Özetle 15 yaşından büyük olup da son üç ay içinde iş arayan ve 15 gün içinde işbaşı yapmaya hazır olduğunu bildirenlerin toplam işgücüne bölünmesiyle işsizlik oranı hesaplanıyor.
Bir ülkede işsiz miktarı, işgücü arzından çalışanların sayısının çıkartılmasıyla bulunur. Örnek; Nüfusu 78 milyon olan bir ülkede, kurumsal olmayan sivil nüfus 56 milyon, tam zamanlı çalışanlar 20 milyon, yarı zamanlı çalışanlar 8 milyon, işsizler 3 milyon, iş aramaktan vazgeçenlerin sayısı ise 5 milyondur.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)
İstihdam edilenlerin sayısı 32 milyon 222 bin kişi, istihdam oranı ise yüzde 49,0 olarak gerçekleşti. İşgücü 35 milyon 436 bin kişi, işgücüne katılım oranı ise yüzde 53,9 olarak gerçekleşti. Bu gelişmeler neticesinde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9,1 oldu.
15 ve daha yukarı yaştaki bir kişinin işsiz sayılabilmesi için: (1) Son 4 hafta içinde bir gün dahi ücretli ya da ücretsiz hiçbir işte çalışmamış olması, (2) Son 4 hafta içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış olması, (3) 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek durumda olması gerekiyor.
İlgili 31 soru bulundu
Bu formül doğal işsizlik oranını kolaylıkla bulmak mümkündür. Bu oran aynı zamanda en az düzeydeki işsizlik düzeyini ifade etmek için de kullanılır. Yapısal ve friksiyonel işsizliğin toplamı alınmalıdır. Yani Doğal İşsizlik= Yapısal İşsizlik+ Friksiyonel İşsizlik şeklinde bir hesaplama yapılabilir.
Bir konjonktür devresinin daralma döneminde GSYİH açığı ile işsizlik oranı arasındaki ilişkiyi gösterir. Bu kanunun birinci uygulanışı, GSYİH açığının doğuracağı işsizliği ele alır. Bir konjonktür devresinin daralma döneminde yer alan herhangi bir yıla %3 büyüklüğünde bir GSYİH açığı %1 işsizlik doğurur.
İşsizlik oranı, işsiz nüfusun iş gücü içindeki oranıdır. Toplam iş gücü içinde işsizlerin nispi ağırlığını gösteren bu katsayı, önemli bir makroekonomik istikrar göstergesi olarak da kabul edilir.
Çalışma ekonomisi literatüründe açık işsizlik genellikle arızi, yapısal, teknolojik, konjonktürel ve mevsimsel işsizlik olarak beşe ayrılmaktadır.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki işsizliği temel olarak üç neden altında ele almak mümkündür. Birinci neden olarak, yapısal sorunların ikinci olarak yüksek işgücü maliyetlerinin ve üçüncü olarak istihdam yaratmayan büyümenin işsizliğe neden olduğu ifade edilmektedir.
TÜİK Kurumsal. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı 2022 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre 23 bin kişi artarak 3 milyon 576 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek %10,2 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye'deki başlıca işsizlik türü yapısal işsizliktir.
Bu şehirlerde istihdam artışının 59 bini tarım, 49 bini hizmetler, 6 bini de sanayi sektöründe gerçekleşti. Türkiye'de işsizliğin en düşük olduğu iller ise Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane olarak kayıtlara geçti. Bu altı ildeki işsizlik oranı geçen yıl yüzde 4,5'ten yüzden 3,6'ya geriledi.
Özetle 15 yaşından büyük olup da son üç ay içinde iş arayan ve 15 gün içinde işbaşı yapmaya hazır olduğunu bildirenlerin toplam iş gücüne bölünmesiyle işsizlik oranı hesaplanır.
TÜİK' göre işsiz; “referans dönemi içinde istihdam halinde olmayan (kâr karşılığı, yevmiyeli, ücretli ya da ücretsiz olarak hiç bir işte çalışmamış ve böyle bir iş ile bağlantısı da olmayan) kişilerden iş aramak için son 4 hafta1 içinde iş arama kanallarından en az birini kullanmış ve 2 hafta içinde işbaşı yapabilecek ...
İstihdam Oranı Nasıl Hesaplanır? İstihdam oranı, aktif çalışan iş gücünün aktif nüfusla kıyaslandıktan sonra 100 ile çarpılmasıyla hesaplanır.
TÜİK'in kullandığı uluslararası standarda göre istihdam edilmeyen, son üç ayda iş aramış olan ve 15 gün içinde bir işte istihdam edilebilecek durumda olan kişiler işsiz olarak sınıflandırılıyor ve oran bu sayıya göre hesaplanıyor.
Türkiye'de üniversite mezunlarının %12,4'ü işsiz. Son beş yıldır en yüksek işsizlik oranına sahip olan bölüm ise Sosyal Hizmetler.
İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 8,9 iken kadınlarda ise yüzde 13,4 olarak tahmin edildi. Geçen yıl işsizlik oranı en yüksek bölge, yüzde 19,2 ile "Van, Muş, Bitlis, Hakkari" oldu. En düşük istihdam oranı ise yüzde 33,8 ile "Mardin, Batman, Şırnak, Siirt"te hesaplandı. TÜİK 2022 yılı işgücü istatistiklerini açıkladı.
Genç işsizlik oranı denilen, dolayısıyla, 15-24 yaş arasında işsiz olup iş arayanların 15-24 yaş işgücüne bölünmesi ile elde ediliyor.
Bir ekonomide genç işsizlik sorununu ortaya çıkaran beş temel faktör vardır. Bunlar ekonomik konjonktür, demografik yapı, eğitim sistemi, ücret politikaları ve vasıf uyuşmazlığı olarak sıralanmaktadır. Çalışmada Türkiye'deki genç işsizlik sorunun eksik büyüme kaynaklı olduğu ileri sürülmüştür.
Türkiye'de işgücünün işe katılım oranı; işgücü sınıfındaki nüfusun (Tuik 15 yaş üstü nüfusu bu grupta ele almaktadır), çalışan nüfusa oranlanmasıyla elde edilmektedir. İşgücüne katılım oranı, işgücünü oluşturan kişi sayısının çalışma çağındaki nüfusa oranıdır.
World of Statistics'den alınan verilere göre, dünyada en fazla işsizlik yaşanan 3'üncü ülke Türkiye oldu. Dünyada işsizlik oranı sıralaması açıklandı. İstatistiklere göre en fazla işsizlik oranına yüzde 31,9 Güney Afrika sahip olurken 2'inci sırayı yüzde 11,84 ile İspanya 3'üncü numarada ise yüzde 9,1 ile Türkiye oldu.
Geniş işsiz sayısını geniş işgücüne böler 100 ile çarparsak geniş işsizlik oranının yüzde 23,1 olduğunu görüyoruz. Bu oran açıklanan resmi işsizlik oranından (yüzde 13,2) 10 puan daha yukarıdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri