Herzberg'in çift faktör teorisi, motivasyonun içerik teorilerinden biridir. Bunlar, bireysel ihtiyaçlarını, arzularını ve bu arzuları tatmin etmek için izlenen amaçları belirleyerek ve tatmin ederek bireyleri motive eden faktörleri açıklamaya çalışır (Gökçe, Şahin ve Bulduklu, 2010: 237).
Herzberg'in çift faktör teorisi çeşitli değer sistemleri içinde çalışanın, çalışma ortamından neler beklediği ve çalışanları neyin daha fazla motive ettiğini, hangi çalışma koşullarının tatmin edici olmadığı ve işe karşı isteksizlik meydana getirdiğini belirlemeyi amaçlamıştır (Sabuncuoğlu ve Tüz, 1998: 115).
Çift faktör kuramı inşaların işiyle ilgili olarak onları memnun edecek faktörlerin neler olduğuna yönelik araştırmalar ile ortaya çıkmıştır. Herzberg, insanların işinde kendilerini memnun eden faktörler ile kötü hissettikleri faktörlerin birbirinden ayrıldığını ve farklı bir yapıya sahip olduğunu ifade etmektedir.
Özellik-Faktör Kuramı
En genel ifade ile bu kuram; bireylerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bunların ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı niteliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır.
Bunlar Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisi, Douglas McGregor'un (X) ve (Y) teorisi, Alderfer'in ERG teorisi, Herzberg'in çift faktör teorisi ve McClelland başarı teorisidir.
İlgili 27 soru bulundu
Hijyen Faktörler; İşlet- me politikası ve yönetimi, gözetim, gözetmenler- le ilişkiler, iş koşulları, ücret, akranlarla ilişkiler, kişisel yaşam, astlarla ilişkiler, statü ve güvenlik olarak belirlenmiştir.
Motivasyon kaynakları, bazen amaçlı ve bazen teşvik edici olmak üzere farklı motivasyon türleri şeklinde birbirinden ayrılır. Bu motivasyon türleri dışsal, içsel, olumlu, olumsuz, sosyal, temel, günlük, ego ve görev odaklıdır.
Herzberg'in çift faktör teorisi (motivasyon-hijyen teorisi), işyerinde ya iş tatminine ya da tatminsizliğine neden olan birbirini dışlayan ayrı faktörlerin bulunduğunu savunmaktadır. Herzberg'in çift faktör teorisi, motivasyonun içerik teorilerinden biridir.
Spearman (1927) yaptığı araştırmalar sonucunda, bütün zihinsel yeteneklerde belli ölçüde etkili genel bir faktörün (g faktörü) olduğunu, genel faktörden kalan değişkenliği açıklayan spesifik faktörler olduğunu savunmuştur ve bu kurama da iki faktör kuramı adını koymuştur.
5.1.Beş Faktör Kişilik Kuramı
Ancak beş faktör modeli ile ilgili en geniş çalışmaların ve modelle ilgili ölçek geliştirilerek en büyük katkıların Costa ve McCrae (1985) tarafından yapıldığı şeklinde yorumlanabilir (McCrae ve Costa, 2007).
Bunlar arasında en bilinen Amerika psikolog Frederick Herzberg'e ait olan çift faktör kuramıdır.
Başarı, tanınma, kendi kendine çalışabilme, sorumluluk ve terfi gibi motive edici faktörler ise Maslow'un piramidinin üst iki basamağına (kendine ve diğerlerine güven ile kendi kendini gerçekleştirme) karşılık gelmektedir.
Kurama göre davranışlar, karşılaştıkları sonuçlar tarafından şartlandırılır. Skinner'ın hayvanlar üzerinde yapmış olduğu araştırmalara ve incelemelere göre belirli bir davranışın sonucunda eğer organizma haz duymuşsa bu davranışı tekrar edecek, eğer acı duymuşsa bir daha bu davranışı göstermeyecektir.
Çoklu zekâ kuramı 1983 yılında Howard Gardner tarafından zekâyı tek ve baskın bir yetenek olarak görmekten ziyade, çeşitli ve özel boyutlardan oluştuğunu öneren bir modeldir.
Sternberg'in Başarılı Zeka Kuramı'na göre; insanlar bir ya da daha fazla zeka türünde güçlüdürler; bunlar yaratıcı, analitik ve pratik zekalardır. Başarılı Zeka güçlü olduğumuz zeka türlerinin farkında olup, bu zeka türlerini kullanabileceğimiz alanlara yönelmemizi sağlayan becerimizdir.
Howard Gardner'ın Çoklu Zeka Kuramı, insan zekasının çok yönlü olduğunu ve farklı zeka türlerine sahip olduğumuzu vurgular. Görsel-uzamsal, sosyal, sözel, mantıksal-matematiksel, bedensel kinestetik, müziksel ritmik, doğasal ve içsel zeka gibi farklı zeka alanları, her birimizin güçlü ve zayıf yönlerini belirler.
Özellik faktör kuramı, kişilerin farklı özelliklere sahip olduğu ve bu özelliklerin de ölçülebildiği, bu özelliklerin mesleklerin gerektirdiği farklı özelliklerle eşleştirilebileceği temel varsayımına dayanır. Her insan birbirinden farklı bir yapıdadır.
Literatürde Mc Clelland başarma ihtiyacı teorisi ya da başarı güdüsü kavramı olarak ifade edilen kuram; “mükemmeliyetçilik standartlarını da dikkate alarak, işleri daha iyi yapmaya yönelik çaba” şeklinde tanımlanmaktadır (Mc Clelland ve Koestner, 1992).
İçsel motivasyon, dışarıdan yönlendirilen ve bazen kısa ömürlü olma eğiliminde olan Dışsal motivasyona kıyasla daha içsel ve genellikle daha kalıcıdır.
Temel Motivasyon Kaynakları
McClelland, insanların davranışlarını etkileyen üç temel motivasyon kaynağından bahsetmektedir. Bunlar başarı ihtiyacı, bağlanma ihtiyacı (ait olma) ve güç ihtiyacıdır (Burnham, 1997: 3).
Beklentilerin netleştiği bir çalışma ortamında bir sonraki aşama doğru ve zamanında yapılan geri bildirim. Motivasyon 4.0 hedef ölçümlerini online olarak takip ederken başarılı performansların takdir edilmesi, geliştirilmesi gerekenler için aksiyon planlanması için devreye giriyor.
Bu kuramlar, çalışanların davranışlarının nasıl başladığına odaklanmaktadır (Önen ve Kanayran, 2015: 52.). Süreç kuramları arasında Vroom'un Beklenti Kuramı, Porter ve Lawyer'in Geliştirilmiş Beklenti Kuramı, Adams'ın Eşitlik Kuramı, Locke'un Amaç Kuramı bulunmaktadır.
5.1. Tek Faktör Teorisi: Kazanın tek bir neden sonucu ortaya çıktığını ileri sürer. Bu tek neden tanınabilir ve ortadan kaldırılırsa kaza tekrar etmeyecektir. Bu teori iş güvenliği uzmanlarınca genellikle kabul edilmemektedir.
Motivasyon kavramı, bireylere amaca yönelik hareket edebilme eğitimi yaratan gücü ifade etmek amacıyla kullanılıyor. Motivasyon çeşitleri, içsel ve dışsal motivasyon olarak ikiye ayrılıyor. Bununla birlikte; temel ve günlük motivasyon, pozitif ve negatif motivasyon gibi motivasyon çeşitleri de bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri