Avsar Obası - Türkiye'de yaşayan Avşar sayısı 15 Milyon... | Facebook.
Bugün Kayseri'nin Sarız ve Pınarbaşı ilçelerine bağlı çok sayıda köy ile, Pınarbaşı'nın Pazarören beldesinde Avşarlar yaşamaktadır. Sivas'ın Gürün ilçesi civarında da bir çok Avşar bulunmaktadır.
Kayseri'de yoğun olarak yaşamaktadırlar. Bulgaristan'da Kırcaali-Hasköy, Yunanistan'da Gümülcine bölgelerinde toplu, Makedonya, Kosova yine Bulgaristan'da Deliorman civarında dağınık şekilde yaşarlar.
Avşar, Amasya ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.
Sivas Alevilerinin çoğu Avşar, Beydilli, Çepni gibi farklı boylar ile Koçgiri Alevilerinden oluşur.
İlgili 31 soru bulundu
İran'ın kuzeybatısında yaşayan aşiretler topluluğu. 1256-1474 yılları arasında Niğde, Karaman, Konya, İç İl, Taşili ve Alanya yörelerinde hüküm süren hânedan ve beylik. Türk saz şairi. 1865 yılında Çukurova, Kozan dağları ve Cebelibereket'te ıslahat yapan askerî fırka.
Bu yer adları Avşarların Türkiye'nin fetih ve iskanında Kayı ve Kınıklar gibi birinci derecede rol oynadıklarını göstermektedir. Yine kaynaklara göre Karamanoğulları Beyliğini kuran ailenin Avşar boyuna mensub olduğu belirtilmektedir.
Ailesi tarafından Kürtçe "malakan curri" diye çağırılırdı. Bu söz "sarışın" anlamına gelmektedirAnne tarafından Balıkesirli olan Avşar'ın baba tarafı Hasköy, Ardahanlıdır.
Avşar, 24 Oğuz boyundan biridir. Avşarın Alevisi olmaz gibi bir söylem, hem tarihsel gerçeğe hem de günümüzdeki Avşarların durumuna terstir. Günümüzde bir hayli Avşar köyü Alevidir. Yalnızca Kayseri yöresinden örnek verecek olursak, Sarıoğlan ilçesindeki Alevi köyler Yedi Bucak Avşarı'ndandır.
Afşarlar, Avşar boyu, Oğuz Türkleri'nin 24 boyundan biri. Afşarca, Oğuz boylarından Bozoklar'ın Yıldızhan dalına mensup ve günümüze kadar uzanan en büyük soyudur. Afşar Hanedanı, İran'a 18. yüzyılda hakim olmuş Horasan'lı bir Türk hanedanı.
Oğuz/Avşar boyundan ve dahi Karamanoğullarından gelen Gâzi Mustafa Kemal Atatürk ise Osmanlı Hanedanlığına son vermiştir.
Bünyan ilçesi de Avşarların faaliyette bulunduğu bir yerdi. Bilindiği gibi Avşarların yerleşim yerlerinden biri olan Zamantı kazası Bünyan'dadır.
yaşamakta olup, % 80 Kızılbaştırlar. Avşarlardır. cemaati de Osmanlı belgelerinde Kürt olarak anılıyor. yaşayan bölümü ise Receb-i Kürdlü adıyla anılıyor.
Avşar Türkmenleri, Malazgirt Savaşı sonrasındaki ilk fetihlerden sonra Batı Anadolu'ya kalabalık guruplar halinde gelerek yerleşmişlerdir. 1071 yılından yaklaşık 8- 10 yıl sonra Anadolu, Türklerin eline geçmiş ve Anadolu'nun her yanı Oğuz kümeleri ile dolmuştur.
oğuzlar'ın avşar boyuna mensup, güzelliği ile bilinen türk kızı.
Anadolu halk şairi olarak kabul edilen Dadaloğlu, Güney Anadolu'nun Toroslar yöresinde konar-göçer bir yaşam süren Avşar boyuna mensuptur. Asıl adının Veli olduğu düşünülmektedir.
Varsak Türkmenleri, Halaç Türkleri, Ahıska Türkleri, Yörükler, Karapapak Türkleri, Türkmen Alevileri, Yerli Türkler, Erzurum Oltu ve Horosan Göçmeni Türkmenler, Kars Göçmeni Türkmenler, Bulgaristan ve Yunanistan Göçmeni Türkler. Yani Kayseri'de birçok Türk halkı bir arada yaşamaktadır.
Avşar bir Oğuz Türk Boyudur. Üçoklar kolundandır. Türkiye'de K. Maraş, Elbistan-Afşin, Kayseri-Tomarza-Sarız Kırıkkale_Keskin yörelerinde Avşar Türk Boylarıdır.
Coşkun Sabah'ın röportajı çok konuşulurken Hülya Avşar'ın aşk hayatı merak konusu oldu. 1997 yılında nikah masasına oturduğu ve 2005'te boşandığı Kaya Çilingiroğlu ile yaptığı evlilikten Zehra Çilingiroğlu adında bir kızı olan Avşar'ın ilk eşinin kim olduğunu ilk kez öğrenenler ise şaşkınlığını gizleyemedi.
Koşu 4 numaraya kayıtlı olarak koşan YILDIZABAKAN isimli atın jokeyi Menderes AVŞAR, start çıkışından sonra (ilk bayrakçıya kadar kulvar değiştirmemesi gerekirken) usulsüz kulvar değiştirerek yarış güvenliğini tehlikeye atmasından dolayı komiserler kuruluna çağırılmış ve savunma tutanağı tebliğ edilmiştir.
Avşar (Afşar) Boyu: Afyon, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çankırı, Çorum, Denizli, Erzincan, Isparta, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Tunceli, Urfa, Yozgat gibi birçok ilde Avşar (Afşar) Boyları yerleşmiştir.
Son olarak, Afşar hanedanı, diğer bir Türkmen hanedanı olan Kaçarların beyi Ağa Muhammed Han Kaçar tarafından 1796'da devrilmiştir.
Avşarlar, 1736-1804 tarihleri arasında İran'da hüküm süren bir Türk hanedanı olup hânedanın ilk hükümdarı Nâdir Şah, Oğuz (Türkmen) elinin Avşar (Afşar) boyuna mensup olduğu için bu hânedana İran kaynaklarında Afşariyye (Afşarlılar) denilir. Türk ilim âleminde ise aynı hânedan daha ziyade Afşarlar olarak tanınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri