan 130 kilometre uzunluğundaki tarihi demir yolu hattında 153 yıldır tren sesi duyuluyor.
İlk hizmete giren YHT hattı olan Ankara - Eskişehir YHT'nin ilk seferi 13 Mart 2009'da saat 09.40'ta Ankara Garı'ndan Eskişehir Garı'na içinde dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu bir trenle yapmıştır.
Nuri Demirağ; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları inşaatının ilk müteahhitlerindendir. Türkiye'nin 10.000 kilometrelik demiryolu ağının 1250 km'lik bölümünün inşasını gerçekleştirmiş ve bu nedenle kendisine Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Demirağ” soyadı verilmiştir.
demiryolu, imtiyazı 1856 yılında verilen İzmir–Aydın demiryolu hattıdır. Ancak bu hat 1866 yılında tamamlanmıştır. 1866 yılında İzmir- Aydın hattının açılmasından sonra Aydın Demiryolu Şirketi, 1879 ve 1888 yıllarında iki imtiyaz daha elde ederek demiryolunu Ege Bölgesi'nin içlerine kadar uzatma hakkına sahip olmuştur.
Hattın 23 Ağustos 2011 tarihinde hizmete açılmasıyla konvansiyonel trenlerle 10 saat 30 dakika olan Ankara-Konya arası demiryolu seyahat süresi 1 saat 45 dakikaya düşmüştür.
Sultan Abdülaziz, 1863 yılında gerçekleştirdiği Mısır seyahatinin güzergahına son anda İzmir'i de dahil eder. 1850'de selefi Sultan Abdülmecid'in şehri ziyaret edişinin üzerinden geçen sürede İzmir'de pek çok değişiklik olmuş; belki de bu değişikliklerden en önemlisi, şehrin ilk demiryolu devreye girmiştir.
Bu dönemde yapılan ana hatlar şunlardır: Ankara- Kayseri-Sivas, Sivas-Erzurum, Samsun- Kalın (Sivas), Irmak-Filyos (Zonguldak kömür hattı), Adana-Fev- zipaşa-Diyarbakır (Bakır hattı), Sivas-Çetinkaya (Demir hattı).
Örgütlenen Arap isyancılar, demir yolunu hedef almışlardı. 1917'de yapılan saldırıda Hicaz Demir Yolu'ndan hareket eden tren, havaya uçuruldu. Bir anda raydan çıkarak havaya uçan tren, çöle doğru yan yatarak kendisini durdurdu. Planlandığı gibi, bu patlamadan sonra da Osmanlı'nın bu bölgelerle bağlantısı kopmuş oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri