Başınızı hareket ettirdiğinizde, yatakta diğer bir yöne dönerken, ayakkabılarınızı bağlamak için eğildiğinizde ya da bir rafa uzanırken aniden bulunduğunuz ortamın dönmeye başladığını hissediyorsanız bu durum iç kulak kristali kaynaklı baş dönmesine işaret edebilir.
Aydın şöyle sıraladı: "Etrafın döndüğünü ya da hareket ettiğini hissetmek (baş dönmesi), sersemlik, bayılma hissi, denge kaybı, baş dönmesinmm k den kaynaklanan bulanık görme, mide bulantısı, kusma gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz."
Kulak kristali oynaması hastalığı, mekanik bir sebepten ortaya çıktığı için ilaç tedavisine gerek kalmadan ve cerrahi yöntemlere başvurulmadan çeşitli fiziksel hareketler yardımıyla tedavi edilir. Bu hareketler, manevra olarak tanımlanır. Teşhis ve tedavi aynı anda gerçekleştirilir.
Bu nedenle denge hücreleri uyarılır ve baş dönmesi ortaya çıkar. Kulak kristalinin oynaması nedeniyle oluşan baş dönmesi, genelde 15 – 60 saniye sürer. Bazı durumlarda bu şikâyetlere baş dönmesi ve kusma da eşlik edebilir. Günlük yaşamda bir sersemlik hâli hissedilebilir.
Üst solunum ve kulak enfeksiyonlarının, kulak kristallerinin kaymasına sebep olan etkenlerin başında geldiği bilinmektedir. Aşırı stres ve üzüntü yaşanması , hazırlıksız şekilde yapılan ani boyun hareketleri ve beyin travması gibi durumlar da kulak kristallerinin oynamasının önemli nedenlerindendir.
İlgili 19 soru bulundu
Yani belli pozisyonda olan baş dönmeleri veya markete gidince üst rafa bakınca başım dönüyor. Veya işte perdeyi takmaya çalışırken başım dönüyor. Sadece belli olan baş dönmeleri varsa hastada ve şiddetliyse yani ciddi bazen bulantı kusmalar da eşlik eder. Şiddetliyse, kısa süreliyse önce kristaller akla gelmelidir.
Baş dönmesinin kulak içi denge kristalleri ve kan dolaşımı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde düz pozisyonda uyumak en doğru hareket olacaktır. Başın uzun süre eğen kişilerde vertigoya daha sık rastlanır. Vücudun doğru pozisyonlanması vertigo ataklarının oluşmasında rol sahibidir.
Kulak Kristali (BPPV) Tekrar Eder Mi? Evet edebilir. Yerinden kopmuş olan kristaller bulundukları orta iç kulak bölümüne gönderilir. Ancak artık bu kristaller eskiden olduğu gibi orada yapışık durmazlar.
Baş dönmesi yaşandığı sırada 2 kaşık bal ve 1 kaşık sirkeyi karıştırarak tüketirseniz, dönme hissi azalacaktır. Badem, magnezyum açısından zengin bir besin olduğundan tansiyonu dengeleyerek vertigonun yarattığı baş dönmesine karşı kullanılabilir.
Yatağın ucuna doğru başını hareket ettirmeden hızlıca uzanır. Bu pozisyonda yaklaşık 30 saniye beklenir. Ardından birkaç dakika dinlenilir ve baş, sağ yana çevrilerek hareket tekrar edilir. Bu manevra, vertigo belirtileri ortadan kalkana kadar, günde 3 kez olacak şekilde yapılabilir.
KRM sonrasında hastalara 48 saat süre ile hastalığın olduğu kulak tarafına dönerek yatmamaları, sırtüstü ya da ters tarafa yüksek yastıkta yatmaları, öne eğilmemeleri, başlarını yukarı bakacak şekilde kaldırmamaları ve ani hareketlerden sakınmaları önerilmektedir.
Baş dönmesi (vertigo) ve istemsiz göz hareketlerinin (nistagmus) varlığı sorgulanır. Hastanın baş dönmesi geçince oturur pozisyona getirilir ve karşıya bakması istenir. Tekrar baş dönmesi (vertigo) ve istemsiz göz hareketlerinin (nistagmus) varlığı sorgulanır. Diğer kulak içinde aynı işlem uygulanır.
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Vertigo tanısı ve teşhisi için genellikle kulak, burun, boğaz (KBB) bölümüne başvurulmalıdır.
Doktorun uygun gördüğü aralıklarla Epley Manevrası tekrarlanarak tamamen iyileşme sağlanabilir. Ancak hareketleri hastanın kendi kendine değil, doktor kontrolünde yapılması gereklidir. Ayrıca baş dönmesine bağlı olarak mide bulantısı, kusma gibi durumların önüne geçmek için de semptomatik ilaç kullanılabilir.
Sakız çiğnemek östaki borusunda açılma yaparak kişide rahatlamaya neden olur. Bu etkisinin yanında kulak çınlaması sorununu da büyük bir oranda azaltır. Sakız çiğneyen vertigo hastalarının bu durumu daha kolay atlattığı bilinir.
Yastık omuzlarınızın altında olmalıdır. 30 saniye bekleyin (vertigoların durması için). Başınızı kaldırmadan yarım (90 derece) sağa çevirin. 30 saniye bekleyin. Başınızı ve vücudunuzu yan tarafından sağa çevirin, böylece yere bakıyor olursunuz, 30 saniye bekleyin. Yavaşça oturun ancak birkaç dakika yatakta kalın.
· Vertigonun vestibüler nöronitten kaynaklandığı durumlarda, vestibüler bloke edici ilaçlar reçete edilir. (Antihistaminik, antiemetik, benzodiazepinler, vb.) · Meneiere hastalığının tedavisinde antiemetik ilaçların yanı sıra diüretik ilaçlar da kullanmak gerekebilir.
Eğer günlük su ihtiyacınızı almıyorsanız ve çok az su içiyorsanız, vücudun dengesi bozulacağı için vertigoyu bedeninize çağırabilirsiniz. Susuz kalan kişilerin bu hastalığa eğilimi daha yüksektir. Her hastalığı tetikleyen alkol ve sigara alışkanlığı, vertigonun da nedenleri arasındadır.
Bir süre yatakta oturduktan sonra uygulama biter. Sağ kulaktan gelen baş dönmeleri için bu hareketleri tam tersi yönde yapmak gerekir. Bu hareketler günde 3 kere yapılmalıdır. Vertigo tedavisinde etkili olan bu yöntem sayesinde kulak içi kristallerinin normal yerlerine gelmesi sağlanır.
Benign paroksismal pozisyonel vertigo (BPPV) klasik olarak 1 ile 7 yaş arasında görülür (17,18). Baş dönmesi, bulantı, kusma ve nistagmus görülebilir. Genellikle ses, hareket ve ışığa duyarlılık eşlik eder.
Kafa travmaları: Kafa bölgesine gelen darbeler ya da kafa travmaları, kulak kristallerinin yerinden oynamasına sebep olabilir. Aşırı stres: Stres, iç kulak bölgesindeki dengenin bozulmasına yol açabilir ve buna bağlı olarak kulak kristallerinin hareket etmesine neden olabilir.
Santral vertigoda hastalar Nöroloji Bölümü'ne yönlendirilmektedir.
Vertigo Belirtileri Nelerdir? Dengesizlik: Genellikle baş dönmesi ile birlikte denge sağlamada güçlük söz konusudur. Beyin, beyincik veya beyin dışı denge organlarına bağlı olabilmektedir. Bayılma veya Bayılma Hissi: Genelde kalp-damar sistemi ile ilgilidir ve kişi kendisini bayılacakmış gibi hissetmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri