Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) verilerine göre Mart 2021 itibarıyla bireysel kredi kullanan kişi sayısı (takipteki krediler hariç) son bir yılda 2.3 milyon kişi arttı. Böylece konut, ihtiyaç ve taşıt kredilerinden oluşan bireysel kredilere borçlu kişi sayısı 34.5 milyona çıktı.
Kredi kartı borcu olanların sayısı aylık 191 bin, yıllık 2 milyon 986 bin artışla 34 milyon 892 bin kişiye çıktı. Bu tür borç büyüklüğü de aylık yüzde 11.35, yıllık yüzde 174 artışla 719 milyar lira oldu. Mayıs 2022'den Mayıs 2023'e ortalama borç tutarı da 8 bin 225 liradan 20 bin 605 liraya yükseldi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) dün açıkladığı Aralık 2022 verilerine göre bankalara olan toplam borç (bireysel ve ticari) 2021'deki 1 trilyon 788 milyar lira seviyesinden 2022'de 2 trilyon 751 milyar liraya yükseldi.
Sözcü'den Deniz Bilici Göçmen'in haberine göre Tüketici kredisi borcu 1 trilyon 280 milyar 80 milyon liraya ulaşan vatandaşın, bireysel kredi kartı borcu ise 577 milyar 28 milyon TL oldu. BDDK'nın verilerini geriye dönük incelediğimizde 2023'te vatandaşın önceki yıla göre hızla borçlandığı ortaya çıktı.
İlgili 28 soru bulundu
Banka ile görüşülerek yapılandırma için anlaşılmazsa ve borçlu 90 günlük idari takip süresinde borcunu bankaya ödemezse borçlu hakkında yasal takip süreci başlar. Yasal takip süresinde bankalar borçlulardan alacaklarını hukuki yollar ile tahsil edebilmektedirler.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Vergi borcu sorgulama E devlet sistemi üzerinden sağlanır. TC kimlik numarasını ve PTT aracılığı ile ile giriş sağlandıktan sonra doğrudan 'Vergi borcu sorgulama' arama butonuna yazıldıktan sonra öğrenilebilmektedir.
Türk Medeni Kanunu'nun 599. maddesi uyarınca mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer mal varlığı haklarını, taşınır ve taşınmaz üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar. Keza, mirasçılar, miras bırakanın borçlarından da kişisel olarak sorumlu olurlar.
90 gün ödeme yapmamanız hâlinde ilk önce banka size 7 günlük ek süre tanır. Bu 7 gün içerisinde ödeme yaparsanız yasal takip süreci başlamaz ve verilen ek sürede borcunuz için yapılandırma talep edebilirsiniz. Eğer bu ek süre zarfında da ödeme yapmazsanız hakkınızda yasal takip başlatılır.
Ülke böylece yıllardır dünya geneli milli gelire oranla borçluluk sıralamasında ilk sırada yer alan Japonya'nın da önüne geçti. Sudan'ın ardından yüzde 159 ile Cabo Verde ikinci sırada yer alırken, yüzde 152'yle Eritre üçüncü, yüzde 134 ile Butan dördüncü sırada bulunuyor.
Merkez Bankası verilerinden yapılan hesaplamalara göre, ağustos ayı itibariyle Türk özel sektörünün uzun vadeli en fazla kredi borcunun bulunduğu ülke 21,6 milyar dolarla İngiltere olurken, ikinci sırada 17,8 milyar dolarla Almanya, üçüncü sırada ise 17 milyar dolarla ABD yer aldı.
“Türkiye Brüt Dış Borç Stoku”, 30 Haziran 2022 tarihi itibarıyla 444,4 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı ise yüzde 53,7 olmuştur. Aynı tarihte, “Türkiye Net Dış Borç Stoku” ise 232,5 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı yüzde 28,1 olmuştur.
2019 yılı sonunda da 415,9 milyar $ olan dış borç stokunun GSYH'ye oranı ise %54,7 idi. 2021 yılının son çeyreğindeki verilere göre de brüt dış borç stoku yaklaşık 442,5 milyar $, GSYH'ye oranı ise %55,1 olarak açıklanmıştı. 2020 yılında brüt dış borç stoğunun GSYH'ye oranı ise %60,4 olarak açıklanmıştı.
Hane halkı borcunda ilk 10 il
İstanbul, taşıt kredilerinde 10,8 milyar, konut kredisi hacminde 107,2 milyar, diğer tüketici kredilerinde 127,2 milyar ve kredi kartı borcunda 96,7 milyar lira ile açık ara ilk sırada yer alırken, aynı ekonomik göstergelere göre diğer gelişmiş iller onu izliyor.
“Türkiye Brüt Dış Borç Stoku”, 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 459 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı ise yüzde 50,7 olmuştur. Aynı tarihte, “Türkiye Net Dış Borç Stoku” ise 235,3 milyar ABD Doları olarak gerçekleşmiş olup stokun milli gelire oranı yüzde 26,0 olmuştur.
E-DEVLET ŞAHIS ÖDEMELERİ SORGULAMA
e-devlet'e TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Arama alanına ister SGK yazın burada yer alan hizmetler içerisinden “şahıs ödemeleri sorgulama” sekmesine tıklayın, isterseniz de arama alanına direkt “şahıs” yazarak ilgili hizmeti seçin.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısının ardından vergi afları ile ilgili bir duyuru yaptı. Erdoğan'ın açıklamalarına göre, 31 Aralık 2022 tarihinden önce kamuya olan ve 2 bin TL'yi geçmeyen vergi borçları silinecek.
Mesela sizin borcunuz karşısında alacaklı taraf icra takibi başlatsın. Eğer 10 yıl içerisinde bir işlem yapılmaz ise borcunuz düşer.
Yani, alacaklının 5 yıl boyunca herhangi bir icra işlemi yapmaması halinde, icra takibi kendiliğinden düşer ve borçlu üzerindeki haciz kaldırılır. Ancak bu durum borcun kendiliğinden silindiği anlamına gelmez. Alacaklı, borcun tahsilatı için hâlâ hukuki yollara başvurabilir.
Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir. İlgili torba yasa hem alacaklı hem de borçlu bakımından oldukça faydalı düzenlemeler ihtiva ediyor.
Kredi Borcundan Dolayı Banka ve Maaş Hesaplarına Haciz Gelmesi. Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe düşer. Yasal takipte banka ya da borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmeye çalışır. Bu süreçte tüketiciye çeşitli ödeme kolaylıkları sağlanır.
Takvim yılı içerisinde 3 kez asgari tutar ödemesi geciktirilen kredi kartı nakit kullanıma kapatılır. Üst üste üç kez asgari ödemesi yapılmayan kredi kartı kullanıma tamamen kapatılır. Kapatılan kredi kartının kullanıma açılması için dönem borcunun tamamının ödenmesi gerekir.
İhtarname süresi içinde olumlu cevap verilmezse yani borç ödenmezse ilamsız icra takibi yapılabilir. İcra takibi, alacaklının borçludan kendi rızası tahsil edemediği alacağını devlet eliyle tahsil etmek için icra müdürlüğü nezdinde başlatmış olduğu hukuki işlemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri