Ortaöğretim Genel Müdürlüğü- ne bağlı ortaöğretim kurumları; Anadolu liseleri, fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri olmak üzere üç okul türünden oluşmaktadır.
Ülkemizde birçok ortaöğretim kurumu yer alıyor. Bunlar: Anadolu Liseleri, Fen Liseleri ve Sosyal Bilimler Liseleri, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi olarak ayrılıyor.
4+4+4 Eğitim sistemi kendisinden önceki 5+3 Eğitim sisteminin aksine artık 4 sene ilkokul (1,2,3,4. sınıflar), 4 sene ortaokul (5,6,7,8. sınıflar), ve 4 sene lise (9,10,11,12. sınıflar) bulunacaktır.
Türkiye'nin en iyi lisesi Galatasaray Lisesi olarak açıklandı. Listenin ilk sırasında yer alan okul tam puan olan 500 puan ile 2019 yılında öğrenci aldı. Listenin ikinci sırasında İstanbul Erkek Lisesi 0,06 yüzdelik dilim ile yer alırken listenin üçüncü sırada Ankara Fen Lisesi 0,09 yüzdelik dilim ile öğrenci aldı.
Meslekî ve teknik eğitim kapsamında verilen örgün eğitim, Meslekî ve Teknik Anadolu Liseleri, Çok Programlı Anadolu Liseleri ve Meslekî Eğitim Merkezleri olmak üzere üç okul türünde gerçekleştirilmektedir. Yaygın eğitim kapsamında meslekî ve teknik eğitim ise Meslekî Açık Öğretim Liselerinde verilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
SÜPER LİSE
birl. i. İlköğretim not ortalamasına göre öğrencilerin kaydedildiği, ilk yılı yabancı dil hazırlık sınıfı olmak üzere ağırlıklı olarak yabancı dille öğretim yapan, toplam dört yıllık örgün eğitim kurumu [Bu liseler Eylül 2005'te Anadolu lisesine çevrilmiştir].
Günümüzde Galatasaray Lisesi Anadolu lisesi kategorisinde, eğitim dili Fransızca, Türkçe, İngilizce, İtalyanca ve Latince olan bir devlet lisesidir.
Türkiye'nin en yüksek puanla öğrenci alan Galatasaray Lisesi, 2023 yılında da sınavla öğrenci alan liseler arasında yer almakta. Galatasaray Lisesi taban puan 2022-2023 öğretim yılı merkezi yerleştirme puanı 500 olmuştu.
Aynı zamanda dünya üzerindeki liselerin hiçbirinde bulunmayan Konfüçyüs Enstitüsü'ne sahiptir. Illinois eyaletindeki en iyi lise olma unvanını sürdürmektedir.
Ülkemizde de ortaöğretimle ilgili olarak önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Ortaöğretimle ilgili en önemli gelişmelerden birisi de 2005–2006 öğretim yılından itibaren ortaöğretim kurumlarının süresinin üç yıldan dört yıla çıkarılmasıdır.
MADDE 56- (1) Öğrencinin, ders yılı sonunda herhangi bir dersten başarılı sayılabilmesi için; a) İki dönem puanının aritmetik ortalamasının en az 50 veya birinci dönem puanı ne olursa olsun ikinci dönem puanının en az 70 olması gerekir.
Dünya genelinde 204 ülkenin 50'sinde lise sona kadar öğrenim süresi 13 yıl, 116'sında ise 12 yıl olarak uygulanıyor. Dünyada lise eğitimin süresi de genel olarak 2-4 yılları arasında değişiyor.
Düz liseler Milli Eğitim Bakanlığına bağlı, genel kültür seviyesi yüksek, ekonomik, sosyal sorunları bilen ve çözümler sunabilen, dünyaya ve ülkesine katkıda bulunabilecek ve yükseköğretim kurumlarına girebilecek öğrenciler yetiştiren kurumlardır.
Lise bitirme yaşı ise 18 yaştır. 14 yaşında liseye başlayan birisi 18 yaşında liseyi tamamlar.
12 yıllık zorunlu eğitim; dört yıl ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), dört yıl ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve dört yıl lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) eğitiminden ibarettir.
Öyle ki geçtiğimiz yıl 480 taban puanla kayıtlara başlayan Robert Kolej, bu yıl 489 taban puan üzerinden öğrenci alacak. Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında düzenlenen merkezi sınav sonucuyla girilen devlet liselerinde tercihler devam ederken yabancı kolejler ve özel okullarda da kayıtlar alınıyor.
GALATASARAY LİSESİ PARALI MI? Birçok kişi Galatasaray Lisesi'ni paralı sanıyor. Ancak lise özel bir okul değil ve öğrenim için de ücret ödenmiyor.
Ankara Fen Lisesi Türkiye'nin en iyi fen lisesi konumunda yer alıyor. 2023 taban puanlarına göre Türkiye'nin en iyi fen liseleri de sıralama yer aldığı gibidir.
Fransızca ve İngilizcenin yanısıra, İtalyanca ve Latince de öğretilmektedir. Galatasaray Lisesi'ne on dört yaşında giren öğrencilerin ilk iki yılı yoğun bir Fransızca eğitimi programıyla geçer.
Galatasaray Lisesi ve Ortaokulu ile hazırlık sınıfında öğretim ücretli olup paralı yatılılık esastır.
YDA Lise ne demek? YDA Lisenin açılımı Yabancı Dil Ağırlıklı Lisedir.
8-4 sistemi; Bu formatta 8 yıl ilkokuldan sonra 4 yıl lise eğitimi alınmaktadır. 6-3-3 sistemi; İlköğrenim 6 yılda tamamlanırken, lise eğitimi iki aşamada ele alınır. 3 yıl junior ve 3 yıl da senior eğitimi verilmektedir.
Böylece merkezî yerleştirme, merkezî sınav puanı ile yapılmakta iken yerel yerleştirme sınav puanı olmadan kayıt alanı temelli olarak okul başarı puanına göre gerçekleştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri