World Population Review'in nüfusa oranla yaptığı sıralamada ise Türkiye 19. sırada yer alıyor. Türkiye'nin Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü'nün en son 31 Mart 2022 tarihinde güncellediği verilerine göre toplam mahkum sayısı 314 bin 502; bunun 264 bin 935 kadarını erkekler 35 bin 318 kadarını kadınlar oluşturuyor.
9 çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 407 ceza infaz kurumu bulunmakta olup, bu kurumların kapasitesi 299.980 kişiliktir. Ceza infaz kurumu ve tutukevi sayısının, işletim maliyetlerinin düşürülmesi, hizmette kalite, çağdaş infaz anlayışı doğrultusunda hızla azaltılması gerekmektedir.
Mahkumların en fazla bulunduğu ülke Rusya olurken, (478 bin 714), ikinci Türkiye (272 bin 115) üçüncü ise Birleşik Krallık (87 bin 035) oldu. Hapse en fazla girilen ülkeler listesinde de ilk iki sıra değişmedi.
Cezaevlerindeki hükümlülerin yüzde 24,6'sı hırsızlık, yüzde 8,8'i konut dokunulmazlığının ihlali, yüzde 7,1'i kasten yaralama, yüzde 6,4'ü uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, yüzde 5'i ise mala zarar verme suçunu işledi.
Rapora göre, 31 Ocak 2022 itibarıyla Avrupa'da cezaevinde en fazla kişi 303 bin 945'le Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'yi, 79 bin 92 ile İngiltere ve Galler, 71 bin 874 ile Polonya ve 69 bin 964 ile Fransa izliyor. Türkiye'de her 100 bin kişi başına 355 tutuklu ve hükümlü bulunuyor.
İlgili 41 soru bulundu
Dünya genelinde cezaevlerinde 10 milyondan fazla hükümlü ve tutuklu bulunuyor. ''Dünya Cezaevleri Nüfus Listesi'' başlıklı rapora göre, dünya genelinde hükümlü ve tutukluların toplam sayısı 10 milyon 350 binden fazla.
Gazetenin haberine göre, Almanya'daki cezaevleri 79 bin 182 kişilik kapasiteye sahip ve cezaevlerinde şu anda 72 bin 43 tutuklu ve mahkum bulunuyor.
F tipi cezaevinde bulunan mahkumlar genellikle ağır suçlardan ceza alanlar veya ağır suçlardan tutuklu bulunanlardır. Türkiye'de yüksek güvenlikli ve ağır korumayla korunan bu cezaevinden 14 adet bulunmaktadır. Bu cezaevleri genellikle büyük şehirlerde yer almaktadır.
8 tane L tipi kapalı, 1 tane T tipi kapalı ve 1 açık toplam 10[2] cezaevinden oluşan "Silivri Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü", Türkiye'nin en modern ve yüksek teknolojili, Avrupa'nın en büyük cezaevidir.
San Salvador'a 74 kilometre mesafede Tecoluca kasabasındaki bir vadide, 166 hektarlık alanda mega olarak adlandırılan hapishanenin açılışı 2 Şubat'ta yapılmıştı.
ABD'de 326 milyon nüfusa karşılık 4 bin 547 cezaevinde 2,2 milyonun üzerinde hükümlü-tutuklu bulunuyor.
Tarihçe. İnsanların cezalandırılma amacıyla kapalı bir yere koyulmaları eski bir uygulamadır. Modern anlamdaki ilk hapishanenin 1595 yılında Amsterdam'da kurulduğu kabul edilmektedir.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
Meşhur Tersane Zindanı'nın kapatılması sonrasında 1871 yılı başında İstanbul Sultanahmed Meydanı'nda açılan Hapishane-i Umumi, Türkiye ceza infaz tarihinin koğuş esaslı ilk model hapishanesidir.
Türkiye'deki cezaevlerinin toplam kapasitesi 289 bin 974 kişi ama Ocak 2023 sonu itibariyle cezaevlerinde 341 bin 497 kişi bulunuyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre, bu kişilerin 298 bin 975'i hükümlü, 42 bin 522'si tutuklu.
T tipi cezaevleri içerisinde ise; hırsızlık, cinayet, cinsel suçlar, dolandırıcılık ve örgütsel suçlar ve terör suçlarına karışmış olan mahkumlar yatmaktadır.
Ağır ceza mahkemesi nedir diye sorulduğu zaman; kural olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve kanuni ceza üst sınırı 10 yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bu mahkemeler bakar.
Ağırlaştırılmış müebbet hapis, müebbet hapis ve on yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarla ilgili dava ve işlere bakmakla ağır ceza mahkemeleri görevlidir.
Paraguay: Dünyanın En Tehlikeli Hapishanesi
48 dk. Raphael Rowe, Paraguay'da bulunan, mahkûmların masraflarını karşılamak için çöpleri karıştırdığı Tacumbu hapishanesinde parmaklıklar ardında bir hafta geçiriyor.
Hükümlüler, yatılan yerlerde, atölyelerde, yemekhanelerde ve eğitim kurumlarında sigara içemeyecek. Ancak, gündüzleri havalandırma bölümlerinde, geceleri ise kalınan mekanların uygun bölümlerinde ayrılan yerlerde ve pencereler açılmak suretiyle sigara içilebilecek.
Bugün itibarıyla Türkiye genelinde, 7 kapalı çocuk ve gençlik kapalı cezaevi, 4 çocuk eğitimevi bulunuyor. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün (CTE) verilerine göre 5 Ocak 2021 tarihi itibarıyla Türkiye hapishanelerinde 12-18 yaş aralığında 1170 tutuklu çocuk, 426 hükümlü çocuk var.
Hükümlü veya mahkûm; yaptığı fiilden dolayı hukukî açından başkasının haklarına zarar verdiği gerekçesiyle toplumdan uzaklaştırılıp ıslah edilen, hüküm giymiş kişi. Hapishanede isteği dışında belli veya belirsiz bir süre kalması mecburileştirilmiştir. Kişi bu ceza süresi sonunda topluma salıverilir.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Temmuz 2021 sonu itibariyle Türkiye'de; 259 kapalı, 82 açık, 10 kadın kapalı, 6 kadın açık, 7 çocuk kapalı, 4 çocuk eğitimevi olmak üzere toplam 368 ceza infaz kurumu bulunuyor. Bu kurumların toplam kapasitesi 251 bin 88 kişi…
L tipi ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri