Türkiye'de 4 milyon kedi ve 2 milyon köpeğe evcil hayvan olarak bakıldığı tahmin edilmektedir.
Dünya üzerinde 34 değişik ırktan 500 milyondan fazla evcil kedi bulunmaktadır. Kedilerin kendilerine özgü fiziki özellikleri ve karakterleri bulunmaktadır. Ama genel olarak sahip oldukları eşsiz özelliklere sahiptirler.
İstatistiklere göre Amerika, evcil köpek ve kedilerin sayısı bakımından tüm dünyada birinci konumda. Amerika'daki evcil hayvanların sayısı 140 milyon. Bu rakama kuş ve yılan gibi egzotik ev hayvanları dahil değil.
HAYKURDER'in ulaştığı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği taslak metninde site ve apartmanlarda beslenecek hayvan sayısına sınırlama içeren düzenlemenin yer aldığı ortaya çıktı. Yönetmelik site ve apartmanlarda 3 köpek veya 5 kedi şeklinde sınırlama getiriyor.
Türkiye'de ise 1.220.000 evcil köpek bulunurken en az köpek bulunan ülke ise 235.000 ile Estonya. Yine aynı rapora göre, 2020 yılında Avrupa'da toplam evcil kedi sayısı 110.148.139. Köpek sayısında olduğu gibi kedi sayısında da birinci sırada Rusya var.
İlgili 23 soru bulundu
TÜRKİYE'DE DURUM
Türkiye'de sokak hayvanlarının sayısı sürekli değiştiğinden kesin bir tahminde bulunulamıyor. Ancak, çeşitli tahminlere göre Türkiye'de ortalama 150 bin ile 300 bin arasında sokak köpeği ve kedi bulunduğu düşünülüyor.
Hindistan tahminen 80 milyon sokak hayvanının yaşadığı bir ülke olarak ilk sırada yer alırken ülkede yaklaşık 10 milyon sahipsiz kedi, 62 milyon da sahipsiz köpek olduğu düşünülüyor. Çin'de ise 52 milyon sokak kedisi ve 20 milyon sokak köpeği bulunduğu tahmin ediliyor.
Bakanlıktan yeni karar: 'Süs hayvanı' ibaresi kaldırıldı, kedi ve köpek satışı yasaklanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yaptığı değişiklikle hayvanların üretim ve satışını düzenleyen yönetmelikteki “süs hayvanı” ibaresi kaldırıldı.
Genel olarak kuru mama ile beslenen yetişkin kediler için yapılan analizler sonucunda kedilerin kilogram başına 15 - 20 gram kuru mama tüketmesi önerilmektedir.
Yavru kedilerden yetişkin kedilere porsiyonlar
Yavru kedi 6 aylık olana kadar günde 3-4 öğünle beslenmelidir. Bundan sonra günde 2-4 öğün tavsiye edilir. 12 aylık olduklarında, yavru kediler günde iki öğün şeklinde yetişkin mamaları için hazırdır.
2020 yılı itibariyle ülke genelindeki büyükbaş hayvan sayısı 18 milyona yakındır. En fazla büyükbaş hayvanın olduğu şehir ise Erzurum'dur. İzmir, Balıkesir, Diyarbakır ve Manisa'da hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılığın geliştiği şehirler arasında yer alır.
AA muhabirinin Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlediği bilgilere göre, ülkede haziran ayı sonu itibarıyla yaklaşık 18 milyon 251 bin büyükbaş, 49 milyon 816 bin küçükbaş hayvan bulunuyor. Küçükbaş hayvanlardan 38 milyon 448 bini koyun, 11 milyon 368 bini keçilerden oluşuyor.
2019 yılında kedi popülasyonun en fazla olduğu Avrupa ülkesi 22,8 milyon kediyle Rusya'daki olurken, bu sayı Türkiye'de 3,8 milyondur.
Kediler Maksimum Kaç Yıl Yaşar? Kedilerin maksimum yaşam evresi genel olarak 12 ila 20 yıl civarında olabilir, fakat bu zaman dilimi kedinin genetik faktörlere ve sağlık durumlarına bağlı olarak farklılık gösterebilir.
İstanbullular şehrin sokaklarını yaklaşık 125.000 kediyle paylaşıyor. Üstelik bu sayı yalnızca başıboş kedileri içeriyor; Ev kedileri de dahil edildiğinde şehirde 200.000 kedinin yaşadığı tahmin ediliyor. Kedilerin İstanbul'da çok rahat bir yaşam sürdüğü biliniyor.
Bu kapsamda bugüne kadar İstanbul'da 305.700 adet kedi, 131.832 adet köpek ve 11 adet gelincik olmak üzere toplam 437.543 adet ev hayvanı mikroçip uygulaması ile kimliklendirilerek kayıt altına alınmıştır.
Sağlık ve sıhhatleri için yavru kedilerin gevşeyip kendilerini güvende hissedebilecekleri sessiz bir yerde bolca uyumaya ihtiyaçları vardır. Yavru kediniz günün yaklaşık 20 saati uyuyabilir ve yetişkin bir kedi olduğunda halen daha 18 saat kadar uyumaya ihtiyaç duyabilir.
Ancak yaş, sağlık durumu ve aktivite seviyesi gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilmekle birlikte, belirli bir süre boyunca yiyeceksiz kalabilme yeteneğine sahiptirler. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkin kedi beş güne kadar yiyeceksiz hayatta kalabilir. Ancak bu tavsiye edilmez.
Kediler günlerinin ortalama 15 saatini uyuyarak geçirirler; bu iyimser bir yaklaşımdır. Uykuda göründükleri süre gözler kapalı dinlenmelerle artabilir. Gelişim dönemlerindeki ihtiyaçları doğrultusunda da "kediler günde kaç saat uyur?" sorusunun yanıtları değişebilir.
Resmi Gazete'de 14 Temmuz 2021 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren kanun ile birlikte 14 Temmuz 2022'den itibaren evcil hayvan satışları pet shoplarda yapılmayacak. Ev hayvanı satış yeri çalışma izni olan iş yerlerinde kedi ve köpek türleri bulundurulamayacak. Satışlar, internet üzerinden katalogdan yapılacak.
Petshoplardan alınan ya da barınaklardan sahiplenilen hayvanları tehlike yaratabilecek şekilde sokağa bırakmanın ise bir suç olduğunu dile getiren Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, “Kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılabilir” ifadelerini kullandı. Sokağa bırakılan hayvan sayısı günden güne artıyor.
Mikroçip uygulamasını zorunlu kılan yeni yasa sayesinde buna yeltenen insanlar bir kez daha düşünecek. Çünkü çip sayesinde hayvanın sahibi belirlenecek ve yüksek cezalara maruz kalacak. Sokağa bırakılan hayvan ise barınağa teslim edilecek ya da yeniden sahiplendirilecek.
Köpek eti, köpeklerden elde edilen et ve benzeri yenebilen kısımlardır. Tarihte insanlarda köpek eti tüketimi, Doğu ve Güneydoğu Asya, Batı Afrika, Avrupa, Okyanusya ve Amerika'da görülmüştür. 21. yüzyılda ise Çin, Kore ve Vietnam'ın birçok yerinde tüketilmektedir.
İki yıllık bir köpek, genelde insan yaşına çevrildiğinde ortalama olarak 10-14 yaş aralığına denk gelir. Ancak bu oran, köpeğin ırkına, büyüklüğüne ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Avrasya dalını oluşturan Tomarctus; kurtların, köpeklerin ve tilkilerin atasıdır. Kurtların en az 16.300 yıl önce Çin'de eti için beslendiğine dair genetik bulgular vardır. İlk köpekler bundan 12-14 bin yıl önce günümüz Hindistan'ına denk gelen bölgede yaşayan küçük bir boz kurt dalından gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri