Transfontanel ultrason sırasında bebeğin beyin gelişim durumu değerlendirilir. Bebek beyninde hasarlar veya anomaliler olup olmadığı anlaşılır. Aynı şekilde bebeğin beyin dokusunda görülebilen bir takım genetik anomaliler de bu tetkik sırasında tespit edilebilir.
Bu inceleme ile kafa kemiklerinin henüz kapanmayan alanları pencere olarak kullanılarak beyin yapıları, damarlar, beyin omurilik sıvısı ve beyin zarları değerlendirilir. Yeni doğan bebeklerde özellikle prematürite olması durumunda beyin gelişiminin normal olup olmadığı değerlendirilir.
Karaciğer, böbrekler, pankreas, safra kesesi, dalak, mesane, testis ve yumurtalıklar gibi iç organların görüntülemesinde. Kalp kapakçıklarının işlevi, kalpteki anormallikler, kapak yetersizliği veya kapakçıklardan kan sızmasını değerlendirebilir.
Transkranial ve transfontanel ultrason, kranial ultrason, beynin ve beynin derin kısımlarında bulunan beyin omurilik sıvısı ile dolu ventriküllerin ses dalgalarını kullanarak görüntülerini elde eder. Bu görüntüleme tetkiki en çok bebeklerde yapılır.
Ultrason Kaç Dakika Sürer? Ultrason işlemi genellikle 15-45 dakika sürmektedir. İşlemler radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir. Bazı hallerde ise ultrason eğitimi almış pratisyen hekimler, doğum hemşireleri (ebeler) ve fizyoterapistler de ultrason çekebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Transfontanel ultrasonun ne zaman yapılması gerektiğine genellikle yenidoğan çocuk doktorları karar verirler. Erken doğum olması halinde bebeğin beyin yapılarının tamamlanamamış olması ya da beyin kanaması riski görülen durumlarda başvurulur.
Tanısal amaçla yapılan ultrason ile şu hastalıklar tespit edilebilir: Kalp ve aort gibi ana damarlardaki yapısal bozukluklar. Safra kesesindeki tıkanıklıklar, safra taşları Tiroidin iyi veya kötü huylu tümörleri.
➤ Görüntüleme esnasında hasta uzanır ve ultrason cihazı ile bölge taraması yapılarak görüntülerin monitöre aktarılması sağlanır. ➤ Ultrason başlığı (prob) muayene esnasında farklı alanlarda gezdirilerek geniş bir tetkik yapılır. ➤ Damar ultrasonu uzman radyoloji doktoru tarafından yapılması gereken bir yöntemdir.
Hangi kitleleri ultrasonografide görebiliyoruz? Meme dokusunda yer kaplayan tüm kitlesel yapıları ultrasonografi ile ayırtetmek mümkün. Fakat bunun için özellikle yoğun meme dokusu olan hastalarda iyi cihaz, yeterli zaman ve tecrübe çok önemli.
Beyin tomografisi tarayıcısı x ışınlarını kullanır. Daha sonra bir bilgisayar, beynin ayrıntılı görüntülerini oluşturmak için bu röntgen görüntülerini bir araya getirir. Bu görüntüler doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olur. İşlem genellikle bir hastanede veya görüntüleme merkezinde yapılır.
Ayrıntılı ultrason ile doğumsal hastalıklar tespit edilebilir mi? Anne karnındaki bebeğin organlarının oluşumu ile ilgili problemlerin tespit edilmesini sağlayan ayrıntılı ultrasonografi ile anne karnındaki doğumsal hastalıkların yüzde 95'inin tanısı konulabilmektedir.
"Ayrıntılı Ultrason” ya da "Detaylı Ultrason” muayenesi, normal gebelik takibi sırasında yapılan ultrason muayenelerinden farklı olarak yüksek görüntü kalitesiyle ve bebeğin tüm organlarının incelendiği bir muayenedir.
Ultrason, en fazla tecrübe ve dikkat gerektiren radyolojik incelemedir. Ülkemizde radyoloji uzmanı hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir.
Çünkü bakılan alan idrar kesesi ve böbreklerdir. Ek olarak, karın içindeki organların ultrasonu için hastanın 8-12 saat aç olması gerekir. 1 aya kadar çocuklarda, emzirme süresi kadar, 5 yaşına kadar çocuklarda 4 saatlik, 10 yaşına kadar olanlarda 6 saatlik açlık gereklidir.
Doppler ultrason çekimi için özel bir hazırlık süreci bulunmamaktadır. Hasta muayene masasına uzanır, doktor tarafından sürünen jel ve prob yardımıyla çekim başlar. Bu sırada ekran üzerinde kırmızı ve mavi renkler belirir. Renkler, damarlardaki kanın hızını ve akış yönünü göstermektedir.
Hastanın 8 saattir aç olması ve su içip idrara sıkışması gereklidir. Bu sayede safra kesesi dolu olarak görülür ve içindeki taş, tümör gibi oluşumlar saptanabilir. Ayrıca, hasta idrara sıkışık olunca, idrar kesesinin yapısı ve içindeki taş, tümör gibi oluşumlar da görülebilir.
Ultrason kontrolünde fonksiyonel kist ya da solid kistik kitle olup olmadığı kolaylıkla belirlenebilmektedir. Korpus luteum kistleri: Adet döneminde görülen kistlerdir. Ovulasyon (yumurtlama) ile meydana gelir.
Bir tümör, vücutta oluşan bir kitle veya anormal hücre grubudur. Bir tümörün varlığı her durumda kanser anlamına gelmez. Birçok tümör iyi huyludur (kanserli değildir). Tümörler vücudun her yerinde oluşabilir.
Doktorunuz ayrıntılı fizik muayene yaparak ve gerekliyse USG, mamografi tetkikleriyle herhangi bir kitle varlığını araştıracaktır. Yapılan incelemelerde kitle saptanması durumunda, değişikliğin olduğu dokudan parça alınarak göğüs kanseri araştırması için patoloji bölümünde biyopsi incelemesi yapılması gerekebilir.
Beyinde Damar Tıkanıklığı Teşhisi Nasıl Konulur? Tanı şah damarının Doppler ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi ya da Manyetik Rezonans (MR) yöntemlerinden biri ile konabilir.
Aşağıdaki yöntemlerle birlikte beyin damar tıkanıklığı tanısı konabilir: Doppler ultrasonografi. Bilgisayarlı Tomografi ya da Manyetik Rezonans (MR)
Tümör belirteçleri kan testleriyle belirlenebiliyor.
İyi huylu tümörler MRI ya da CT ile tespit edilebilir ve bu sayede tedavisi tespit edilebilir. En çok karşılaşılan iyi huylu tümörler arasında akustik nöroma, hipofiz adenomlar, hemanjioblastom, koroid pleksus papillomu ve kraniofaringioma bulunur.
Kemik Kanserini (Tümörü) ayırt edebilmek için çoğunlukla röntgen yeterlidir. Özellikle çocuklarda uzun süre geçmeyen ağrıların nedeni sırasında çekilen röntgen kemik kanseri teşhisi için tek tanı yöntemi kabul edilebilir. Çocuklarda görülen iyi huylu kemik tümörü kendiliğinden kaybolabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri