Şu anda Türkiye'de yaklaşık 1 milyon kişinin vücudunun herhangi bir noktasında dövme olduğu tahmin ediliyor. Dövmelerin boyutlarına göre ortalama fiyatı 350 TL'yi buluyor. Dövme yaptıran kişi sayısının yıllık 200 bin kişiye ulaşması ise bu sektörün yıllık hacminin 70 milyon TL'ye ulaştığını gösteriyor.
Türkiye bu ayrımın en net görüldüğü ülkelerden birisi. Ülkemizde dövme sahibi kadın oranı yüzde 35, dövme sahibi erkek oranı ise sadece yüzde 25. Araştırma genelinde de erkeklerin yüzde 36'sının kadınların da yüzde 40'ının dövmesi olduğu kaydedildi.
Dövme sahibi olanların sayısının ise 1 milyonu aştığı söyleniyor. Dünyada ise durum salgın haline gelmiş durumda. Fransız IFOP'un bir araştırmasına göre ABD'de halkın yüzde 29'unun en az bir dövmesi bulunuyor ama 18-35 yaş Amerikalılar arasında dövme sahiplerinin oranı yüzde 47'ye çıkıyor.
Anasayfa / TIP ve SAĞLIK / Tıbbî Estetik / Dövme yaptırmak caiz midir? Dövme yaptırmak caiz midir? yasaklanmıştır. Nitekim dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla yaratılıştan gelen özelliklerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (en-Nisâ, 4/119).
Daha önce yapılmış olup deri üzerinde tabaka oluşturmuş ve çıkarılması da mümkün olmayan dövmeler ise artık deri hükmünü almış olur. Dolayısıyla bu durumda kılınan namaz geçerlidir. Abdest ve gusle engel olmayan türden olan dövmeler, dikkat çekici resim vb. içeriyorsa bunların namaz kılarken kapatılması uygun olur."
İlgili 33 soru bulundu
Dövme yapılırken boya mürekkebi, dövme iğnesinin uygulama derinliğine bağlı olarak değişmekle birlikte, derinin en üst tabakası olan epidermis ve onun altındaki dermisin1/3 üst tabakalarına ulaşarak dağılmakta. Dövme yapımında kulanılan iğneler ile dövme mürekkebi sıklıkla 0.1-0.5 mm derinliğe uygulanmaktadır.
Özellikle Diyanet'in açıklamasına göre; cildin üstünde bir tabaka oluşturmayan dövmeler gusle ve abdeste mani olmamaktadır. Yalnız deri üstüne yapılan ve suyun temasını engelleyen bir tabaka oluşturan dövmeler güsle ve abdeste engel olacağı için namaza da engel olacaktır.
Kimlerin Dövme Yaptırması Sakıncalıdır? Bazı deri hastalıkları derinin travmaya maruz kalan bölgelerinde yayılma eğilimindedir. Sedef, liken planus, Darier hastalığı, piyoderma gangrenosum, vitiligo gibi. Bu hastalarında dövme işleminden uzak durması gerekir.
Vücuduna dövme yaptırmış olanlar için fetvada şu tavsiyeler yer aldı: “Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, sağlığına zarar vermeyecek yöntemlerle onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa Allah'tan bağışlama dilemesi, yaptığına pişmanlık duyması gerekir.”
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğinde yer alan kılık ve kıyafetlere dair düzenlemelerde, kamu görevlilerinin dövme yaptırmasının veya vücudunda dövme olmasının Yönetmeliğe aykırılık teşkil edeceğine dair bir hüküm bulunmamaktadır.
Dövmenin POMEM, PMYO, PAEM, PÖH ile Çarşı ve Mahalle Bekçileri için engel teşkil etmesinin nedeni dövmenin eşkal belirleyici özelliğidir. Dövmenin tamamen vücuttan silinmesi halinde, bu durum yaşanmayacağından POMEM, PMYO, PAEM, PÖH ile Çarşı ve Mahalle Bekçileri için engel teşkil etmesi durumu da ortadan kalkacaktır.
Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz mi değil mi konusu dinimizce doğru bulunmadığı için netleştirilmiştir. Konuyla ilgili Nihat Hatipoğlu'nun sözleri ise şu şekildedir: "Dövme yaptırmak haramdır ancak dövmesi olan bir kişinin namaz kılmasında sakınca yoktur."
Farklı kültürlere sahip birçok toplulukta olduğu gibi Türklerde de dövme ve döv- meyle ilgili çeşitli uygulamaları eski çağlardan itibaren görmek mümkündür. Orta Asya Türk tarihine ışık tutan kurganlarda görülen özel bazı çizgiler R. Aspelins ve diğer araş- tırmacılar tarafından dövme olarak açıklanmıştır.
Dövme silme işlemi % 100 garanti edilmez. Bazı dövmeler tamamen silinirken, bazı dövmeler belirsiz bir iz bırakabilir. Başarıyı belirleyen en önemli faktörlerden biri, dövmelerde kullanılan renktir. En iyi sonuç siyah ve gri dövmelerde bulunabilir.
Kalıcı dövme ömür boyu kullanılırken, geçici dövme yaklaşık üç hafta kadar kullanılabiliyor. Bazı dövme modelleri ise üç aya kadar formunu koruyor.
Alanında uzman dermatoloji doktorları tarafından yapılan dövme silme işlemi güvenle yaptırılabilir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan dövme fetvası Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun yeni yayınladığı fetvalar arasında dövme yaptıranların Allah'tan bağışlanma dilemesi istendi. Dövme konusundaki fetvada, "Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, onu ortadan kaldırmalıdır.
“DÖVME YAPTIRANA ALLAH RAHMET ETMEZ”
“Dinimiz, tedavi amaçlı operasyonlar hariç Allah'ın yarattığının değiştirilmesine yönelik her türlü müdahaleyi yasaklamıştır” diyen Başkanlık, Allah'ın yarattığının değiştirilmesinin hem maddi hem de fıtrat alanında gerçekleşebildiğini bildirildi.
Uzvun rengini ve şeklini değiştiren kalıcı süs ile geçici süs arasında fark vardır. Kalıcı olan Allah'ın yaratmasını değiştirdiği için haramdır. Geçici olan ise mübahtır. Dövme iğnelerle deri altına renkli maddeler koyularak cildin rengini değiştirmekle olur.
Dövme riskli
Enfeksiyonların yüzeysel deride veya dolaşıma yayılmış olarak gelişebildiğini söyleyen Doç. Dr. Akman, şöyle dedi: "Hepatit ve HIV gibi çeşitli kan yoluyla bulaşması mümkün hastalıkların gelişme riski söz konusu olabilir.
Dövmenin daha az acıttığı bölgelerdeki acı hissi ufak bir böcek ısırığı ya da kalem ucunu hafifçe batırmaya benzetilebilir. Dövme yaptırdığınız bölge ve dövme yapılacak desen de dövme acısı konusunda oldukça etkilidir.
Diyanet: "Geçici dövme gusül ve abdeste engel.
Allah'ın insana verdiği beden yapısını herhangi bir zorunluluk yoksa bozmak caiz değildir. Kuran'da dövme ile ilgili "Haramdır, günahtır" diye bir ayet yoktur.
Period (regl) döneminde dövme yaptırılır mı ? Period döneminde dövme yaptırmanızda her hangi bir sakınca yoktur. .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri