Türkiye'deki 51 merkez ilçe dahil olmak üzere 554 ilçe, 35 beldeye doğal gaz arzı sağlanmıştır. 2021 yıl sonu itibariyle arz sağlanan yerleşim yeri sayısının yaklaşık 624 olacağı öngörülmektedir.
Türkiye'nin 81 il merkezine doğal gaz arzı sağlanmıştır.
Türkiye'de Doğal Gaz Hangi Bölgelerden Çıkartılmaktadır? Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), 2020 yılı doğal gaz sektör raporuna göre Türkiye'de doğal gaz üretimi yapılan iller Adıyaman, Çanakkale, Düzce, Edirne, İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ'dır.
Ülkemizde doğal gaz Adıyaman, Edirne, Mardin, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Düzce illerinde çıkarılmaktadır.
Türkiye'de doğalgazın gitmediği 5 il var. Bunlar; Tunceli, Ağrı, Hakkari, Artvin ve Şırnak.
İlgili 39 soru bulundu
HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, doğal gazın en pahalı olduğu illeri sıraladı. Buna göre, ilk sırada metreküp birim fiyatı 2,07 olan Ağrı bulunuyor. Ağrı'yı Van, Batman, İstanbul ve Ankara takip ediyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK), 2020 yılı doğal gaz sektör raporuna göre Türkiye'de doğal gaz üretimi yapılan iller Adıyaman, Çanakkale, Düzce, Edirne, İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ'dır.
26.12.2022. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, “Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında, denizin 3 bin 23 metre altında, 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfetti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, çalışmalar sonunda Karadeniz'deki doğal gaz keşfinin 710 milyar metreküpe ulaştığını, bunun sadece meskenlerde kullanılan gaz miktarı ile kıyaslandığında 35 yıl süreyle tüm konutların ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.
Türkiye, 2021 yılının Haziran ayında Karadeniz'deki Sakarya sahasında 135 milyar metreküp doğal gaz keşfettiğini duyurmuştu.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum'un öncülüğünde, Konya Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle; Akören, Çeltik, Derebucak, Doğanhisar, Güneysınır, Hüyük ve Taşkent ilçeleri 2023 yılında doğalgazla buluşacak.
Günümüzde ülkemizde bulunan 81 ile doğal gaz verilmektedir. 2015 yılına kadar bazı illerde doğal gaz bulunmuyordu. Bu iller Bingöl, Bitlis, Mardin, Tunceli, Hakkari, Şırnak ve Artvin illeridir.
Geçen yıl dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahip ülke, 38 trilyon metreküple Rusya olarak belirlendi. Bu ülkeyi 32 trilyon metreküplük doğal gaz rezerviyle İran ve 24,7 trilyon metreküple Katar izledi.
Türkiye genelinde 17 milyon doğal gaz abonesi var ve bunun 7 milyona yakını yani yüzde 40'ı İstanbul'da. Bu da doğal olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bir iştiraki olan İGDAŞ'ı Türkiye'nin en büyük gaz dağıtım şirketi yapıyor.
İzmir genelinde doğalgaz dağıtımı yapan İzmir Doğalgaz Dağıtım Ticaret ve Taahhüt A.Ş.'de ortaklık yapısı değişiyor. Şirkette yüzde Türkekerler'e ait yüzde 34'lük hisse Kolin İnşaat'a geçiyor. Şirketin yüzde 10 hissesi ise, yasa gereği İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait.
Muğla, Yatağan, Ula ve Bayır şehirlerinden oluşan Doğal Gaz Dağıtımı AKMERCAN MUĞLA tarafından yapılmaktadır.
ABD Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) 2021 raporuna göre, Rusya, 47 trilyon metreküple dünyada kanıtlanmış en fazla doğal gaz rezervine sahipken İran 34 trilyon metreküple ikinci ülke konumunda.
Türkiye'de aktif doğal gaz kullanan nüfus yaklaşık 54,8 milyondur. Son 3 yıllık dönemde aktif kullanıcı sayısı 17 milyon (%15 artış) artmıştır. 2016 yılında ülke nüfusunun %54'ü doğal gazı aktif şekilde kullanırken, genişleme yatırımları ile 2020 yıl sonu itibariyle nüfusun %66'sı doğal gaz kullanır hale gelmiştir.
İGDAŞ'nin sitesinde yer alan abone doğalgaz satış fiyatı 1 Nisan 2023 tarihi itibariyle 1000 metreküp doğalgaz 4638 TL iken 1 metreküp doğalgaz ise 4,63 TL'ye denk geliyor. 25 metreküp doğalgaz fiyatı ise 115 TL ile 120 TL arasında bir meblağaya denk geliyor.
Kaç yıllık doğalgaz rezervi var? Kanıtlanmış doğalgaz rezervi, üretilebilir rezervi göstermektedir. Dünya'da, 2021 yılında toplam 4,1 trilyon m3 doğalgaz tüketilmiştir. Mevcut 205,9 trilyon m3 rezerv ile Dünya'nın 50,2 yıl yetecek doğalgaz rezervinin kaldığı söylenebilir.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Petrolleri'nin (TP) milli bir kuruluş olduğunu belirterek, "Bu sahalarda operasyon da bize ait, ortağımız da yok. Bulduktan sonra çıkartmasını da biliriz. Sahibi de işletmesi de TP'nin olacak. Bundan kimsenin endişesi olmasın." demişti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Karadeniz'deki toplam doğal gaz rezervinin 710 milyar metreküpe ulaştığını kaydederek, "Bu durumda Türkiye'de konutlarda tüketilen gazı 33 yıl bu sahadan sağlayabilecek olduğumuzu görüyoruz." dedi.
Mevcut petrol yatakları daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Adıyaman, Batman ve Diyarbakır'dadır. Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Mardin'de de petrol yatakları vardır. Üretilen petrol, Türkiye'nin ihtiyacının çok az bir kısmını (1/7) karşılamaktadır. Geri kalan kısmı dışarıdan karşılanmaktadır.
Keşiften sadece 32 ay sonra bugün Karadeniz gazımızın devreye alınma töreni ile bu uzun ve meşakkatli yolculuğun en mutlu anına geldik. Sakarya Sahası'ndan ilk etapta günde 10 milyon metreküp, açacağımız yeni kuyularla birlikte ilerleyen süreçte günde 40 milyon metreküp Allah'ın izniyle gaz çıkartacağız” diye konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, kapasitesi genişletilerek Türkiye'nin en büyük doğal gaz deposu olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin, 16 Aralık'ta açılacağını açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri