SEÇMELİ YABANCI DİL DERSİ VE GÜZEL SANATLAR DERSLERİ YOK Anadolu liselerinde seçmeli yabancı dil dersleri ise kaldırıldı. 2022-2023 eğitim öğretim döneminde seçmeli ders olarak çizelgede de yer alan güzel sanatlar dersleri 2023-2024 eğitim öğretim döneminde çizelgede yer almıyor.
Bu sene 620 okulda pilot bir uygulamaya giden Bakanlık, bu okullarda ortaokul 5.sınıflarda Yabancı Dil Ağırlıklı Eğitim Uygulaması adı altında, yabancı dil ders saatlerini artırırken; beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik ve spor derslerini tamamen kaldırmıştır.
Yeni ortaöğretim modelinde 9'uncu sınıfta Beden Eğitimi ve Spor, Görsel Sanatlar, Müzik, Sağlık Bilgisi, Trafik Kültürü ortak yani zorunlu ders olmaktan çıktı.
Yabancı Dil ve Güzel Sanatlar Dersleri Kalktı!
MEB tarafından yapılan son açıklamada, ortaokul ve liselerde yabancı dil ve güzel sanatlar derslerinin kaldırıldığı belirtildi.
Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak haftalık ders çizelgelerinde değişiklik yaptı. Buna göre, yabancı dillerle ilgili seçmeli dersler kaldırıldı, sanat ve sporla ilgili seçmeleri dersler daraltıldı.
İlgili 33 soru bulundu
Liselerde sekiz saat zorunlu olan din dersi, ayrıca dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olacak şekilde toplamda 16 saate kadar yükseltildi. Haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişiklikle, ikinci yabancı dille ilgili dersler de zorunlu olmaktan çıkartıldı.
Buna göre, genel liselerde ve Anadolu liselerinde halen uygulanmakta olan "Fen Bilimleri", "Sosyal Bilimler", "Türkçe- Matematik" ve "Yabancı Dil" alanları kaldırıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı İmam Hatip Ortaokulu haftalık ders çizelgesinde görüldüğü üzere görsel sanatlar dersi haftada 1 saat ve zorunlu olarak işlenmektedir.
Görsel Sanatlar Bölümünde Hangi Dersler Verilmektedir? Görsel Sanatlar Bölümünde genellikle çizim, resim, heykel, baskı yapma, fotoğrafçılık, tasarım, seramik, endüstriyel tasarım, tiyatro, sinema, mimari tasarım ve dijital sanat gibi dersler verilmektedir.
1991 tarihinde ise “Sanat Tarihi Program Geliştirme Özel İhtisas Komisyonu”nca, “Sanat Tarihi Dersi Öğretim Programı” (MEB,1991) yeniden hazırlanmış ve böylece 1957 tarihli “Sanat Tarihi Dersi Öğretim Programı” yürürlükten kaldırılmıştır.
Böylece ilkokul 3. sınıfa kadar okutulan Sosyal Bilgilere ilişkin dersler ve de Coğrafya dersleri programdan kaldırılmıştır.
Yabancı dil ağırlıklı eğitim veren liselerde önceden 4 saat olan Almanca dersi bu değişiklik nedeni ile kaldırılmıştır. Bu durum hem Almanca öğretmenlerini mağdur etmiş hem de ağırlıklı dil eğitimi veren okullarda hedeflenen dil yeterliliği bakımından olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmıştır” ifadeleri yer aldı.
Görsel sanatlar, müzik, beden eğitimi ve oyun, beden eğitimi ve spor, trafik güvenliği, insan hakları, yurttaşlık ve demokrasi, teknoloji ve tasarım, bilişim teknolojileri ve yazılım, Peygamberimizin hayatı, temel dini bilgiler ve seçmeli derslerde sınav yapılmayacak.
Yeni uygulamayla süresi dört yıla çıkarılan ortaöğretim kurumlarının programında da yine beden eğitimi dersi birinci sınıflarda zorunlu, diğer sınıflarda seçmeli ders olarak yer almaktadır.
GÖRSEL SANATLAR DERSİ Görsel sanatlar dersimizde amacımız; Çocukların yaratıcılık yönlerini geliştirmek. Temel sanat bilgilerini çocuğun yetenek düzeyine paralel olarak kazandırmak. Çocukların çevre ile ilgili gözlemlerini, izlenimlerini, duygularını, düşüncelerini ifade edebilme yeteneği kazandırmak.
Görsel Sanatlar (Resim-İş) Dersinin Kazanımları
Kazanımlara ilk olarak 1992 yılındaki İlköğretim kurumları Resim-İş dersi Öğretim Programında 1-8. sınıfların her sınıf düzeyinde yer verilmiştir.
''Mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencileri; ilgi, istek ve okulun imkânları doğrultusunda “Beden Eğitimi ve Spor”, “Görsel Sanatlar” ve “Müzik” derslerinden sadece birini seçer.''
Sanat eğitimi ve üniversite giriş çalışmalarının yanı sıra okulumuzda önem verilen alanlardan biri de yabancı dildir. Pera Güzel Sanatlar Lisesi uluslararası platformlarda ülkemizi ve kendisini temsil edebilecek gençler yetiştirirken, 2 dil bilerek mezun etmeyi hedeflemektedir.
Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Felsefe, Yabancı Dil gibi derslerdir.
7. sınıf öğrencilerinin sorumlu olduğu dersler; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor dersleridir.
6. sınıf dersleri; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Görsel Sanatlar, Müzik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Bilişim Teknolojileri ve Yazılım, Beden Eğitimi ve Spor derslerinden oluşmaktadır.
4. sınıf dersleri Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, Sosyal Bilgiler, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Oyun ve Fiziki Ekinlikler, Trafik Güvenliği ve İnsan Hakları, Yurttaşlık ve Demokrasi derslerinden oluşmaktadır.
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu.
Ortaöğretimde yabancı dil zorunlu olmakla beraber okul türlerine göre çeşitlilik göstermektedir. Anadolu liselerinde dokuzuncu sınıflarda haftalık ders saati altı iken ve kimi okullarda ek olarak iki saatlik video dersi okutulur. Düz liselerde yabancı dil ders saati üçtür.
ZORUNLU HAZIRLIK YABANCI DİL YETERLİK SINAVI HAKKINDA
Sınava katılım zorunlu değildir. Sınava katılmayan öğrencilerimiz hazırlık sınıfı öğrencisi olarak eğitimlerine devam edeceklerdir. (Hazırlık okuma süresini aşan öğrencilere yönetmelik hükümleri uygulanır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri