Beşiktaş'taki uçak fabrikasında imal edilecek uçak ve planörlerin planlarını Türkiye'nin ilk uçak mühendislerinden Selahattin Reşit Alan çizdi. 1936 yılında ilk tek motorlu uçak üretildi ve uçağa Nu. D-36 adı verildi. 1938'de çift motorlu, altı yolcu kapasiteli Nu. D-38 imal edildi.
Kayseri Uçak Fabrikası ya da ilk kuruluş adıyla TOMTAŞ, 1926 yılında Kayseri'de kurulmuş Türkiye'nin ilk uçak fabrikasıdır. Fabrika 1928 yılında çeşitli nedenlerle kapanmış, 1931 yılında tekrar açılmıştır.
Türkiye'nin ilk uçak mühendislerinden Selahattin Reşit Alan, uçak ve planörlerin planını çizdi. Böylece 1936'da ilk tek motorlu uçak üretildi: “Nu.D-36”. 1938'de ise “Nu.D-38” adıyla Türkiye'nin ilk yolcu uçağı üretildi.
Vecihi Hürkuş (6 Ocak 1896, İstanbul - 16 Temmuz 1969), Türk pilot, mühendis ve girişimcidir. Türk havacılık tarihinin en önemli isimlerinden biridir, Türkiye'nin ilk uçak tasarımcısı ve üreticisidir, Türkiye'nin ilk yerli uçağını üretmiştir.
TOMTAŞ'ın gayreti, Hükûmet'in desteği ve Hava Kuvvetleri'nin iş birliği ile “Kayseri'de Uçak Fabrikası, Eskişehir'de Uçak Bakım Onarım Atölyesi” kuruldu. Kayseri'deki Uçak Fabrikası 6 Ekim 1926 tarihinde törenle açıldı.
İlgili 16 soru bulundu
Hatta gazetelerden "İsmet İnönü'ye açık mektup" başlığıyla ilanlar verir. Ancak bu çabalar sonuç getirmez. Ayrıca fabrika arazisi bugünkü Atatürk Havalimanı'nın yapımı için yok pahasına istimlak edilir. İtiraz edilse de mahkeme kararıyla fabrika kapatılır ve Nud-36'lar müzelik olur.
İspanya, İran ve Irak'tan alınan siparişlerle bağlantısı yapılmış ve imal edilmiş uçakların ihracı engellendi. Yurt içi ve yurt dışından sipariş alamayan fabrika 1944 yılında kapandı. Beşiktaş'taki uçak fabrikası ile Yeşilköy'deki Gök Okulu, 1944 yılında dönümü 15 lira üzerinden kamulaştırıldı.
Fabrika 6 Ekim 1926 tarihinde yapılan devlet töreni açılmıştır. 1927 yılında Türk Hava Kuvvetleri envanterinde bulunan A–20, F–13 ve G–23 uçaklarının bakım ve onarım–revizyon kabiliyeti başlamıştır. Fabrika kısa süre içinde yaşanan olumsuz gelişmeler sonucu iflas etmiş ve kapanmıştır.
Süvari Üsteğmen Mehmet Fesa Evrensev, Türk ordusunun ilk pilotu. 1911'de ordu, havacı olarak yetiştirilmek üzere gönüllü subaylar arıyordu.
Hürkuş, uçağa sertifika vermesi gereken kurulda kalifiye eleman bulunmaması nedeniyle uçuş izni alamamasına rağmen, ilk kez Ocak 1925'te K-VI'yı uçurdu ve hapis cezasına çarptırıldı.
Türkiye ve Junkers arasında 15 Ağustos 1925'te kurulacak fabrikanın sözleşmesi imzalandı. Junkers ve Türk Tayyare Cemiyeti'nin ortak olduğu şirketin adı Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi (TOMTAŞ) oldu. Fabrikanın, Kayseri'ye yapılması kararlaştırıldı. Türkiye'nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ, 6 Ekim 1926'da açıldı.
Fabrika 6 Ekim 1926'da, Alman Junkers firmasıyla, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin anlaşmasıyla, Tayyare ve Motor Türk Anonim Şirketi (TOMTAŞ) adı altında açıldı. 1928 yılında, Junkers firmasının yükümlülüklerini yerine getirmemesi sonucu fabrika iflas etti ve Türk Tayyare Cemiyeti fabrikayı satın aldı.
Ayrıca, Nuri Demirağ'ın fabrikasında imal edilen uçakların yurt dışına satılmasını yasaklayan bir kanun çıkarıldı. İspanya, İran ve Irak'tan alınan siparişlerle bağlantısı yapılmış ve imal edilmiş uçakların ihracı engellendi. Yurt içi ve yurt dışından sipariş alamayan fabrika 1944 yılında kapandı.
Ancak Türk Alman ortaklığında olan fabrika ortak olan Alman şirketinin ekonomik sıkıntılara girmesi ile sıkıntı yaşamaya başlamıştır. 27 Ekim 1928 de iflasını açıklayan TOMTAŞ, 1940 yılında üretimi ABD'nin de etkisiyle durdurmuştur. 1950 yılında Kayseri Hava İkmal ve Bakım Merkezi haline gelmiştir.
Türk Tayyare Cemiyetinin 1925'te kurulması sonrasında bir uçak fabrikası kurulması için harekete geçildi. Sermaye ve teknik eleman konusundaki ihtiyaçlar göz önüne alınarak Alman Junkers firmasıyla ortaklık kuruldu. Tayyare ve Motor Türk AŞ'nin (TOMTAŞ) resmi açılışı 1926'da yapıldı.
Osmanlı askerî havacılığının tarihi Haziran 1909 veya Temmuz 1911'e kadar uzanmaktadır. Türk Hava Kuvvetleri, Yüzbaşı Fesa Bey (Evrensev) ve Mülazım-ı Evvel Yusuf Kenan Bey'in 1911'de uçuş eğitimi için Fransa'ya gönderilmesini askerî havacılığının başlangıcı sayarak, 2011 yılında havacılığın 100. yıldönümünü kutladı.
6 Ocak 1896 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiş olan Vecihi Hürkuş, Türkiye'nin ilk sivil havacılık eğitimini almış olan isimdir. 1912 senesinde Türk Hava Kurumu'nu kurarak ülkede ki havacılık faaliyetlerine önemli bir ivme kazandırmayı başarmıştır.
1933 yılında başlayan bir gökyüzü serüveni
Takvimler 20 Mayıs 1933'ü gösterdiğinde Devlet Hava Yolları İşletmesi adıyla gökyüzüyle buluştuk. Türkiye'nin ilk havacılarından Fesa Evrensev'in genel müdürlüğü üstlendiği bu dönemde filomuzda yalnızca 5 uçağımız vardı ve çalışan sayımız 30'dan azdı.
Türkiye'nin ilk kadın pilotlarından biri olan Sabiha Gökçen, dünyadaki ilk kadın savaş pilotudur. Mustafa Kemal Atatürk'ün sekiz manevi evladından birisi idi. Uçuş kariyeri boyunca 8.000 saat civarı uçuş gerçekleştirdi ve otuz iki farklı askerî operasyona katıldı.
6 Ekim 1926 yılında ilk uçak fabrikası Atatürk tarafından Kayseri'de kuruldu.. 1950'li yıllarda Türkiye ABD ile çok yakınlaşmıştı.. ABD Hükümetini, Marshall yardımı adı altında uyguladığı yardım çerçevesinde, hazır uçak ve motor verince, Türk yetkililer uçaklarının üretimi durdurmuştur..
TOMTAŞ, Tayyare ve Motor AŞ olarak 1926 yılında Kayseri'de kurulmuştu. 2. Dünya Savaşı sonrasında belki o dönemin konjonktürüne karşı irade koyamayanlar TOMTAŞ'ın Hava Bakım İkmal Merkezine dönüşmesine bir anlamda göz yummak zorunda kalmışlardır.
SONSÖZ: Menderes döneminde uçak ya da uçak motoru üretimine son verilerek kapatılan fabrika yoktur.
Nuri Demirağ tarafından kurulduktan sonra İsmet İnönü tarafından devletleştirme kapsamına alınan uçak ve uçak motoru fabrikaları, Eskişehir tank fabrikası ve Kırıkkale silah fabrikası Menderes döneminde NATO standartlarına uymadıkları gerekçisiyle kapatıldılar.
Dünyanın ilk savaş uçağını İtalyanlar Osmanlı İmparatorluğu'na karşı Trablusgarp Savaşı'nda kaldırdı. O uçak 110 yıl önce bugün Türk askerleri tarafından tüfek atışlarıyla düşürüldü. İşte dünya tarihine geçen o günün hikâyesi.
Eskişehir'de iki uçak fabrikası kurulması planlanmıştır. Eskişehir Tayyare Tamir Fabrikası da inşa edilmiştir. kurulmuş ve hizmet vermiştir. 1926 yılında kurulur ve hizmete açılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri